Všetko, čo potrebujete vedieť o LED osvetlení

26. okt 2020

Denné svetlo síce nič nenahradí, ale ak túžite po dobre presvetlenom interiéri aj po zotmení, nebude vám stačiť len jedno centrálne svietidlo a stolová lampa. Pozrite sa s nami na 4 dôvody, prečo je LED technológia svetlom budúcnosti.

Energetická efektívnosť

V súčasnosti je luminiscenčná dióda (light-emitting diode, čiže LED) najpokročilejším a najpoužívanejším svetelným zdrojom. LED žiarovky prinášajú 80 až 90 % úsporu a v porovnaní s klasickými žiarovkami majú oveľa dlhšiu životnosť. „Tradičné žiarovky potrebujú teplo nato, aby sa vlákno v žiarovke rozsvietilo. To ale znamená, že spotrebujú viac energie – iba 8 % spotrebovanej energie menia na svetlo. LED žiarovky fungujú na inom princípe a sú schopné premieňať až 90 % energie na produkciu svetla. Vďaka tomu sú oveľa efektívnejšie ako iné žiarovky. Na vytvorenie svetla, ktoré zodpovedá 40-wattovej žiarovke vám postačí iba 4-wattová LED žiarovka. Vďaka nižšej teplote je ich prevádzka tiež bezpečnejšia. Odporučiť môžem žiarovky a svietidlá značky FLAIR, ktoré ponúkajú skutočne široký sortiment tradičného či moderného osvetlenia,“ vysvetľuje Zlatko Slebodník – odborník z oddelenia elektroniky v projektových marketoch Hornbach.

Udržateľná budúcnosť

Osvetlenie má dosah aj z hľadiska trvalej udržateľnosti. Šetrenie elektrickej energie potrebnej na svietenie prostredníctvom údržby, technologického pokroku a praktickej distribúcii osvetlenia je nielen zodpovedné k životnému prostrediu a budúcim generáciám, ale pomôže mnohým majiteľom domov a podnikateľom ušetriť značné peniaze.

Počiatočné náklady sa môžu zdať vyššie ako pri tradičnom osvetlení, no z dlhodobého hľadiska je LED osvetlenie výhodnejšie. S rastúcou popularitou LED žiaroviek sú tiež výrobcovia motivovaní inovovať ešte efektívnejšie, ako kedykoľvek predtým. „Využívanie energeticky efektívnych zdrojov je dôležitý spôsob ako sa správať ohľaduplne k životnému prostrediu. LED žiarovky sú nielen efektívne, neobsahujú ani škodlivú ortuť. Na rozdiel od tradičných žiaroviek produkujú iba minimálne ultrafialové (UV) žiarenie, a ich životnosť je až 50-násobne dlhšia,“ dodáva Zlatko Slebodník z Hornbachu.

Smart home, vitajte v inteligentnej domácnosti

V súčasnosti sa spotrebitelia neuspokoja iba s jedným centrálnym svetlom Pre lepšiu distribúciu svetla v miestnostiach umiestňujú aj doplnkové svetlá. Ich ovládanie však spočíva v niekoľkých samostatných spínačoch, čo môže byť trochu komplikované. Práve preto vznikli svetlá SMART. Inteligentný systém dokáže automaticky zapnúť svetlo pri vstupe do miestnosti, alebo stlmiť či zhasnúť vo večerných hodinách. Smart domácnosť riadi okrem osvetlenia aj iné funkcie ako vykurovanie, klimatizáciu, otváranie brán či zaťahovanie žalúzií. „Inteligentné domácnosti sú namiesto klasickej elektroinštalácie vybavené tzv. inteligentnou elektroinštaláciou, ktorá dokáže ovládať čokoľvek v objekte, čo je pripojené na elektrický prúd. Takýto SMART systém vám dovolí ovládať váš dom na diaľku, čo zvyšuje bezpečnosť počas vašej neprítomnosti. Okrem zvýšenia bezpečnosti, zvýšite svoje pohodlie a znížite účty za spotrebovanú energiu. Technológie smart domácností majú tiež potenciál zjednodušiť mnohé aktivity v domácnosti pre ľudí so zníženou pohyblivosťou či zdravotným postihnutím,“ vysvetľuje Zlatko Slebodník z Hornbachu.

Prispôsobivosť

V minulosti boli LED žiarovky k dispozícií iba v studenej bielej farbe. Vďaka technologickému pokroku si dnes ale môžete už vybrať LED osvetlenie v rôznych farbách a teplotách. LED svetlá môžu byť umiestnené a kombinované nekonečným množstvom spôsobov na dosiahnutie čo najvyššej efektívnosti. Výhodou je možnosť kontrolovať osvetlenie. Farbu, odtieň, jas a distribúciu svetla je možné regulovať podľa potrieb. Vhodne zvolená svetelnosť vám pomôže upokojiť sa či dodať energiu. „Pamätajte, že osvetlenie nie je len o viditeľnosti. Je tiež o atmosfére. Slabé osvetlenie môže prispieť k pocitu nepohodlia a môže mať negatívny vplyv na celkovú produktivitu. Smart žiarovky značky FLAIR ViYu so 16 miliónmi farieb sú ideálnou voľbou pre zabezpečenie tej správnej atmosféry vo vašom domove. Ak potrebujete pomoc pri výbere LED osvetlenia, zastavte sa v predajniach Hornbachu, kde vám odborníci ochotne poradia,“ dodáva Zlatko Slebodník.

Aj keď môžu mať LED svetlá vyššie počiatočné náklady, dlhodobé výhody prevyšujú krátkodobé pochybnosti z investície. Namiesto toho, aby ste v priebehu času opätovne platili za viac žiaroviek, ktoré neefektívne využívajú energiu, si môžete kúpiť iba jednu a využívať svetlo efektívnejšie.

LED Smart žiarovka Flair Viyu RGB

Vytvorte si tú správnu atmosféru pomocou žiarovky FLAIR Smar LED, ktorá je vhodná pre systémy Smart-home. S výkonom 9,5 W zodpovedá výkonu 60 W tradičnej žiarovky. Žiarovku s až 16 miliónmi farieb môžete stmievať do teplých a studených tónov, či meniť farby osvetlenia. S energetickou náročnosťou A+ sa nemusíte obávať vysokých účtov za osvetlenie.

                                               Cena: 20,99 €

LED žiarovka FLAIR Globe Vintage dymová

Hľadáte modernú žiarovku so starým dizajnom? Táto LED žiarovka s dymovým sklom a vintage dizajnom zaplaví váš domov teplým bielym svetlom. Vďaka LED technológií a energetickej náročnosti A++ je táto žiarovka úsporná a má dlhú životnosť (15 000 hodín).
                                               Cena:  9.95€