Panoráma uľahčí predaj i kúpu

2. dec 2016

Dobrá prezentácia nehnuteľnosti predáva. Najmä pri drahších a väčších nehnuteľnostiach už dávno nestačí zopár fotografií, ktoré spraví realitný maklér na mobile počas prvej obhliadky, keď naberá nehnuteľnosť do ponuky. In sú virtuálne prehliadky. Alebo videoprezentácie s príhovorom realitného makléra.

Ak kupujete nehnuteľnosť, získate lepší prehľad ešte pred prvým telefonátom. Ak predávate, na kvalitnej prezentácii môžete len získať.

Ako Google

Ceny za zhotovenie virtuálnej prehliadky sa odvíjajú od kvality a možností. V prípade, ak predávate malý byt ceny začínajú zvyčajne na úrovni od 40 eur s DPH, vyšplhať sa môžu aj na pár stoviek eur pri skutočne veľkých nehnuteľnostiach, vrátane luxusných rezidencií, no aj komerčných nehnuteľností (hotely, reštaurácie a podobne.)

Vytvorí sa špeciálnym vybavením tak, že sa nasníma séria fotografií tak, aby sa po spojení prekrývali a záujemca o nehnuteľnosť tak získa prehľad, akoby stál napríklad v strede miestnosti a otáčal sa dookola, aby si pozrel zariadenie i stav nehnuteľnosti.

Použiť v inzercii takéto panorámy je výhodné v takých prípadoch, kde sa to s ohľadom na hodnotu nehnuteľnosti vyplatí. Nemusí ísť vždy o interiér, ale napríklad aj o záhradu či vjazd do domu, alebo o stavebný pozemok.

Je to ako keď používate pri vyhľadaní cieľa vašej cesty službu Google.

Strop aj dlážka

Kvalitné panorámy (360 stupňová prezentácia) umožňujú tiež priblíženie detailov, prípadne aj pohyb zobrazenia dolu a nahor, ako keby ste skláňali alebo zakláňali hlavu. Tak si možno pozrieť detaily stropu, či kvalitu ukončenia podlahy a iné stavebné či interiérové prvky.

Investícia do takejto prezentácie môže mať svoje výhody. Predávajúcemu i kupujúcemu jednoznačne šetria čas, ktorý by museli opätovne investovať do osobnej prítomnosti pri obhliadke nehnuteľnosti.

Záujemca získa lepší priestorový prehľad a riziko, že nehnuteľnosť je síce krásna na štylizovaných fotografiách, pričom v skutočnosti to tak nemusí byť, bude nižšie.

Okrem zariadenia možno cez virtuálnu prehliadku prezentovať aj reálny výhľad z okien, či z terasy.

S komentárom

Okrem virtuálnych prehliadok sa pri inzerátoch začali objavovať aj videoprezentácie. Ide vlastne o zostrih videa, ktoré zachytí vybrané momenty z interiéru či exteriéru nehnuteľnosti doplnené o osobný komentár realitného makléra.