Pomôcky, bez ktorých vaša tepelná izolácia nemá šancu na úspech

31. mar 2017

Skúsenosti so zatepľovaním fasád rodinných domov na Slovensku nám jasne hovoria, že správny výber tepelnoizolačného materiálu je veľmi dôležitý.  Ani najkvalitnejší izolant však nemá šancu, ak nie je vhodne skombinovaný s ďalšími komponentmi zateplenia.

Mnohí majitelia rodinných domov pri plánovaní  rozpočtu na zateplenie fasády hľadajú, kde je možné ušetriť. Často sa rozhodujú medzi tepelnoizolačnými materiálmi , ostatnému príslušenstvu zateplenia už nevenujú veľa pozornosti alebo ich vyberajú čisto na základe najnižšej ceny. Po čase ich fasáda môže vykazovať  defekty, väčšinou je však už príliš neskoro na nápravu.  Zateplenie predstavuje nemalú investíciu, kvalitná izolácia v kombinácii so správnou realizáciou však dlhodobo zníži účty za energiu a môže priniesť aj mnoho ďalších výhod. Preto je v prípravnej fáze veľmi dôležité rozlíšiť, ktoré položky v rozpočte je dobré získať za výhodnú cenu a na čom sa, naopak, šetriť neoplatí.

Nie je lepidlo ako lepidlo

Pre kvalitné zateplenie je tiež nesmierne dôležitý typ a zloženie lepidla. Odporúčame použiť lepidlo, ktoré podporí difúziu celého systému.  Keď si zvolíte pre zateplenie prievzdušnú minerálnu izoláciu, bola by škoda jej vlastnosti „pochovať“ vrstvou neprievzdušného lepidla. Pri lepení  minerálnych tepelnoizolačných dosiek je tiež dôležité dodržiavať  správny technologický postup lepenia . Najprv treba vytvoriť tenkú penetračnú vrstvu po obvode dosky a potom v strede 3 terče.  V druhom kroku sa nanesie lepidlo na dosku tak, aby bolo po jej pritlačení na stenu minimálne 40% plochy pokrytej lepidlom.

Zakotvite v úspornom domove

Aby zateplenie správne fungovalo, potrebujeme fasádne dosky aj dôkladne mechanicky ukotviť k obvodovej stene. K tomu sa používajú  kotvy. Tie najjednoduchšie, „natĺkacie“, je pomerne zložité ošetriť tak, aby nad tanierom po ich aplikácii bola dostatočná ochrana pred vznikom priehlbín a následne tepelných mostov. Efektívnejšie sú zapustené skrutkovacie izolačné kotvy, ktoré sú účinné pri upevnení aj prechádzaní tepelným mostom.  izolačné kotvy SMARTwall TFIX – 8ST, ktoré ponúka balík SMARTwall majú na svojej hlavičke integrovanú izolačnú vrstvu pre minimalizáciu tepelných mostov.  Zabraňujú poškodeniu povrchu izolácie nerovnomerným zatlačením, natĺkaním,  kotvy do izolantu a teda aj znehodnoteniu celkového vizuálneho efektu fasády, takzvanému „Panter efektu“.

 

Zateplenie treba vystužiť

Ďalším krokom v procese zateplenia je vystuženie pomocou sklotextilnej mriežky. Nechajte si poradiť od odborníkov, aké parametre mriežky sú pre váš projekt dostatočné. Dôležitá je aj  plošná hmotnosť mriežky. Tie „ľahšie“ sú síce lacnejšie, ale po dlhodobom pôsobení poveternostných vplyvov a striedavých vonkajších teplôt často nevydržia a zapríčinia popraskanie povrchovej úpravy . Preto je efektívne  vyberať spolu odskúšané materiály , skladať produkty od rôznych výrobcov sa nemusí vyplatiť.  Súčasťou balíka SMARTwall je sklotextilná mriežka s pevným a pružným vláknom, ktorej povrchová úprava vlákien je odolná voči zásaditému prostrediu.

fasadnadoska

knaufinsulation