Slnko alebo tieň? Pergola so sťahovacou strechou ponúka oboje

19. jún 2017

V dome je teplo, na záhrade na nás útočí slnko a pohľady zvedavých susedov. Čo s tým? Architekti odporúčajú schovať sa do príjemného tieňa pergoly. Tie moderné sa vyrábajú z ľahkých a pritom vysoko odolných hliníkových profilov. Kam pergolu umiestnime, záleží len na nás. Ani nerovný terén nie je prekážkou. Nosný systém musíme vždy starostlivo ukotviť k betónovým pätkám alebo na stenu. Výhodou pergol je, že sú stabilnejšie, oveľa lepšie odolávajú nárazom vetra a ochránia nás tiež pred dažďom. Novinku v podobe bioklimatickej pergoly s patentovanou sklápacou strechou prináša na slovenský trh výrobca Climax.

Bioklimatickú pergolu TWIST vyrába Climax ako samostatne stojací systém. Ide o úplnú jednotku medzi pergolami. Strecha je tvorená patentovanými hliníkovými lamelami. Tie môžu byť navyše vyplnené polystyrénom, čo znižuje hluk z kvapiek dažďa až o 70 %. V uzavretej polohe utvoria lamely súvislú vzduchotesnú a vodotesnú plochu. Obvodový profil funguje ako žľab na zber vody stekajúcej z lamiel. Odvod vody zo žľabu je zaistený cez stojky. Za pekného počasia môžeme lamely otvoriť pomocou diaľkového ovládania až pod uhol 135 stupňov. Plynulý pohyb zabezpečujú dva lineárne motory. Otváraním a zatváraním lamiel regulujeme mikroklímu pod pergolou. Celý systém možno voliteľne doplniť o bočné a čelné PVC priehľadné alebo krycie látky, ktoré nás ochránia pred zvedavými pohľadmi susedov. Bioklimatickú pergolu TWIST možno vyrobiť v maximálnom rozmere 4,5 x 7 metrov. Spojiť možno aj viac pergol dokopy.

Climax má na Slovensku a v Čechách najväčšiu ponuku pergol s nosnou konštrukciou a bez nosnej konštrukcie. Všetky tieto systémy sú takmer bezúdržbové a výrobca na ne poskytuje nadštandardnú 4-ročnú záruku.

Chalupa s modernou dušou

Pergola BOGA je ideálna pre tienenie terás a záhradných posedení. Typické sú pre ňu oblúkové podpery, vďaka ktorým pôsobí ľahko a vzdušne. Nahradzujú podperné nohy, ktoré by v niektorých prípadoch mohli prekážať. V dobe, kedy sa pergola nepoužíva, je možné akrylovú látku stiahnuť do ochranného boxu.

Moderné minimalistické prevedenie látkovej pergoly MED QUADRA nás perfektne ochráni nielen pred slnečným žiarením, ale slúži aj ako ochrana pred dažďom. Predná časť sa montuje do podlahy, zadná časť sa kotví na stenu či inú nosnú konštrukciu. Celý systém sa vyznačuje čistými hranatými tvarmi. Konštrukcia môže byť zložená až z troch modulov, ktoré umožňujú zakrytie priestoru o dĺžke až 14 metrov. Výhodou je, že aj pri spojení modulov je poťah dodávaný vcelku, a teda stopercentne vodeodolný. O vysúvanie látky sa stará trubkový motor umiestnený v hnacom hriadeli.

Pri dome alebo na záhrade

Ak chceme rozšíriť náš obytný priestor, postavíme pergolu pri dome. Môže fungovať ako vonkajšia jedáleň a to hlavne v lete, kedy najviac oceníme rýchly prísun pitia a jedla z kuchyne. Pergoly Climax dobre poslúžia aj ako čiastočne krytý priechod medzi dvoma budovami. Naopak pergola stojaca samostatne uprostred záhrady alebo pri bazéne býva najčastejšie oázou súkromia na nerušenú relaxáciu.

Revolúcia vo vašom pohodlí

Climax vyrába všetky pergoly v bezúdržbovom prevedení s dlhou životnosťou. Bezúdržbová ľahká konštrukcia je vyrobená z veľmi odolného extrudovaného hliníka s oceľovými konzolami. Tiež ovládacie mechanizmy nám garantujú maximum pohodlia a minimum starostí. Nosný systém nemusíme ošetrovať nátermi ani mazaním. Látky z akrylátových tkanín sú vysoko kvalitné a zaručujú dlhotrvajúcu stálosť farieb. Sú naimpregnované, odolné proti plesniam, neprepúšťajú vodu a odpudzujú špinu. Chod pergoly je úplne tichý.