Viete, ako vytvoriť krásne a odolné obklady či dlažbu v kúpeľni?

12. dec 2016

Nepovieme žiadnu novinu, keď pripomenieme, že všetky plochy vystavené strednej alebo vysokej vlhkosti (napríklad kúpeľne, sprchy a pod.) by mali byť správne zaizolované. Dôležitá je aj voľba škárovacej hmoty – veď škára medzi dlaždicami spoluvytvára krásu celej kúpeľne. Tretí pilier dobre urobeného obkladu potom tvorí vhodný spôsob lepenia.

Takže si to zopakujme - základom oku lahodiacich a vode odolných obkladov vo vašej kúpeľni je vždy dobrý výber hydroizolačného systému vrátane vhodnej škárovacej hmoty a správna metóda lepenia. Riešenie pre správnu skladbu systému ponúka stavebná chémia Ceresit.

Okrem vhodne vybratých materiálov je tiež nesmierne dôležité lepiť keramické obklady a dlažby bez dutín, metódou tenkovrstvového lepenia. Dutiny sú totiž jeden z hlavných zdrojov škôd, ktoré vám môžu spôsobiť neskoršie odlepenie, rozbitie alebo prasknutie obkladu a dlažby.

Dokonalú harmóniu krásy a kvality zhmotňuje flexibilná škárovacia hmota Ceresit CE 40 s polymérovou technológiu SILICA ACTIVE. Tá k doterajšej Trojitej ochrane proti plesniam MicroProtect pridala škárovacej hmote nové, vylepšené vlastnosti a výhody: stálofarebnosť a zvýšenú odolnosť proti vlhkosti, plesniam, poškriabaniu a vzniku prasklín.. A krása? Tú prináša atraktívny farebný koncept a odtiene farieb, inšpirované štyrmi prírodnými živlami. So škárovacou hmotou Ceresit CE 40 sa výborne pracuje, škárovanie obkladov a dlažieb s ňou zvládne aj šikovný domáci majster. Ľahko sa nanáša a na vašu prácu sa bude aj po rokoch radosť pozerať. CE 40 je obzvlášť vhodná pre škárovanie obkladov a dlažby z keramiky, vrátane gresovej (tiež označovaná ako sintrovaná či nenasiakavá), skla, mozaiky, prírodného kameňa a mramoru (nenáchylného na prefarbenie). Škárovacia hmota pre škáry šírky do 8 mm je tak ideálna pre priestory dlhodobo vystavené vlhkosti, ako v interiéri (kúpeľne, sprchy, kuchyne), tak exteriéri (balkóny, terasy, a pod.). Môžete ju navyše použiť aj pre škáry na podkladoch ako sú sadrokartón, drevotrieska a plochy s podlahových vykurovaním - teda na podkladoch kritických, ktoré vyžadujú veľmi kvalitný flexibilný škárovací materiál.

Pracovný postup pri lepení obkladov a dlažby s materiálmi Ceresit je naozaj jednoduchý:

Podklad je nutné napenetrovať, penetráciu volíme podľa typu a druhu podkladu. Pre nasiakavé podklady použite Ceresit CT 17.

(Popisok k obr Ceresit KROK 1 penetrácia podkladu)

Vrstva hydroizolácie (Ceresit CL 51) je nutná všade tam, kde dochádza k priamemu styku s vodou. Domácich kutilov poteší, že tesniaca hmota Ceresit CL 51 je dostupná aj v malom 2 kg balení! Ceresit ponúka vo svojej CL rade tiež špecializované manžety a profily pre utesnenie inštalačných priechodiek.  

(popisok k obr Ceresit KROK 2 utesnenie)

Po zaschnutí hydroizolácie (po 4 hodinách od nanesenia druhej vrstvy) naneste lepidlo Ceresit CM 11 PLUS, CM 12 PLUS alebo iné vhodné lepidlo, napr. vysokoflexibilné lepidlo Ceresit CM 17 „Super flexible“.

(popisok k obr Ceresit KROK 3 lepenie1)

Do odmeraného množstva čistej studenej vody vsypte škárovaciu hmotu Ceresit CE 40 Silica Active a miešajte, kým nezískate jednoliatu hmotu bez hrudiek. Nepoužívajte skorodované náradie ani miešacie nádoby. Počkajte cca 3 minúty a znovu zľahka premiešajte. Škárovaciu hmotu zatrite dôkladne gumovou stierkou do škár medzi obkladmi tak, aby boli škáry úplne vyplnené. Po úvodnom zaschnutí, kedy povrch škáry ľahko zmatnie, môžete pristúpiť k umývaniu. Ak budete potrebovať ďalšie informácie, hľadajte na http://akosparovat.ceresit.sk/

(popisok k Ceresit KROK 4 ŠKÁROVANIE)

Škáry v rohoch stien, prechodoch medzi stenou a podlahou a okolo sanitárnej keramiky vyplňte sanitárnym silikónom Ceresit CS 25 MicroProtect. Odtieň tmelu môžete dokonale zladiť so škárovacou hmotou, paleta farieb pre oba výrobky je úplne identická.

(popisok k Ceresit KROK 5 sanitárny silikón)