Ferdinand je náš splnený sen

23. sep 2014

Bývať vo vlastnom je určite vrúcne želanie každého. Nie je však bývanie ako bývanie. Jedni sú šťastní, keď sprvu nájdu svoje hniezdočko lásky aspoň v panelákovej garsónke, iní by s odstupom času aj pekný a priestranný byt v bytovom dome najradšej vymenili za vlastnú strechu v dome rodinnom. Manželom Hudečkovcom z Marianky sa to podarilo.

Rodinný dom s dvorom a so záhradkou bol náš dávny sen. Lenže keď sme spolu začínali, o takom niečom sme mohli naozaj len snívať. Boli sme však vďační aj za byt v paneláku, veď koľkí, čo nemali kde bývať, by si to v tom čase boli radi s nami vymenili.

Sen o rodinnom dome vás teda neopustil?
Také čosi sa nedá rozchodiť. Naopak, s pribúdajúcimi rokmi sa ohlasoval čoraz nástojčivejšie. Už sme mali dosť pokazených výťahov, spoločných priestorov, všetkého, čo prináša život v paneláku. Túžili sme mať pokoj a – vlastnú záhradku.

Kedy prišlo zlomové rozhodnutie naplniť tento sen?
Rozhodujúca bola otázka financovania stavby domu. Nechceli sme ísť do stavby strmhlav, bez akýchkoľvek vlastných úspor. Značnú časť prostriedkov sme si preto našetrili a na zvyšok sme si vzali hypotekárny úver. Nemali sme ani vlastný pozemok, ten sme si zaobstarali, až keď sme sa definitívne rozhodli, že „ideme do toho“.

Rozhodli ste sa, že si dom, ako sa vraví, necháte postaviť na kľúč. Budovať svojpomocou vás nelákalo?
Je to oveľa náročnejšie a pri nedostatku času to bolo aj nemožné. Navyše sme si uvedomovali, že pri nulových skúsenostiach so stavbárskou profesiou je to svojím spôsobom aj riskantné – veď stavať dom nie je žiadna hračka. Je to veľká a životná investícia. Je pravda, že svojpomocnou výstavbou môže človek na jednej strane ušetriť, na strane druhej však môže svojou neodbornosťou spôsobiť ešte väčšie a nenahraditeľné škody. Sú veci, kde treba dať na odborníkov, a preto sme uvítali možnosť stavby na kľúč, ktorú zrealizuje jediný subjekt. Rozhodli sme sa tak aj čisto z praktických dôvodov – pre prípad reklamácie.

Podľa akých kritérií ste si vyberali stavebnú spoločnosť, ktorej ste zverili životnú investíciu?
Kritériom boli pozitívne referencie od známeho, ktorý už mal s Ekonomickými stavbami skúsenosti, a vyhovujúci projekt. O ponuke Ekonomických stavieb sme vedeli už z časopisu Dom a Byt, neskôr sme sa o ne podrobnejšie zaujímali aj na webe na internete. Tam sme si z ponuky vybrali aj projekt domu, ktorý zodpovedal našim predstavám – a rozhodnutie bolo na svete.

Na prvé stretnutie so zástupcami Ekonomických stavieb ste teda už išli s konkrétnymi predstavami, ako by mal váš dom vyzerať. Ktorý z typových projektov vás najviac oslovil a realizovala sa stavba presne podľa neho?
Je to typ FERDINAND s dispozíciou 7 + 1 + G s úžitkovou plochou nad 200 m2. Vyhovoval nám a malé zmeny, ktoré sme v ňom predsa chceli urobiť, neboli pre Ekonomické stavby žiadny problém.

Využili ste aj službu Ekonomických stavieb– vybavenie stavebného povolenia úplne zadarmo, resp. rozhodli ste sa nechať všetko riešiť odborníkmi Ekomických stavieb?
Vybavovanie akejkoľvek administratívy sa u nás ešte stále spája prevažne s negatívnymi skúsenosťami. Preto nás táto možnosť veľmi potešila.

V akom časovom horizonte začala samotná stavba domu a čo ste museli medzitým ešte riešiť?
Začiatok stavby sa oneskoril o rok kvôli prieťahom so stavebným povolením. Išlo totiž o zlúčené pozemky a dom bol orientovaný v inom uhle ako ostatné domy v zástavbe. Hrozilo, že to bude vyžadovať zmenu územného plánu. Napokon však aj toto dobre dopadlo a mohlo sa začať stavať. Aj keď som Ekonomickým stavbám dôveroval, keď sa na stavbe niečo dialo, chodil som tam podľa možnosti každý deň – už aj preto, aby som videl, ako sa postupne spĺňa náš sen.

Pri spracovaní detailného rozpočtu ste mali hneď jasno, napríklad aký druh strechy alebo aký typ obvodového muriva použiť, či ste si nechali kompletne poradiť od Ekonomických stavieb?
V niečom sme mali jasno, do značnej miery sme si však nechali radiť od Ekonomických stavieb. Mať pri takýchto závažných rozhodnutiach pri sebe odborného garanta je príjemné.

Buďme konkrétni – museli ste na stavbe zmeniť nejaký typ materiálu podľa rady odborníkov, než aký ste pôvodne plánovali?
Nemuseli, ale menili sme. Napríklad pozinkované ríny za medené, radiátory za podlahovku.

Celkom na záver – mali ste po ukončení stavby pocit, že ste urobili stopercentne správne, keď ste zadali stavbu odborníkom a že pri stavbe svojpomocou by ste ešte trebárs doteraz nebývali?
Možno nie stopercentne, ale deväťdesiat určite. Pravda však je, že ďalšie práce po ukončení účasti Ekonomických stavieb išli výrazne pomalšie a problematickejšie. Veľmi príjemná však bola počas celej stavby istota, že dohodnutá cena rozpočtu u Ekonomických stavieb je pevná a záväzná. Aj vďaka tomu mohol FERDINAND splniť náš životný sen.

 

Typ domu : Ferdinand
Disp. riešenie : 7+1+2G
Ůžitková plocha : 194,8 m2
Zastavaná plocha : 126,7 m2
Strešný plásť : Bramac
Okná : plastové
Dvere : fóliované, zárubne : obložkové
Kúrenie : plynový kotol
Podlahová krytina : plávajúca, laminátová podlaha