Stavba pod taktovkou dvoch žien

25. mar 2019

Život je veľký učiteľ a niekedy je výsledkom jeho lekcie, že sa naučíte nové remeslo. V tomto príbehu stavby sa kus murárčiny naučila vysokoškolská učiteľka matematiky. K situácii, v ktorej musela v päťdesiatich rokoch začínať odznova, sa postavila s optimizmom sebe vlastným – rozhodla sa nové bývanie vybudovať sama. Keď sa jej nepodarilo v rozumnom termíne nájsť murára pre výstavbu, naštudovala postup stavania podľa videí a pustila sa do práce. Jediným pomocníkom bola jej dcéra. Kvôli jednoduchosti stavby si vybrala Ytong a v priebehu prác sa jej materiál natoľko osvedčil, že vybrala zateplenie Multipor od toho istého výrobcu.

Najprv si investorka vybrala pozemok neďaleko miesta, kde pracuje. Projekt na dom si vytvorila podľa svojich predstáv a ako technik nemala problém so spracovaním. Projektant jej potom pomohol prekresliť plány do náležitej dokumentácie pre povolenie stavby. „Dom má všetko, čo potrebujeme – izbu pre nás dve, obývačku spojenú s kuchyňou, ktorá bude oddeliteľná posuvnou stenou. Minimalizovala som chodbu v prospech miestností. Chcela som veľké okná a strechu s miernym sklonom, aby sme ju mohli prepojiť s pergolou a umiestniť na ňu okrasné rastliny. Pre mňa bolo dôležité aj priame prepojenie domu so záhradou, terasou a letnou kuchyňou,“ hovorí majiteľka.

Z čoho stavať?

Majiteľka naštudovala veľa faktov o stavebných materiáloch – postupne sa to stalo aj jej koníčkom. Pretože učí na strojnej fakulte, prvotné predstavy ju ťahali k stavbe zo železného skeletu. Realizácia vrátane dovozu a montáže bola však výrazne nad jej možnosti. Kvôli prírodnému charakteru potom prišlo do úvahy drevo. „Máme tu ale starú chatu, ktorá je prelezená červotočom. Darí sa mu tu, a práve toho som sa v prípade tohto materiálu bála,“ hovorí majiteľka. „Potom som sa dočítala, že Ytong je na prácu ľahký a dokáže s ním stavať každý. To rozhodlo.“ Stále však netušila, že bude stavať priamo ona.

Dievčatá, do práce!

Od počiatku počítala s tým, že veľký podiel práce zvládne sama, na samotné murovanie však chcela najať murárov. Pre získanie úveru v banke potrebovala v dohodnutom termíne mať aspoň meter múru budúcej stavby. Keď sa termín blížil a sľuby dodávateľa zostávali nesplnené, pustila sa do práce. Naštudovala si postupy výrobcu a našla videá stavebných postupov. Krátko na to mali s dcérou meter hotový a povedala si, prečo nie ďalšie? Na stavbe trávila každú voľnú chvíľu a dvojčlenný dámsky tím dokázal postaviť celú hrubú stavbu za necelé tri týždne. „Áno, mali sme mať kvôli úveru meter, ale než sa pani z banky, ktorá mala prísť na obhliadku na stavbu, vrátila z dovolenky, bola hrubá stavba hotová. Jednoducho som sa pozrela na videá s pracovným postupom a keď to zvládol pán, ktorý vyzeral ako úplný začiatočník, išla som do toho. Našli sme si čoskoro svoje spôsoby, ako murovanie zvládnuť.“ Ďalšou zaujímavosťou je, že majiteľka celú stavbu zvládla dokonca bez auta – materiál jej doviezol dodávateľ. Sama jazdí na kolobežke, do práce aj na zariaďovanie všetkého okolo stavby.

Po dobrej skúsenosti s Ytongom vybrala zateplenie Multipor od toho istého výrobcu

Dom je vybudovaný z obvodových tvárnic Ytong s hrúbkou 300 mm a vyžaduje zateplenie. „Najprv som počítala s polystyrénom. Ale nakoniec som sa rozhodla pre zateplenie Multipor. Má rovnaké zloženie ako Ytong, je oveľa odolnejší a má dlhšiu životnosť ako materiál, ktorý som zvažovala pôvodne. Aj keď je môj rozpočet pomerne malý, tu mi prišlo zbytočné šetriť teraz a doplácať na to v budúcnosti,“ vysvetľuje svoje rozhodnutie majiteľka.