Náš nový dom nás napĺňa šťastím

1. sep 2015

Vlastný dom nemusí vždy znamenať vyriešenie problémov s nevyhovujúcim bývaním. Pánovi Suchému a jeho manželke myšlienka na vlastný dom bola skôr skúsiť niečo nového a dokázať si, že aj tento veľký krok dokážu spolu realizovať. Nielen, že svoje plány hravo zvládli, ale nové bývanie im prinieslo do ich aktívneho života množstvo nových možností a záľub.

Veľa rodín rieši výstavbou rodinného domu svoju zlú bytovú situáciu. Ako to bolo u Vás ?
My sme našťastie nemuseli túto situáciu riešiť. Bývali sme síce v priemernom panelákovom byte, ale boli sme tam šťastní. Bol približne 100 metrov od lesa, takže sme denne využívali krásy prírody v okolí na rôzne prechádzky a výlety s rodinou. Nikdy sme nemali pocit, že by sme bývali niekde v zaprášenom meste. 25 rokov sme takto spokojne bývali a o zmene sme neuvažovali ani náhodou. Takto sme bývali do momentu, pokiaľ sme nezdedili pozemok na druhom konci mesta. Zrazu to bola pre nás výzva a lákadlo, nájsť v živote ďalší smer, ktorým by mohol byť vlastný nový dom.


Mali ste predstavu, kde a ako začať ?
Niektoré fakty sa nám rysovali od začiatku. Bolo jasné, že vďaka pracovnému vyťaženiu a žiadnym skúsenostiam v obore si dáme postaviť dom na kľúč. Kde, to sme nevedeli. Ekonomické stavby sme našli náhodou – na prechádzke sme videli pri stavbe bol nápis – dom stavia spoločnosť ES. Nakoľko sa nám dom veľmi páčil, rozhodli sme sa, že si o nich zistíme viac. Dali sme si poslať katalóg a tým to vlastne aj všetko začalo.

Vybrali ste si dom z katalógu ?
Samozrejme už skôr ako sme so objednali katalóg, sme rozmýšľali o tom, aký by náš dom mal byť, koľko by mal mať miestností atď. . Až po zhliadnutí ponuky v katalógu naše predstavy boli jasnejšie. Zaujal nás dom jeden projekt, ktorý sa svojou členitosťou a veľkosťou hodil do našej záhrady.
  
Akým spôsobom ste riešili financovanie stavby ?
Od nášho rozhodnutia nechať si postaviť dom, sa všetko odohralo veľmi rýchlo. Od dodania pozemku po prvé stretnutie s ES ubehlo veľmi málo času a my sme na tak rýchly priebeh všetkých jednaní neboli ani pripravení. Preto sme si vybrali jeden z finančných programov ES a to Nulová hotovosť. Neskôr sme čerpali hypotéku.

Ako prebiehalo spracovanie rozpočtu a následne stavba ? Stáli ste si za vypracovaným projektom, alebo ste pri stavbe robili nejaké zmeny ?Prebehlo niekoľko stretnutí, než sme sa dohodli na finálnej podobe rozpočtu. Nechceli sme nič zanedbať a preto sme všetko konzultovali s ES. Mali sme svoje predstavy, ktoré sme  si chceli v projekte presadiť. Pri samotnej realizácii sme si dohodli drobné zmeny. Predsa len, človek až v samotnej stavbe vidí veci reálne, inak je tomu, keď sa projekt rysuje. Celú stavbu by som hodnotil ako štandardnú. Je to náš prvý a jediný dom, ktorý sme postavil a nemáme z čím porovnávať. Každopádne spolupráca s Ekonomickými stavbami bola príjemná a splnila naše očakávania.
  
Teraz, po niekoľkých mesiacoch, čo už bývate v novom, môžete porovnávať s Vašim pôvodným bývaním. V čom vidíte najväčšie rozdiely?
Jedna z najzásadnejších vecí je asi zväčšenie priestoru. Napriek tomu, že nám v predchádzajúcom bývaní nechýbal, teraz si ho užívame. S tým sú spojené aj naše aktivity, ktoré sme predtým robiť nemohli. Či už je to zvelebovanie záhradky, dielnička v ktorej môžem majstrovať, alebo cvičenie vo vlastnej telocvični.

Realizácia : Ekonomické stavby, s.r.o.
Názov domu : Ekonomik  N14
Disp. riešenie5+1+G
Okná : plastové
Strešný plášť: Bramac
Dvere : fóliované, zárubne : obložkové
Podlahová krytina : plávajúca laminátová podlaha
Kúrenie : plynový kotol