Novostavba splní naše predstavy, starší dom zas poteší peňaženku

29. sep 2016

Kúpa rodinného domu, pre mnohých z nás ide o jedno z najdôležitejších životných rozhodnutí. Či chceme alebo nie, od tohto rozhodnutia bude závisieť kvalita celkového života a tú môžeme zvýšiť práve správnou voľbou medzi novostavbou a rekonštruovaným starším domom.

 

Bohatá ponuka realitného trhu prináša mnoho možností, ako sa dopracovať k vysnívanému rodinnému domu. V ponuke nájdeme novostavby, ktoré dokážu bez problémov napĺňať naše individuálne predstavy o spokojnom bývaní, aj staršie domy, ktoré ušetria našu peňaženku od jej kompletného vyprázdnenia. Na základe toho si môžeme vybrať tú správnu nehnuteľnosť, ktorá najlepšie vystihne naše nároky a umožní nám spraviť z nového domu skutočný domov. 

Novostavba – rodinný dom podľa predstáv

Novostavby sú stále viac populárnejšie a kupujúci oceňujú ich pozitíva, za ktoré sú ochotní poriadne priplatiť. Pri realizácií nového domu majú totiž otvorené možnosti po stránke návrhu dizajnu aj samotného dispozičného riešenia. Takisto sa môžu podieľať na výbere materiálov a pohrať sa s obľúbenými motívmi aj farbami, čím si zariadia príbytok presne podľa predstáv. 

Výhody realizácie novostavby :

– pri projekte domu si môžete prispôsobiť dizajn aj dispozičné riešenie

– v spolupráci so stavbármi dokážete ovplyvniť celý výber materiálov

– novostavba vytvára predpoklad lepšej konštrukčnej aj technickej stránky

– trhová hodnota objektu bude porovnateľne vyššia ako pri staršom dome

– v prípade kvalitne odvedenej výstavby môžete očakávať dlhšiu životnosť

Starší dom – úspora vďaka dobrej cene

Ak si odmyslíme dobrú predajnú cenu, v porovnaní s novostavbou nám pri starších rodinných domoch veľa výhod neostane. Aj keď nie vždy zákonite platí, že tieto objekty sú bez ohľadu na vykonanú rekonštrukciu menej kvalitné a menej komfortné, ich predošlým užívaním došlo k istému opotrebovaniu. Napriek tomu existuje mnoho domov, ktoré poskytujú nadštandard a v rámci obmedzených finančných možností sa stávajú správnou voľbou.

S čím treba rátať pri kúpe staršieho domu :

 – kúpou domu vaše náklady nekončia, čoskoro môžete investovať do rekonštrukcií

– daňou za nižšiu cenu môžu byť problémy s kvalitatívnou stránkou nehnuteľnosti

– priestory už nebudú dýchať novou atmosférou nezaťaženou predošlými obyvateľmi

– v prípade záujmu o predaj domu v budúcnosti rátajte s nižšou predajnou cenou

– staršie domy nie sú nastavené na lepšiu energetickú efektivitu poskytujúcu úsporu

V prípade výberu rodinného domu spomedzi novostavieb a starších objektov sa v obidvoch prípadoch stretneme s niekoľkými za a proti. Riešením, ako nájsť správnu nehnuteľnosť, bude zohľadniť individuálne nároky na bývanie a podľa nich sa rozhodnúť. Bez ohľadu na to je ale celkom jasné, že novostavba je lepším riešením, ktoré nám ponúkne bývanie podľa vlastných predstáv. Často však za podstatne vyššiu cenu, ktorú si nie každý môže dovoliť zaplatiť.