Uvažujete o solároch? Pozrite si najnovšie možnosti

13. jún 2019

Energia zo slnka je zadarmo. A vďaka solárnym systémom so solárnymi kolektormi ju aj vy môžete využívať jednoducho a efektívne. Prinášame vám niekoľko praktických riešení pre bytové, rodinné či energeticky pasívne domy:

 1.    Najjednoduchšie riešenie
            Najjednoduchšou možnosťou je pripojiť solárny systém do už existujúcej vykurovacej sústavy. Musíte sa však poradiť s odborníkom, či to bude možné aj vo vašom prípade. Nie všetci výrobcovia vykurovacích zariadení totiž u svojich produktov rátali s takýmito možnosťami. Dobrou správou je, že napríklad všetky kondenzačné kotly značky Vaillant môžete skombinovať s tlakovými i beztlakovými solárnymi kolektormi, s viacerými typmi solárnych modulov a zásobníkmi teplej vody.
Beztlakové solárne kolektory typu drain-back

 2.    Riešenie so špeciálnym kotlom
            Ďalšou z možností je kondenzačný kotol so zabudovaným solárnym zásobníkom a plochými solárnymi panelmi. Jednou z najúčinnejších je kombinácia stacionárneho kotla Vaillant auroCOMPACT s vrstveným ukladaním teplej vody a solárneho beztlakového (drain-back) systému. Zariadenie zaberie minimálny priestor a jeho inštalácia je rýchla. Ak chcete so solárnymi kolektormi ešte chvíľu počkať, môžete auroCOMPACT prevádzkovať najprv iba ako kondenzačný kotol. Neskôr je možné pripojiť solárne kolektory a tým ho začať využívať so všetkými jeho funkciami.Kondenzačný kotol Vaillant auroCOMPACT

  3.   Samostatná zostava na teplú vodu
            Jedným z najobľúbenejších solárnych systémov na trhu je solárna zostava Vaillant auroSTEP plus (s energetickou triedou B). Pre domácnosť dokáže počas roka zabezpečiť až 70 % teplej vody. Je spoľahlivá, umožňuje jednoduchú, rýchlu montáž a má minimálne nároky na údržbu i servis. Je ideálnym doplnkovým zdrojom energie k plynovému i elektrickému kotlu, pričom predlžuje životnosť kotla viac než dvojnásobne. Inštaluje sa jednoducho a je vhodná pre jedno i viacgeneračné rodinné domy. Skladá sa z 250 l alebo 350 l bivalentného zásobníka, solárneho modulu a dvoch alebo troch plochých solárnych kolektorov typu drain-back. Ako voliteľné príslušenstvo k solárnym modulom je v ponuke aj doplnkový elektrický ohrev. Inovovaná konštrukcia solárneho zásobníka umožňuje použitie nielen beztlakovej technológie, ale aj klasického tlakového systému.

Solárna zostava Vaillant auroSTEP plus

 4.    Beztlakové solárne kolektory
            Obľúbeným riešením sú solárne kolektory typu drain-back. Pracujú na beztlakovom princípe, umožňujú voľné stečenie solárnej kvapaliny naspäť do solárneho výmenníka (zásobníka). Oproti konkurencii tak technológia drain-back prináša viaceré výhody. Zvyšuje životnosť kolektorov a v domácnosti sa vyhnete problémom s prehrievaním kolektorov, ako aj s ich protimrazovou ochranou. V porovnaní s klasickým tlakovým systémom, je inštalácia týchto solárnych kolektorov jednoduchšia. Nie je totiž potrebná expanzná nádoba ani odvzdušňovanie solárneho systému. Aj tieto solárne kolektory sa zvyknú umiestniť v smere najväčšieho slnečného žiarenia (ideálne na juh), na fasádu, na plochú či šikmú strechu rodinného domu či inej budovy.

www.vaillant.sk