Naplánujte si interiér svojho domova so spoločnosťou Somfy

16. okt 2023

Keď za oknami mrzne, až praští, z vášho domova sa razom stáva útočisko pred vonkajším chladom. Práve vo svojich domovoch na jeseň a v zime trávime najviac času. Je preto potrebné starostlivo rozmýšľať, ako svoje bývanie zariadiť čo najpohodlnejšie, ale aj bezpečne a funkčne. Pomocnú ruku môžu ponúknuť prvky inteligentnej domácnosti, ako sú napríklad motorizované závesy alebo diaľkovo ovládané svetlá – napríklad tie od spoločnosti Somfy.

Prišla jeseň a s ňou aj dlhé večery strávené v teple domova. Zároveň ide o ideálny čas na to, aby sme interiéru dodali jedinečný štýl a útulné prostredie. Správny výber farieb, príjemné a kvalitné osvetlenie alebo napríklad zaujímavé dekoratívne doplnky – to všetko môže pomôcť vniesť do našich domovov pokoj a vytúženú harmóniu. Pohodlie, bezpečnosť, ale aj estetiku svojho domova môžeme zaistiť napríklad šikovnými technológiami. Niekoľko tipov, ako práve technológiami spríjemniť vlastné bývanie, ponúka líder v domácej automatizácii – spoločnosť Somfy.

Bezpečnosť, pohodlie a estetický dizajn v jednom

Niekedy stačí zmeniť malý detail, aby interiér vášho bytu nadobudol úplne nový ráz. Jednou z takých drobností, na ktorú sa často zabúda, môžu byť napríklad závesy. Okrem toho, že nimi regulujeme prirodzené svetlo v domácnosti, majú aj pomerne veľký estetický význam. Správne zvolené závesy totiž dokážu zo všednej miestnosti urobiť útulné útočisko v akomkoľvek ročnom období. Zabúdať by sme pritom nemali ani na funkčnosť – vďaka moderným technológiám si už dnes môžeme zaobstarať automatické motorizované závesy, ktoré možno ovládať nielen priamo z pohodlia pohovky alebo postele, ale napríklad aj na diaľku. Elektrické závesy je možné ovládať diaľkovým ovládačom, telefónnou aplikáciou, v niektorých prípadoch je dostupné dokonca aj hlasové ovládanie.

Práve motorizované závesy môže ponúknuť spoločnosť Somfy s pohonmi radu Movelite a Glydea Ultra. Pohony Movelite™ fungujú pre všetky typy závesov – klasické, skladané, riasené alebo harmonikové. Zariadenie umožňuje ovládať závesy s hmotnosťou až 35 kg. Navyše je kompatibilné s rovnými aj so zakrivenými koľajnicami s maximálnou dĺžkou 10 metrov. Za zvláštnu pozornosť stojí model Movelite WireFree 35 RTS – bezdrôtový pohon napájaný batériou a ovládaný rádiovým systémom RTS. Jeho inštalácia navyše nevyžaduje takmer žiadne zásahy do stien.

Závesový pohon GLYDEA ULTRA 60e RTS je prémiovým riešením pre vašu domácnosť. Vďaka použitiu moderných technológií sa Glydea™ Ultra vyznačuje extrémne tichou prevádzkou na úrovni iba 38 dBA. Je to výsledok pokročilej technológie tlmenia hluku a vibrácií aplikovanej priamo v rámci motora. Je ideálny pre miestnosti, v ktorých potrebujeme ticho, pokoj a akustický komfort. Zariadenie umožňuje závesom ľahký a plynulý pohyb až do hmotnosti 60 kg. Jediným dotykom na diaľkovom ovládači TaHoma® switch alebo na pridruženej aplikácii na mobilnom telefóne alebo tablete môžete ľahko nastaviť polohu závesov a vytvoriť tak vytúženú domácu atmosféru.

Pohony sú v domácnosti takmer neviditeľnými, pretože sú úplne skryté za závesom. Pokročilá konštrukcia koľajníc a otočné stropné držiaky minimalizujú vznik medzier, umožňujú preto úplné zatemnenie. Zároveň zlepšujú estetiku interiéru. Automatizované závesy zaujmú svojím elegantným a moderným dizajnom, ktorý jednoducho pozdvihne akýkoľvek interiér. O praktických výhodách potom tiež niet pochýb – popri komforte ponúkajú aj väčší pocit bezpečia a ochranu súkromia.

Vďaka inteligentnému ovládaniu s TaHoma® switch je možné vytvoriť si vlastné režimy, ktoré umožňujú napríklad automatické spustenie závesov v určitom čase. Za použitia ďalších senzorov potom môžeme docieliť aj to, že sa závesy zatiahnu či roztiahnu v závislosti od úrovne slnečného svetla či teploty, čo pomôže v zime miestnosť vyhriať alebo, naopak, v lete udržať príjemne chladno.

Diaľkové ovládanie svetla

V pochmúrnych jesenných a zimných dňoch už nie je osvetlenie len estetickou záležitosťou, ale aj faktorom ovplyvňujúci náladu a pohodlie. Jasné a teplé svetlo dokáže v našich domovoch vytvoriť útulnú atmosféru a pomáha nám zrelaxovať. Zároveň podčiarkuje detaily interiérového dizajnu a umožňuje nám naladiť sa do správnej atmosféry pri rôznych životných príležitostiach, napríklad aj pri romantickej večeri. Aby ste mali nad osvetlením vašej domácnosti väčšiu kontrolu, oplatí sa zaobstarať si vhodnú súpravu prijímačov na inteligentné ovládanie svetiel, napríklad IZYMO Dimmer io od spoločnosti Somfy. Vďaka tomuto zariadeniu môžete osvetlenie úplne ovládať z telefónu, nech už ste kdekoľvek.

Prepojenie a zladenie všetkých súčastí systému inteligentnej domácnosti je možné pomocou už spomínaného inteligentného ovládania TaHoma® switch od spoločnosti Somfy. Ide o komplexný systém inteligentného riadenia domácnosti, ktorý bude reagovať na vaše každodenné požiadavky. Jednotka je kompatibilná s viac ako 200 rôznymi zariadeniami a podporuje 21 renomovaných značiek inteligentnej domácnosti. S jeho pomocou môžete pohodlne ovládať svoje zariadenia pomocou smartfónu, tabletu alebo hlasových príkazov.