Vďaka transformácii podkrovia ušetríte a vytvoríte predpoklad pre zdravý domov

6. okt 2023

Ako život beží, vzniká nám často potreba bývania vo väčšom priestore. Či už z dôvodu nových záľub alebo rozrastania rodiny, na rozšíreniu vášho životného priestoru máte niekoľko možností -  sťahovanie, prístavba, či nadstavba, alebo transformácia existujúceho podkrovia.

 

Na Slovensku jestvujú desaťtisíce rodinných domov so šikmou strechou - novostavieb aj starších objektov. Časť ich majiteľov sa zapojila do prieskumu agentúry Focus, ktorý sa zameral na využitie podkrovia na Slovensku.

 

Nekonečno možností v priestoroch pod šikmou strechou

Pri odpovedi na otázku: Pri akých životných situáciách by ste mohli využívať podkrovie? vyplynulo, že ženy viac vnímajú jeho spoločenský potenciál. Môže poskytnúť priestor pre hostenie návštev, ale aj viac priestoru pre domácnosť.

Výhodou priestorov pod šikmou strechou je ich variabilita. Respondenti uviedli, že okrem úložného priestoru, môže podkrovie slúžiť napríklad ako izba pre hostí, priestor určený na trávenie voľného času, detská izba, ale aj ako domáca pracovňa.

 

Zobytnenie podkrovia neznamená len jeho vypratanie

Prestavba podkrovia na obytný priestor je praktickým riešením, ktoré so sebou prináša zlepšenie životnej situácie, efektívne využitie priestoru, šetrenie energií a zvýšenie hodnoty nehnuteľnosti. Ak sa obyvatelia domu rozhodnú o zobytnenie podkrovia, je potrebné zohľadniť kvalitu strechy a jej izolácie, doplniť možnosti presvetlenia a vetrania, a overiť statiku podkrovia. S týmito požiadavkami obyvateľom hravo pomôže šikovný projektant a architekt.

 

Investícia do lepšieho bývania

Pokiaľ rodina uvažuje o zväčšení obytného priestoru, práve transformácia existujúceho nevyužívaného podkrovia môže byť optimálnou možnosťou. V porovnaní s prístavbou, ktorá môže navyše ubrať cenné metre štvorcové z pozemku, ide o finančne efektívnejšie riešenie, ktoré môže v dlhodobom horizonte významne navýšiť cenu nehnuteľnosti. Podľa prieskumu si to myslí až 72,7 % opýtaných.

 

Spoločnosť VELUX sa snaží sprostredkovať verejnosti rôzne inšpirácie, ako možno pracovať s podkrovím a ako využiť jeho potenciál naplno. Niekoľko z nich možno nájsť aj na tomto linku.

 

www.velux.sk