Nastal čas na spoločné bývanie

30. okt 2017

Niekedy príde v živote k okamihu, keď si už budete chcieť  vybudovať niečo vlastné. Keď sa budete chcieť zobúdzať každý deň pri svojej láske. Keď si budete chcieť založiť rodinu. Pri takýchto zásadných myšlienkach vám môže začať prekážať, ak sa musíte deliť o spoločný priestor so spolubývajúcimi. Alebo vám začne prekážať bývanie u rodičov, hlavne vtedy, ak vám dýchajú na krk. Čo je logické, lebo oni si žijú podľa vlastných pravidiel.

A zrazu v tom máte jasno: už dozrel čas na vlastné pravidlá. Na vlastný život. Je čas na zmenu! Vtedy prichádzajú na um otázky typu: Čo mám urobiť ak sa chcem posunúť o dôležitý krok dopredu? Ako mám najlepšie postupovať? Nebudem priveľmi riskovať?... Múdre porekadlo vraví:  Postav dom, zasaď strom. A ešte sa dá pokračovať: Potom si môžeš konečne založiť aj rodinu. Pekne poporiadku. Samozrejme, život prináša rôzne prekvapenia, ale na začiatku každého osamostatnenia sa je sen, či predstava. Možno aj vy snívate o vlastnom útulnom mieste, ktoré bude len a len vaším útočiskom po náročnom dni v práci, a stane sa tiež miestom, kde sa budete radi každý deň zobúdzať. Miestom, kde si nastavíte svoje vlastné pravidlá. Kde budete prežívať svoje výnimočné radosti či starosti. Sám, či sama, alebo vo dvojici.

Ponúkame zopár tipov, ktoré vám môžu pomôcť vyšperkovať si vlastné bývanie. Počnúc malými ale účinnými radami týkajúcimi sa zariadenia domova, ktorý má byť harmonickým a relaxačným miestom. A končiac odporúčaním, kto vám k takémuto bývaniu môže dopomôcť. Hlavne vtedy, ak sa zamýšľate nad najvhodnejším spôsobom financovania svojho vysnívaného bývania.

Domov ako oáza šťastia

Nesmierne dôležitým faktorom pri pohodovom bývaní je osvetlenie v miestnosti. Dostatok slnečného svitu prenikajúceho do vášho domova zabezpečí energiu, ktorá je pre každého nevyhnutná. Pomáha aj to, ak sa v okolí okna, okien nevyskytuje príliš veľa vysokých kvetov. Prirodzené denné svetlo môžete umocniťpomocou správneho umiestnenia zrkadiel. Jednoduchým ale účinným tipom na to, aby ste mali doma dostatok prírodného svetla je pravidelné čistenie okien. Hlavne v mestách, kde vďaka smogu a prachu dochádza k ich častejšiemu znečisteniu.

Ďalšou nevyhnutnosťou pri budovaní si domova snov je správny výber farieb. Výrazné farby na stenách môžu byť skôr na škodu ako na úžitok. Je známe, že vedia narúšať harmóniu, dokonca vytvárajú stres. Ideálne sú biele alebo zemité odtiene na stenách. Ak sú tieto varianty pre vás príliš fádne, túžbu po sýtych farbách si môžete naplniť prostredníctvom nábytku alebo bytových doplnkov. Pozor však na jedno, prebytok takýchto detailov vyvoláva vo vašom príbytku chaos, preto všetko s mierou.

Počuli ste už o tom, že šťastie dosiahnete predovšetkým vtedy, ak sa naučíte tešiť z maličkostí? Priveľké očakávania sa totiž pokladajú za ničiteľa šťastia. Vedieť sa tešiť  z drobností, tak toto tvrdenie platí aj pri bývaní. Skutočný pocit domova pomôžu vytvoriť malé detaily, ktoré vo vás budú prebúdzať pozitívne myšlienky.

Ako príklad si zoberme kvety. Nie sú len vizuálnym potešením, ale samozrejme aj aromatickým. Vedia ulahodiť duši, vytvoriť správnu romantickú náladu a rozvíjať krásu v každom z nás. Nielen rastliny v kvetináčoch ale aj čerstvo odrezané kvety prinesú do vášho obydlia kúsok prírody. Inou dôležitou maličkosťou sú sviečky, hlavne biele. Ideálne bez výraznej vône. Upokojujú, prečisťujú priestor a niekto dokonca verí tomu, že pomáhajú zbaviť domov zlej energie.

Ideálna spálňa

Dostatočne dlhý spánok ovplyvňuje mentálne aj fyzické zdravie človeka, rovnako ako aj celkovú kvalitu jeho života. Nedostatok oddychu spôsobuje podráždenosť, pokles energie, dokonca pre niekoho je nedostatok spánku dôvodom aj na priberanie.

Existuje viacero tipov, ktoré vám pomôžu vychutnať si naplno zdravý spánok. Napríklad sa odporúča teplý kúpeľ, nenáročné cvičenie, počúvanie pozitívnej hudby, ľahká večera a tak ďalej. Pre dobrý spánok je nevyhnutný aj vhodne zariadený priestor.

Aká by mala byť spálňa, v ktorej sa vám bude ľahko zaspávať a príjemne vstávať?

