Svetlovody spoľahlivo presvetlia interiér

14. sep 2015

Osvetlenie tmavých miest uprostred domu, či bytu často riešime pomocou umelých zdrojov svetla. Zabúdame pritom na dôležitosť denného svetla v interiéri. Jednoduché riešenie ponúkajú svetlovody. Nová Generácia svetlovodov sa okrem lepších svetelných vlastností vyznačuje aj jednoduchšou montážou.

Svetlovody VELUX pomáhajú privádzať svetlo aj do miestností, ktoré sa nachádzajú uprostred dispozície a na prvý pohľad ich využívamenajmenej. Najčastejšie ide o chodby, šatníky, ale aj kúpeľne. Aj tieto miestnosti sa tak môžu stať plnohodnotnými priestormi plnými denného svetla.
Svetlovody VELUX hravo presvetlia tmavé priestory v akomkoľvek počasí.

SvetlovodNovej Generácie VELUX prináša ešte väčšie výhody a lepšie svetelné vlastnosti ako jeho predchodca. V porovnaní s elektrickým osvetlením, inovované svetlovody vytvárajú vďaka obrubestropného difúzora z číreho skla –EdgeGlow,omnoho prirodzenejšie vnútorné prostredie.Lepší prístup k prirodzenému svetlu znamená, že rodiny sú schopné znížiť náklady na svietenie až o 400 hodín ročne, a tým šetriť rodinnú peňaženku.
Ďalšou výhodou je jednoduchšia montáž svetlovodu VELUX vďaka flexibilnému uzamykaciemu systému alebo možnosť jeho inštalácie z vonkajšej strany. Umiestniť ho možno takmer kdekoľvekv dome – v maximálnej vzdialenosti až 6 metrov od strechy.

Súčasti svetlovodu
Svetlovody sa skladajú z troch základných súčastí: zo štvorcového osadzovacieho rámu, ktorý sa nachádza na streche; z tubusu, ktorý prechádza celým podhľadom a zo stropného difúzora, ktorý distribuuje denné svetlo v miestnosti.

1. Strecha – štvorcový osadzovací rám
Štvorcový osadzovací rám svetlovodu harmonizuje so strešnou krytinou a aj s ostatnými výrobkami VELUX. Vonkajšie tvrdené sklo, ktoré kryje tubus, má hrúbku 4 mm – neublíži mu ani krupobitie. Je vybavené aj samočistiacou vrstvou. Kvalita prichádzajúceho svetla tak nie je ovplyvnená ani po dlhšom čase z dôvodu jeho znečistenia. Novinkou je aj hydroizolačná fólia BFX, ktorá je k dispozícii ako doplnok. Je absolútne vodotesná a možno ju priobjednať podľa veľkosti svetlovodu.
Vonkajšie tvrdené sklo na streche je vybavené samočistiacou vrstvou.

2. Podhľad – odrazivý tubus
Tubus má odrazivosť až 98 %, čo zaručí vstup do interiéru takmer všetkým slnečným lúčom. Denné svetlo sa do interiéru dostane, i keď je zamračené – priestory v takom prípade presvetlí intenzitou tradičnej 60W žiarovky.Pevný tubus sa skladá z rovných dielov alebo kolien, ktoré sa podľa potreby navzájom kombinujú prostredníctvom systému flexi-klik. Flexibilný uzamykací systém spája aj samotný diel, alebo jednotlivé časti k sebe.

Tubus možno predĺžiť kombináciou rovných dielov s kolenami – spája ich systém flexi-klik.

3. Interiér – stropný difúzor
Inovovaný stropný difúzor sa skladá z plastového rámu a dvojitého akrylátového skla. Na bočnej strane difúzora sa nachádza pás akrylátového skla, ktorý je zároveň odsadený od plastového rámu – dizajn EdgeGlow. Zabezpečuje tak ešte lepší rozptyl denného svetla v miestnosti, ktorý vzniká odrazom od lesklej hrany rámika. Sklo možno v prípade potreby kedykoľvek odpojiť a vyčistiť.
Akrylátové sklo možno z plastového rámu vybrať kedykoľvek.
www.velux.sk