Letná údržba záhrady: Za prácu sa vám zeleň odvďačí

12. júl 2021

Letná sezóna láka na pobyt v záhrade. Aby vám však zeleň robila radosť počas celých prázdnin, je potrebné sa o ňu riadne postarať. Problémovým miestom býva trávnik, zásadné je teda zavlažovanie a zbavenie sa buriny. Na čo nezabudnúť v rámci letnej údržby záhrady?


Foto: Karolina Grabowska, Pexels

Kontrola záhradkárskeho náčinia

Ešte pred započaním prác si skontrolujte, či je všetko náčinie v poriadku a či máte na svoje záhradkárske zámery všetko potrebné. Čepele nabrúste, spoje premažte a prípadne si zaobstarajte nové nástroje na Merxu. Tam nájdete nielen náradie a stavebniny, ale aj mnoho záhradkárskych potrieb – nádrže na dažďovú vodu, hadice, čerpadlá, grily aj príslušenstvo k bazénom.

 

Anglický trávnik vyžaduje starostlivosť

Ak sa chcete v lete kochať pohľadom na hustú a zelenú pažiť, musíte jej na začiatku leta venovať čas a trochu kilojoulov. Veľmi vhodné je trávnik prevzdušniť aerifikátorom alebo pomocou vidlí. Rozbujneniu trávnika pomôžete aj pravidelným kosením a závlahou, mulčovanie pokosenej zelene potom ploche poskytuje živiny navyše.

Okrasné kvetiny a záhony bez buriny

Nezabudnite tiež pravidelne preberať vysadené kvetiny a farebné záhony a odstraňovať z nich burinu. Najúčinnejšie je ju vytrhnúť alebo vydlabnúť aj s korienkom, inak sa nechcená rastlina opäť objaví. Burina odoberá vysadeným kvetinám živiny, vlahu aj svetlo, a navyše sa veľmi rýchlo šíri. Okrem ručného plenia môžete využiť aj herbicídy.

 

Čo sadiť v lete a ako sa postarať o dreviny?

Na letnú výsadbu si pripravte záhony s drenážnou vrstvou na spodu, trochou kompostu a na koniec s poschodím zeminy. Pri drevinách urobte rez (ovocné stromy režte až po úrode), aby ste stromy tvarovali a zároveň zvýšili ich životaschopnosť.

TIP: V lete sa sadia uhorky, cukiny, fazule, papriky, mrkva, šaláty, repa alebo niektoré bylinky.

 

Zavlažováním k bohatej úrode a sýto zelenému trávniku

Už od jari by ste mali svoju záhradu výdatne zavlažovať, či už s pomocou automatického zavlažovania alebo ručným polievaním. Vhodný čas na polievanie spoznáte podľa stavu zeminy – akonáhle preschne zemina na hĺbku prsta, mali by ste rastline dopriať vlahu. Okrasné aj úžitkové rastliny a trávnik taktiež náležito hnojte, aby mala flóra dostatok živín na plný rozkvet, rozrastanie a na hojnú úrodu.