Táto miestnosť nepotrebuje žiadne zbytočné detaily. Tajomstvo je v jednoduchosti. Kvalitná posteľ by mala byť samozrejmosťou. A takisto vhodný matrac. Na trhu je už množstvo ponúk, ktoré poskytnú očakávanú kvalitu za dobrú cenu. A ako by to malo vyzerať pri vašej posteli? Okolo vás? Na nočný stolík nedávajte príliš veľa vecí. Neporiadok celkovo vyvoláva nepokoj a ten pri zaspávaní nepotrebujete. A opäť sme pri tých farbách. V spálni nie sú vhodné žiadne extrémy. Miestnosť má navodzovať pokoj a chuť oddychovať. Na stenách, ale aj celkovo na nábytku sa odporúčajú bledé, neutrálne farby, ktoré upokojujú. Zrkadlá by v spálni vôbec nemali byť. V tejto dobe je jasné, že sa nezaobídeme bez technológií. Ale vo vašej spálni urobte výnimku. Televízor do tejto miestnosti jednoducho nepatrí. Spálňa by mala byť výhradne priestorom pre oddych, komunikáciu, nežnosť.

A čo s tabletom a mobilom? Tieto vecičky dajte pred spaním čo najďalej od postele.

Do spálne sú vhodné tieto doplnky, pozitívne ladené obrazy alebo rodinné fotografie, ktoré vyvolávajú pocit radosti, pokoja, pohodu. Rada na záver: spánok si najlepšie vychutnáte v dostatočne vyvetranom priestore a aj vtedy, ak budete pri zaspávaní myslieť na niečo pekné.

Priestor, kde sa stretáva celá rodina

Vôňa chutného jedla priláka do kuchyne každého. Aby však mohlo vzniknúť chutné jedlo,  dôležitá je vhodne zariadená kuchyňa. Ktorá možnosť je tá najlepšia? Je jedno či siahnete po štýle retro alebo vintage, alebo skôr preferujete prírodné materiály. Možno uvažujete o provensálskom štýle.  Alebo sa vyžívate skôr v čisto minimalistickom štýle?  Nech už patríte do ktorejkoľvek kategórie, a nech si vyberiete ktorýkoľvek štýl, tajomstvo funkčnej kuchyne je v niečom úplne inom - v správnom usporiadaní všetkých prvkov – kuchynského zariadenia,  spotrebičov, potravín a náradia. Ak v tom budete mať chaos, len veľmi ťažko sa budete cítiť v tejto miestnosti dobre, nieto ešte aby ste v pokoji niečo inšpiratívne uvarili.

Preto dbajte na to, aby vaša kuchyňa bola usporiadaná, harmonická a čistá. Bez množstva doplnkov, ktoré by rozptyľovali vašu pozornosť a zavadzali. Dôležitým prvkom je dostatočne veľká pracovná doska vhodná na prípravu jedla. Čerstvé bylinky dodajú vašej kuchyni nielen vizuálne potešenie. Knihy o varení majte poruke, na dobre viditeľnom mieste. Nad stolom sa odporúča  jemnejšie svetlo, tu sa má naplno vychutnávať pripravené jedlo.

CD prehrávač je v kuchyni vítaný. Predsa hudba vie človeka správne naladiť a pri varení by mala byť pohoda a dobrá nálada povinnou výbavou. Pozitívne je aj počúvanie audiokníh. Najlepšia zo všetkého je však samotná komunikácia, pretože kuchyňa by mala byť miestom, ktoré spája rodinu.

Ako najlepšie financovať vlastné bývanie?

Nabrali vaše sny o bývaní skutočnú predstavu? Ak áno, teraz už zostáva len pozrieť sa na praktickú stránku. A tou sú financie. Ak premýšľate o výhodnom spôsobe financovania, momentálne je v ponuke jedna zaujímavá možnosť. Prvá stavebná sporiteľňa pri príležitosti svojich 25. narodenín prináša ešte výhodnejšie úvery ako v minulosti. Špeciálna ponuka sa týka úverov na bývanie, ktoré sú zabezpečené nehnuteľnosťou. Ak sa do konca roka 2017 rozhodnete pre takýto úver, po roku zodpovedného splácania a splnení stanovených podmienok vám Prvá stavebná sporiteľňa vyplatí odmenu až 2,5 % z úveru, ktorú môžete využiť na ľubovoľný účel. Platí, že čím vyšší úver si vezmete, tým viac peňazí získate.

Pre viac informácií si pozrite www.pss.sk.

Harmonické bývanie na dosah

Na záver ešte jedno zamyslenie. Naše životy sú dnes hektickejšie ako to bývalo v minulosti. Dlhé hodiny trávime v práci. Ďalšie dlhé minúty či dokonca hodiny trávime v autách či v prostriedkoch hromadnej dopravy. A domov sa preto vraciame častokrát unavení, ale zároveň v očakávaní, aké úžasné bude oddýchnuť si v pekne zariadenej obývačke, alebo  vyspať sa do ružova v útulnej spálni. Alebo aké romantické bude vychutnávať si voľný čas so svojou drahou polovičkou pri chutnej večeri či pri dobrom filme. Ak ešte nebývate vo svojom, možno je najvyšší čas poobzerať sa po nejakom tom vlastnom harmonickom hniezdočku. Možno je práve teraz čas na plnenie svojich snov.

Adriana Poláková Šinka