Svojpomocná výstavba: áno alebo nie

1. aug 2019

Ak plánujete stavať dom, možno ste premýšľali nad tým, akým spôsobom ho postavíte. Kedy je svojpomocná výstavba výhodnejšie a kedy je lepším  rozhodnutím stavba na kľúč? Prezradíme vám v tomto článku.

Chcete ušetriť?
Pre svojpomoc sa investor často rozhodne z finančných dôvodov. Keď si dom postavíte sami, nemusíte platiť za prácu, kupovať budete len materiál. Nie vždy to však platí, preto ak je finančný dôvod ten najsilnejší, skúste svojpomoc ešte zvážiť. Ak totiž nakúpite len niektoré časti stavby, potom sa náklady v porovnaní so situáciou, keď sa dodávajú komplexné stavebné systémy, môžu predražiť. Väčšina stavebných firiem má relatívne veľké zľavy na materiál, ktoré svojpomocný stavebník nemôže využiť.
Stavebník musí k svojim preinvestovaným prostriedkom okrem strojového vybavenia a pomôcok pripočítať aj dopravu materiálu či náklady na vodu a energie, ktoré sa spotrebujú na stavbe. Ak si vozí materiál sám, míňa benzín a opotrebováva vozidlo. K reálnym nákladom takisto treba pripočítať dopravu pracovníka na stavenisko. To ale stále nie je všetko. Očakávajte aj výdavky na dočasné bývanie počas stavby domu. No a peniaze môžete minúť napríklad aj na niektoré nesprávne urobené práce, ktoré sú nutnou daňou za začiatočnícke chyby. Faktom však zostáva, že istú časť nákladov na stavebné práce, ktoré vykonáte svojpomocne, skutočne ušetríte.

Chcete si urobiť veci po svojom?
To je dobrý dôvod na to, aby ste zvážili svojpomoc alebo aspoň kombináciu svojpomoci a subdodávateľsky riešených náročnejších častí stavby. V takom prípade sa vám budú lepšie riešiť zmeny projektu na základe individuálnych preferencií. Dokonca ak budete veľmi tvrdohlaví, môžete si počas stavby trúfnuť napríklad aj na zbúranie už postavenej priečky a jej posunutie. A to by sa v prípade, že by vám stavali dom na kľúč, dalo len veľmi ťažko.

Máte dosť času?
Svojpomocná stavba domu vás bude, samozrejme, stáť čas. Je takmer nemožné postaviť dom vlastnými rukami rovnako rýchlo, ako keď vám ho stavia firma. Preto si treba dobre zvážiť, či ten čas máte. Ak máte malé deti, ktoré potrebujú bývať v dome teraz a nie o 5 rokov, alebo sa blíži narodenie potomka a tlačíte sa so svokrovcami v dvojgarsónke, v tom prípade radšej na svojpomoc zabudnite alebo ju realizujte len v rozsahu, ktorý vám čas výstavby veľmi nespomalí. Napríklad murovanie domu z moderných tehlových alebo pórobetónových tvárnic je také rýchle, že si naň môžete trúfnuť svojpomocne, a to dokonca aj vtedy, keď nemáte veľa skúseností.
Ak sme vás doteraz neodradili, zrejme patríte medzi správnych kandidátov na to, aby ste dom realizovali svojpomocne.

Máte dosť financií?
Tak či onak, bez peňazí to nepôjde. V oboch prípadoch môžete stavbu financovať naraz alebo postupne. Čas výstavby sa vám predĺži, ak budete stavať systémom: teraz som zarobil toľkoto, tak  dokončím toto, tamto neskôr. Takýmto tempom by ste stavali aj niekoľko rokov. Jednoduchšie a aj praktickejšie je, požiadať o pomoc niektorú z bánk.

Výhodnejšie podmienky získate, ak svoj dom, aj keď ešte nie je postavený použijete ako zábezpeku úveru. Preštudujte si ponuky bánk a určite natrafíte na výhodnú akciu.  V prípade, ak potrebujete peniaze rýchlo a bez čakania na znalecký posudok a zápis do katastra nehnuteľností, využite úver bez založenia nehnuteľnosti. O tom najlepšom spôsobe financovania stavby vášho domu, ktorý zohľadňuje všetky vaše potreby a možnosti , sa však najskôr informujte u niektorého z obchodných zástupcov  banky, ktorú o úver požiadate.Porovnajte si výhody i nevýhody oboch prípadov stavby(svojpomocne alebo na kľúč) a prečítajte si tiež názor architekta i názory tých, čo si tým prešli. Všetko nájdete na stránke časopisu DOMa.