Nosný žalúziový a roletový preklad HELUZ pre vonkajšiu tieniacu techniku oceníme v lete i v zime

14. okt 2019

Nech si o globálnom otepľování myslíme čokoľvek, faktom je, že letné mesiace v našich miernych zemepisných šírkach úspešne konkurujú trópom. Rekordné teploty robia z klimatizácie nedostatkový tovar. Na horúčavy netreba reagovat ex post zháňaním ochlazovačov vzduchu, pretože to nie je práve najzdravšie riešenie. Prehrievaniu interiéru sa dá pritom jednoducho predísť kvalitným obvodovým murivom, izolačnými okennými sklami a vonkajším tienením.

Zatiaľ čo v lete nás zaujíma predovšetkým to, že tienenie bráni prehrievaniu interiéru, v zime si uvedomíme, že žalúzie či rolety aj znižujú úniky tepla, čo má významný vplyv na energetickú náročnosť budov a hlavne na našu tepelnú pohodu. Na vonkajšiu tieniacu techniku preto treba myslieť už v projektovej fáze a počítať s využitím nosného žalúziového a roletového prekladu HELUZ, ktorý ukrýva schránku na umiestnenie žalúzií, roliet, screenov atď. Je určený pre okenné otvory v obvodových stenách a má už v sebe zabudovanú tepelnú izoláciu.       

Nosný žalúziový a roletový preklad HELUZ je dôležitý prvok pasívnych a nízkoenergetických domov, dodržuje jednotný modulový systém hrubej stavby a je to systémové riešenie montáže vonkajších žalúzií alebo roliet. Tie potom zaistia užívateľský komfort – okrem zníženia tepelných strát v zimnom období a minimalizácie prehrievania miestností v lete majú ešte ďalšie benefity: zabezpečujú domovy pred zvedavcami i nepozvanými návštevníkmi, zvyšujú akustickou pohodu, chránia okna pred poveternostnými vplyvmi, a tým predlžujú ich životnosť.