Pri totálnej škode nesmie byť majetok podpoistený

29. sep 2023

Prísť v priebehu pár hodín o celú nehnuteľnosť! Takú skúsenosť zažilo za posledné obdobie niekoľko klientov Allianz – Slovenskej poisťovne. V jednom prípade pri nočnom požiari luxusného zrubu len týždeň pred Vianocami zhorela celá stavba aj so zariadením. Rodina našťastie v dome nebola. Účet za škodu sa vyšplhal na 440-tisíc eur. V inom prípade bol príčinou požiaru skrat vysávača. Zhorela terasa spolu s jedálňou aj celým zariadením, poškodená bola fasáda aj elektroinštalácia. Za škodu vyplatila Allianz 161-tisíc eur.

 

Podobné poistné udalosti, keď Allianz rieši kompletné zničenie majetku klienta nie sú vôbec ojedinelé. O to dôležitejšia je v takých prípadoch správne nastavená poistná zmluva a najmä výška poistnej sumy. Tá by mala pokrývať skutočnú hodnotu majetku. Práve podpoistenie je podľa najväčšej poisťovne na trhu najčastejšou chybou pri poistení majetku, a to najmä pri starších poistných zmluvách, ktoré si klient neaktualizoval aj niekoľko rokov. Pri vzniku škody tak poisťovňa môže vyplatiť len pomernú časť vzniknutej škody a poistné plnenie zníži o percentuálny pomer medzi sumou, na ktorú je majetok poistený a sumou, na ktorú by mal byť v súčasnosti poistený. Napríklad nehnuteľnosť, ktorú si majiteľ pri kúpe poistil na 150-tisíc eur by po piatich rokoch na trhu stúpla na 180-tisíc eur. Ak si poistnú sumu neaktualizoval a vznikla by poistná udalosť pri ktorej by majiteľ prišiel o dom, poisťovňa by mu mohla vyplatiť len 150-tisíc eur. Bez indexácie by tak prišiel o 30-tisíc eur.

 

Úprava podľa vývoja cien na trhu

Allianz – Slovenská poisťovňa nedávno pristúpila k zmenám v indexácii majetkových poistných zmlúv. Indexáciu, ktorá je určitou formou ochrany pred infláciou, uplatňovala aj doteraz. Pri poistení budov zohľadňovala vývoj cien stavebných materiálov a prác, pri poistení domácností zas vychádzala z indexu cien tovarov a služieb. Po novom pri určovaní výšky poistnej sumy pri poistení bytov berieme do úvahy aj vývoj cien na realitnom trhu. V praxi to znamená, že odborníci Allianz sledujú, ako sa menia ceny nehnuteľností, ceny služieb remeselníkov (maliari, stolári, elektrikári), ale aj ceny zariadení v domácnosti (nábytok, elektronika). Aktuálne zistené ceny potom porovnávajú s cenami v predošlom roku. Ak došlo k výraznému nárastu cien, zohľadnia to v indexácii a výšku poistnej sumy primerane tomu upravia. Poistiť si všetok hnuteľný a nehnuteľný majetok a zodpovednosť si majitelia nehnuteľnosti môžu poistiť v Allianzi v modernom, jednoduchom a zrozumiteľnom produkte Môj Domov.