Nové bývanie v blízkosti prírody

12. jan 2015

Manželia Ďuríkovi bývali v trojizbovom byte v paneláku na sídlisku. Túžili po väčšom priestore v tichej lokalite ďalej od rušného mesta. Keď deti vyrástli, chceli mať viac súkromia. Keďže vlastnili pozemok v oblasti, ktorú mali veľmi radi, rozhodli sa postaviť si vlastný dom.

Prečo ste sa rozhodli nechať si postaviť dom na kľúč?

Postaviť dom na kľúč sme sa rozhodli hlavne preto, že ani jeden z nás sa v tejto oblasti nevyzná. Nedokázali sme si predstaviť, že strávime hodiny zháňaním materiálu, robotníkov a k tomu ich ešte chodiť kontrolovať. Takže stavba domu svojpomocne neprichádzala do úvahy od samého začiatku.

Pohrávali ste sa na začiatku s myšlienkou, či  murovaný dom alebo drevostavbu? Ako ste hľadali stavebné spoločnosti?

Manžel strávil veľa času na internete hľadaním výhod a nevýhod murovaných a drevených domov. Oslovil viaceré stavebné spoločnosti. Ekonomické stavby reagovali veľmi profesionálne. Trpezlivo a ochotne odpovedali na všetky naše otázky ohľadom stavby domu a ponúkaných služieb.

Je niečo, čo vás pri kontakte s Ekonomickými stavbami príjemne prekvapilo?

Vyhovovalo nám, že všetko vybavia za nás, stavebné povolenie a administratívu. Na všetkom sme sa dokázali dohodnúť, nič nebol problém. Na jednaní so zástupcom Ekonomických stavieb sme sa rozhodli pre variant domu Ekonomik N14. Pôvodný typový projekt sme si dali upraviť podľa našich predstáv a s konečnou podobou domu sme spokojní.

Ako ste financovali stavbu domu?

Stavbu sme financovali čiastočne z vlastných zdrojov a čiastočne z hypotekárneho úveru, ktorý  nám pomohli vybaviť Ekonomické stavby.

Cena rozpočtu v Ekonomických stavbách je pevná a záväzná. Bolo príjemné mať takúto istotu?

Pri jednotlivých položkách rozpočtu stavby sme si nechali poradiť od odborníkov z Ekonomických stavieb, zvýšenie či zníženie cien sme vopred konzultovali, takže dodržanie konečnej sumy sme mali celý čas pod kontrolou.

Aký bol priebeh stavby domu?

Na stavbu sme chodili hlavne cez víkendy, kedy sme mali voľno, aby sme si mohli pozrieť  vykonané práce. Jednotlivé etapy sme preberali podľa toho, kto mal čas, vždy sme sa dokázali dohodnúť na termíne. Stavba domu trvala od apríla do júna. Počas stavby sme robili drobné stavebné úpravy. Po skončení stavby sme boli radi, že náš dom stavali Ekonomické stavby.

Každý z nás má v dome svoje miestečko. Nevymenili by sme vlastný dom za bývanie na sídlisku. Odkedy máme dom, je stále čo robiť a máme to len na skok do nádhernej prírody, ktorá je všade okolo nás.

Realizácia: Ekonomické stavby s.r.o..
Názov domu: Ekonomik EN 14-1
Disp. riešenie:  5+1+G
Rozmery: 10,25 x 11,4
Zast. plocha: 93 m2
Úžitková plocha: 144,8 m2
Strešný plášť: Bramac
Okná: plastové
Kúrenie: plyn. kotol
Dvere: fóliované, zárubne : obložkové
Podlahová krytina: laminátová plávajúca podlaha