Lukáš 17

16. máj 2016

Už minulý rok sme vám predstavili niekoľko domov z produkcie mladých architektonických nádejí spolupracujúcich so spoločnosťou Ekonomické stavby, posúvajúcich katalóg jej produktov smerom k aktuálnym trendom. Aj tento dom nebude iný – do rozlohy tak akurát, s variabilným tvarom strechy a moderným výrazom.

Minimálne riešenie rodinného domu pre štvorčlennú rodinu je poskladané do obdĺžnikového pôdorysu s rozmermi 7,2 x 12,2 metrov. Návrh dispozície domu je inšpirovaný trendami bývania v západnej a severnej Európe a neplytvá teda zbytočne obostavaným priestorom. Vďaka tomu výsledná podlahová plocha domu 72,5 m2 ponúka všetko potrebné pre príjemný život rodiny.

Šikovná  dispozícia
Rozvrhnutie miestností je maximálne funkčné a účelné. V dispozícii nenájdeme takmer žiadne chodby, ktoré by zbytočne uberali priestor obytným miestnostiam. Z tohto dôvodu sa hlavným komunikačným uzlom stáva obývačka s jedálňou a kuchyňou. Veľkým kladom tohto riešenia je prirodzené stretávanie rodiny práve v tejto miestnosti pri bežnom pohybe v dome. Zvyšok domu je veľmi praktiky rozdelený na západnú časť s detskými izbami a kúpeľňou, ktorá sa v prípade potreby dá oddeliť posuvnými dverami od zvyšku domu a zaručiť tak deťom súkromie napríklad pri večernej návšteve priateľov rodičov. Spálňu rodičov som zámerne umiestnil čo najďalej od detských izieb, aby vzniklo čo najväčšie súkromie pre rodičov a pokoj pri spánku. Dvere medzi spálňou a obývacou izbou sú navrhnuté ako protihlukové, a tak nehrozí rušenie televíziou z obývacej izby, keď si budú chcieť rodičia cez víkend pospať.
Výsledný pocit z interiéru domu a efektívne využitie miestností spočíva v šikovných detailoch. Rozmiestenie vybavenia miestností a možnosť maximálneho využitia priestoru je tu celkom zásadná.

Vieme, kam s vecam
i
Vďaka dverám umiestneným 70 cm od steny v dvoch z troch spální sa do miestností veľmi pohodlne zmestia veľké vstavané skrine, poskytujúce nadštandardné úložné priestory. Kotol na vykurovanie a ohrev teplej vody je umiestnený vo vstavanej skrini, v priestore za vstupnými dverami. Rovnako tak je tu priestor aj pre práčku, pokiaľ ju nechcete mať v kúpeľni. Pre vzdušný pocit z interiéru sú tu veľké francúzske okná v každej izbe domu. Rozmiestnenie okien je premyslené a pridáva každej izbe opticky na veľkosti. Absencia parapetov a tým vytvorené prepojenie izby so záhradou, spolu s dostatkom prirodzeného svetla prenikajúceho dovnútra, pozdvhujú kvalitatívne izbu o úroveň vyššie. Zásadná je tiež pozícia týchto okien. Vo všetkých izbách sú okná umiestnené oproti vstupu, teda v hlavnom výhľade pri príchode do miestnosti. Najvýznamnejší priehľad je pri vstupe do domu. Od zádveria vidíte skrz dom až do záhrady s terasou, doplňujúcu v teplých mesiacoch priestor obývacej izby. Pocity stiesnenosti v tomto dome teda rozhodne nehrozí.

Jeden dom 3 × inak
Pretože dobrý dom musí fungovať aj v kontexte s okolím, nestačia premyslené riešenia dispozície, existujú tri rôzne exteriérové riešenia domu. Každý z variantov je vhodný do iného prostredia. Je tu verzia s valbovou strechou s presahmi - teda klasický bungalov, ktorý nájde svoje miesto v rýchlo sa rozrastajúcich satelitných mestečkách. Klasickejšia a univerzálnejšia verzia so sedlovou strechou, vhodná aj pre dedinskú zástavbu a v neposlednom rade existuje veľmi moderná verzia s plochou strechou. Tá sa hodí predovšetkým do miest a klientom s nadšením pre súdobý dizajn.

Patrik Janoušek - autor projektu Čerstvý absolvent odboru Architektúra a staviteľstvo na ČVUT v Prahe. Jeden semester absolvoval v rámci programu Erasmus v Dánsku na VIA Horsens University. Teraz pôsobí vo firme Ekonomické stavby, kde sa snaží vytvárať predovšetkým dobre fungujúce moderné domy.