HELUZ prichádza s novou iniciatívou Zmysluplný celok. Nabáda k dôkladnému premysleniu výstavby

1. mar 2023

Staviate iba raz v živote a hotový dom sa už nedá zmeniť. Stavajte ho teda poriadne. Týmto spôsobom sa dá zhrnúť hlavná myšlienka novej iniciatívy spoločnosti HELUZ Zmysluplný celok. Stavebníkov v nej nabáda k tomu, aby projekt plánovali komplexne a okrem cien zvažovali ďalšie parametre. Napríklad energetickú náročnosť stavby, nutnosť dodatočných opráv alebo jej ekologickú stopu.

Spoločnosť HELUZ, tradičný český výrobca tehlového stavebného systému, predstavila novú iniciatívu s názvom Zmysluplný celok. Vysvetľuje stavebníkom, ako postaviť dom a vyvarovať sa slabých miest. Môže ísť o nehospodárnosť budovy, nízku zvukovú nepriezvučnosť alebo degradáciu stavebného materiálu v čase. Týmto problémom môžu predísť premyslenou realizáciou. Tu pomôže kompletný stavebný systém HELUZ. Vďaka tejto vybrúsenej sústave je stavba nielen kvalitná, ale aj energeticky úsporná.

Tam, kde do seba všetko zapadá, nie je priestor na chyby,“ hovorí Eliška Smolová, ktorá zodpovedá za komunikáciu spoločnosti HELUZ. „Preto náš ucelený systém zahŕňa všetko pre celú hrubú stavbu, okrem základov. Obsahuje tehly, preklady, komínové komplety a v neposlednom rade masívne stropy. HELUZ má všetko pre zvislé a vodorovné konštrukcie, čo stavebníkom umožňuje stavať s jediným výrobcom.

Výhodou takého postupu je, že prvky už z výroby spolupracujú a nadväzujú na seba. Výsledná obálka je uzavretá ako puzdro a vďaka tomu nadobúda oveľa lepšie vlastnosti. So stavebným systémom HELUZ je možné postaviť domy s takmer nulovou spotrebou energie bez nutnosti dodatočného zatepľovania. Jednovrstvová konštrukcia HELUZ umožňuje ľahké dosiahnutie výsledku aj v podobe pasívneho domu.

Osem príbehov o zmysluplnom celku

K dokonalému domu vedie vopred premyslená realizácia. Na to, čo všetko je potrebné zohľadniť, upozorňuje 8 mikropríbehov na stránkach Zmysluplný celok. Okrem energickej náročnosti či chybovosti pri stavbe sa zaoberá aj ubúdaním pozemkov. Všetko smeruje k tomu, že sa bude vracať dvojgeneračné bývanie. Práve tu spočívajú nesporné výhody masívnych stavieb z kompletného stavebného systému HELUZ, pretože umožňujú kedykoľvek dostavať poschodie.

Dôležité je dotiahnuť stavbu do detailu už pri výstavbe. Ak staviame zmysluplne, nezaskočí nás nič. Ceny za energie, tuhé zimy, horúce letá, potreba stavebných úprav – na to všetko sa dá pripraviť vopred,“ dodáva Eliška Smolová.

Iniciatíva Zmysluplný celok stojí na štyroch pilieroch. Prvým je previazanosť komponentov. Druhým kumulácia úžitkových vlastností materiálu HELUZ, ako sú tepelnoizolačné vlastnosti, tepelná akumulácia, zotrvačnosť, vzduchová nepriezvučnosť a životnosť. Tretím pilierom sú služby, ktoré odbremenia od starostí a dopĺňajú zmysluplnosť celku. V neposlednom rade ekologické hľadisko s presahom do budúcnosti. Práve vďaka trvanlivosti, životnosti a mechanickej odolnosti dovoľuje materiál HELUZ realizovať stavby s dlhodobou perspektívou a možnosťou budúcich stavebných úprav.

HELUZ pre celú stavbu

Ponuka HELUZ zahŕňa tehly HELUZ FAMILY pre obvodové murivo bez dodatočného zatepľovania. Tieniacu techniku rieši preklad HELUZ FAMILY 3in1 nosný s vyberateľným izolantom. Požadované odhlučnenie stavebníci dosiahnu s tehlami radu HELUZ AKU, ktoré pri minimálnych rozmeroch spĺňajú zvýšené požiadavky na zvukovú izoláciu. Hotová murovacia malta HELUZ SIDI umožňuje rýchle murovanie bez miešania. Pripravené sú aj doplnkové tehly HELUZ, ktoré sú určené na riešenie detailov ako rohy, ostenie a parapety. HELUZ SIDI a doplnkové tehly HELUZ prakticky umožňujú kladenie tehál bez prívodu elektriny. Spoločnosť HELUZ ponúka aj keramobetónové panelyMIAKO stropy HELUZ. Ponuku dopĺňajú komínové komplety HELUZ pre pevné, plynné a kvapalné palivá. Nechýba doplnkový servis v podobe služieb pred stavbou aj počas nej, čo stavebníkov odbremení od mnohých starostí. Mnohé z nich sú zadarmo.

 

O spoločnosti HELUZ

HELUZ patrí medzi troch najväčších výrobcov murovacích materiálov v Českej republike. Ako jediný z tejto trojice je českou rodinnou firmou. Spoločnosť svojimi špičkovými výrobkami nadväzuje na rodinnú tradíciu, ktorá sa začala písať pred 145 rokmi. Dodáva kompletný stavebný systém pre hrubú stavbu do všetkých krajín strednej Európy. Okrem domáceho trhu patria medzi jej hlavné pôsobiská Slovensko a Rakúsko. HELUZ patrí medzi najinovatívnejšie firmy vo svojom odbore. Už viac ako 10 rokov vyrába HELUZ FAMILY 2in1, tehlové bloky s najlepšími tepelnoizolačnými vlastnosťami na trhu, vhodné pre domy s takmer nulovou spotrebou energií aj pre pasívne domy, a to v jednovrstvovej konštrukcii bez dodatočného zateplenia.