HELUZ ponúka širokej verejnosti meranie vzduchotesnosti obálky domu z tehál HELUZ pomocou blower door testu

11. nov 2019

Predpokladom zhotovenia stavieb s nízkou energetickou náročnosťou či pasívnych domov je vzduchotesnosť obálky budovy. Tú možno odmerať pomocou tzv. blower door testu, čo je metóda merania tesnosti stavieb pomocou tlakového spádu. Stavba, ktorá týmto testom úspešne prejde a dosiahne hodnotu výmeny max. 0,6 h-1, splní jednu z podmienok označenia za pasívnu a jej investor môže požiadať o dotácie. Spoločnosť HELUZ po novom ponúka toto zmeranie individuálnym stavebníkom, ktorí stavajú z tehlového systému HELUZ kdekoľvek v republike.

„Aby spoločnosť HELUZ mohla zákazníkom ponúknuť čo najkompletnejšie služby, zabezpečila si merací komplet pre blower door test, ktorým možno vzduchotesnosť obálky budovy, a teda aj energetickú náročnosť domu, merať. Môžeme s touto technikou prísť na miesto stavby a urobiť merania priedušnosti obálky budovy (dokončenej hrubej stavby alebo budovy v prevádzkovom stave, nájsť prípadné netesnosti a vystaviť protokol o vykonaní kontrolného merania,“ predstavuje novú službu Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva spoločnosti HELUZ.

Blower door test meria množstvo unikajúceho vzduchu

Od výsledkov blower door testu závisí možnosť získať označenie pasívna stavba, a teda aj dotáciu. Ide o metódu merania tesnosti stavieb pomocou tlakového spádu. Cieľom je zmerať priedušnosť, resp. vzduchotesnosť obálky objektu podľa STN EN ISO 9972. Zariadenie sa skladá z ventilátora, ktorý je najčastejšie osadený v ráme dverí v obvodovej stene. Jeho spustením sa vytvára podtlak i pretlak s rozdielom 50 Pa. Takto možno zistiť, koľko vzduchu uniká z interiéru do exteriéru a naopak.

„Zhotovenie stavby vo vzduchotesnom režime tak, aby splnila požiadavky blower door testu, nám pomáha dosiahnuť požadované úspory nákladov na vykurovanie. Pochopiteľne, nejde o nutnosť dosiahnuť úplnú vzduchotesnosť, norma určitú výmenu vzduchu povoľuje. V reči technikov to znamená, že pri pretlaku/podtlaku 50 Pa je povolená výmena maximálne 60 % objemu vzduchu v interiéri za hodinu. Z toho je odvodená hodnota n50 < 0,6 h-1,“ pokračuje Ing. Filip Bosák, manažér technického poradenstva predaja spoločnosti HELUZ.

V prípade tehlového domu plní funkciu vzduchotesnej vrstvy riadne omietnuté murivo

V prípade domu murovaného z tehlových blokov môžeme za vzduchotesnú vrstvu, ktorá zabezpečí splnenie požiadaviek blower door testu, bezpečne považovať riadne omietnuté murivo. Už v projekte treba vyriešiť, kadiaľ táto vrstva povedie. Znamená to aj dôsledné dodržanie postupov pri remeselnom spracovaní tejto vrstvy, čo so sebou prináša istú časovú, ale aj precíznu remeselnú náročnosť pri riešení detailov styku nadväzujúcich konštrukcií. Mnoho týchto detailov je v systéme Heluz už, samozrejme, vyriešených a stavebníci majú tieto riešenia k dispozícii. Rovnako dôležité je použiť vhodné tesniace pásky a tmely tam, kde vzduchotesnú funkciu nebude plniť vnútorná omietka.     

Metóda „B“ ešte umožní opraviť zabudnuté netesnosti

V priebehu stavby norma stanovuje aj metódu „B“, ktorá sa využíva v čase, keď je síce už obálka budovy dokončená, ale je stále možný prístup k tejto vzduchotesnej vrstve. Tú možno v prípade detegovania netesností ešte opraviť. Aby bolo možné urobiť kontrolné merania, treba stavbu na testovanie pripraviť. Dočasnými tesniacimi páskami a tmelmi uzavrieme kanalizáciu, dymovody, vzduchotechniku, otvory TZB, zatvoríme aj okná. Samotné meranie potom prebieha prakticky rovnako ako meranie konečné, ale s tým rozdielom, že sa počas neho sústredíme hlavne na (ne)tesnosť v miestach nadväznosti konštrukcií.

Kde môže mikronanometer odhaliť nežiaduce prúdenie vzduchu

Ukážky z merania metódou „B“ v čase, keď dom ešte nemal vonkajšie omietky a bola zhotovená iba „hrubá“ podlaha. Ostatné inštalácie a priechody boli zrealizované a utesnené. Pomocou mikronanometra detegujeme postupne všetky miesta s nežiaducim prúdením vzduchu, ako vidno na obrázkoch nižšie:

Nedôsledne zhotovený styk vnútornej omietky v rohu okna. Pri meraní vidieť pomerne výrazné prúdenie vzduchu.       

Problamtické miesto napojenia priečky na obvodovú stenu v mieste prechodu inštalácií podlahou. Opäť lokálna záležitosť s nežiaducim prúdením vzduchu.

Netesnosť sa často objavuje aj v blízkosti okien. Na obrázku vidíme výrazné prúdenie vzduchu v zle utesnenom mieste styku okenného rámu a parapetu.

Častý problém je netesné osadenie elektrických zásuviek. Pri výbere zásuvky je potrebné zvoliť tú, ktorá je určená do pasívnych domov. Táto zásuvka má vzduchotesné priechodky pre káble.

Netesnosť vzniká aj v mieste spoja fólie s páskou. Páska celým svojím povrchom úplne neprilieha k fólii a dostatočne netesní. Aj takýto detail má vplyv na vzduchotesnosť objektu.

Ďalší obrázok ukazuje absenciu vnútornej omietky. Prúdenie vzduchu medzerami v prímurovke z plynosilikátu bolo citeľné aj holou rukou.

Ostenia jednotlivých priečok sa odporúča zatrieť lepidlom alebo omietnuť. Zamedzíme tým prípadnému nekontrolovanému prúdeniu vzduchu v miestach otvorov (tzv. voštín) v tehlách zo vzduchotesného priestoru do priestoru za vzduchotesniacou rovinou.