Najmodernejšie vykurovanie: Aké riešenia vás môžu prekvapiť?

11. feb 2019

Čo domácnosti v 21. storočí skutočne potrebujú? Pokiaľ ide o vykurovanie, na prvom mieste je určite pohodlie, čo najmenej starostí s jeho inštaláciou a fungovaním, efektívne šetrenie či flexibilné ovládanie na diaľku cez aplikáciu a smartfón. V hre je totiž komfort a zdravie všetkých členov rodiny.

Medzi najmodernejšie možnosti, ako si dopriať teplo doma so všetkými vymenovanými atribútmi, patria nové tepelné čerpadlá. A aké ich vlastnosti vás môžu zaujať?

1. Pohodlie už pri plánovaní 
         
Tepelné  čerpadlá  sú  v  súčasnosti   záležitosťou  už  nielen  novostavieb,  ale  aj  rekonštrukcií. Ak  uvažujete  o  tomto  spôsobe  vykurovania  pre svoj  rodinný dom, značka Vaillant  ponúka  hneď  niekoľko  praktických  rád  a informácií. Nezáväzne  a  zadarmo  vám  pomôže  vypracovať  odborný  návrh na  inštaláciu  tepelného  čerpadla,  ak vyplníte  jednoduchý  formulár na webovej stránke     www.kvalitne-tepelne-cerpadla.sk. Ušetríte tým čas a na základe informácií, ktoré vám následne pošle odborník, sa rozhodnete (prípadne aspoň prezistíte vaše aktuálne možnosti).

2.  Ľahká montáž u vás doma
            Ak rekonštruujete alebo ak je podmienkou jednoduchá a rýchla inštalácia, najlepším riešením je zariadenie typu vzduch/voda. S ním vás totiž nečaká žiadny rozkopaný pozemok. Takým je napríklad tepelné čerpadlo Vaillant aroTHERM Split (s účinnosťou vykurovania A++), ktoré vám dopraje domáce pohodlie, kúrenie v zime, chladenie v lete a teplú vodu po celý rok. K tomu o 75 % nižšie účty za energiu a o tretinu menej emisií. Ide o jedno z najtichších tepelných čerpadiel typu vzduch/voda na trhu, osvedčilo sa preto aj v susedstvách, kde je hustejšia zástavba. Skladá sa z vonkajšej jednotky (ktorú treba vhodne umiestniť k vonkajšej stene domu či do záhrady) a interiérového modulu uniTOWER (vo veľkosti chladničky). Modul vo svojom vnútri ukrýva 190 l zásobník, ktorý dokáže pokryť bežné požiadavky štvorčlennej rodiny na teplú vodu. Toto tepelné  čerpadlo  získalo  3. miesto v kategórii najlepší exponát veľtrhu Aquatherm Nitra 2019.
Nové tepelné čerpadlo aroTHERM Split vzduch/voda

3.  Maximálne šetrné riešenie
            Ak  hľadáte   výnimočne  šetrné  zariadenie,  takým  je  tepelné  čerpadlo   Vaillant flexoTHERM exclusive s označením Green iQ. Je v maximálnej miere ekologické, inteligentné a univerzálne, dokáže totiž využívať každý z alternatívnych prírodných zdrojov tepla – zem, vodu alebo vzduch. Je iba na vás, pre ktorý zdroj sa napokon rozhodnete. Tepelné čerpadlo sa môže pochváliť nízkymi prevádzkovými nákladmi a okrem vykurovania je samozrejmosťou aj chladenie. Osvedčilo sa u novostavieb aj u rekonštrukcií. Zaraďuje sa do najvyššej energetickej triedy A++. Pokiaľ ide o jednoduchú inštaláciu, najvhodnejším riešením je jeho verzia typu vzduch/voda. Vonkajšia jednotka aroCOLLECT býva nainštalovaná v exteriéri, najčastejšie vedľa domu.
Zariadenie Vaillant flexoTHERM exclusive

4.  Jedno zariadenie, veľa funkcií
            Ak rozmýšľate nad vykurovaním spojeným s prípravou teplej vody aj chladením, to všetko zvládne aj tepelné čerpadlo flexoCOMPACT exclusive s označením Green iQ. Má zabudovaný 185 l zásobník teplej vody a osvedčilo sa v klasických i v nízkoenergetických domoch. Dosahuje výstupnú teplotu až 65 °C a má nízke prevádzkové náklady. V zime spoľahlivo pracuje do -22 °C, v letných mesiacoch sa môže využiť na aktívne chladenie. Podobne ako predošlé zariadenie, aj toto dokáže využívať každý z alternatívnych prírodných zdrojov tepla – zem, vodu alebo vzduch (energetická trieda A++). Záleží na vás, pre aký zdroj sa rozhodnete.
Tepelné čerpadlo Vaillant flexoCOMPACT exclusive

5.   Najmodernejšie ovládanie – cez smartfón
            Dobrou správou je, že všetky spomínané zariadenia sa môžu ovládať aj na diaľku, čo je veľmi flexibilné, praktické a výsledkom je väčší komfort a menej starostí. Deje sa tak cez smartfón alebo tablet – prostredníctvom internetu a aplikácie multiMATIC. K tepelnému čerpadlu aroTHERM Split postačuje zakúpiť len internetový komunikačný modul VRC 920. Pokiaľ ide o zariadenia s označením Green iQ, tie majú internetový modul už zabudovaný. Nastavovať teplotu vykurovania a teplej vody si tak budete môcť nielen doma z gauča, ale aj z práce, ak ste práve na cestách či dokonca niekde na dovolenke.
Vykurovanie môžete ovládať aj cez smartfón

www.vaillant.sk, www.kvalitne-tepelne-cerpadla.sk