Ako vybrať skrinku do kúpeľne

16. aug 2021

Vyberanie kúpeľňového nábytku je niekedy pekný oriešok. Skrinka musí spĺňať nielen praktické, ale tiež designové nároky. Aby ste mali kam uschovať špinavú bielizeň, kozmetiku, uteráky a ďalšie potrebné veci, sú kúpeľňové skrinky skrátka nevyhnutné. Ako ich teda vybrať?

Účel, design a dispozície vašej kúpeľne
Kúpu každej kúpeľňovej skrinky dobre premyslite. Pravdepodobne ju použijete niekoľkokrát denne a preto by vám mala vyhovovať na sto desať percent. Zamerať sa môžete hneď na tri základné kritériá: účel, design a dispozícia kúpeľne.

Dôležité je, čo do kúpeľňovej skrinky budete ukladať. Ak je vaša kúpeľňa malá, uložte do nej len veci pre každodennú potrebu alebo zvoľte vhodnú veľkosť nábytku. Našťastie dnešný trh ponúka rozličné varianty kúpeľňového nábytku, ktoré sa stanú praktickou aj designovou záležitosťou.

Typy kúpeľňových skriniek pre každú kúpeľňu

Skrinky pod umývadlo
Pod umývadlom býva často nevyužitý priestor, čo je veľká škoda zvlášť vo chvíli, kedy máte malú kúpeľňu a snažíte sa šetriť každým centimetrom. Keď pod umývadlo umiestnite skrinku, môžete tu schovávať napríklad prostriedky na upratovanie, kozmetiku či iné veci. Navyše tým zakryjete nevzhľadný sifón od umývadla. V každom prípade si postrážte, či je umývadlo súčasťou nábytku alebo sa musí kúpiť zvlášť!

Skrinky nad umývadlo
Potrebujete mať veci v kúpeľni stále na očiach? Siahnite po skrinke, ktorú umiestnite nad umývadlo. Tieto skrinky v sebe mávajú zakomponované zrkadlo, niektoré dokonca aj svetlo a zásuvku. Pre uloženie kefiek na zuby, tyčiniek do uší alebo napríklad obľúbeného parfumu to rozhodne stačí!

Vysoké kúpeľňové skrinky
S rastúcim počtom metrov štvorcových rastú aj vaše možnosti. Viac miesta znamená viac skriniek, ktoré si môžete do kúpeľne nainštalovať. Vysoké skrinky do kúpeľne skvele doplnia úložné priestory. Hodia sa na uloženie uterákov aj najrôznejšej elektroniky. Do týchto skriniek sa často inštalujú aj koše na špinavú bielizeň. Vyššie poličky môžete použiť na úschovu vecí, ktoré by mali byť mimo dosah detí – napríklad pracie a upratovacie prostriedky.

Zavesiť alebo postaviť?

Kúpeľňový nábytok môže byť závesný alebo voľne stojaci. Závesné varianty sa upevňujú na nosnú stenu, ľahko sa udržujú a odpovedajú požiadavkám súčasného bytového designu. U moderných kúpeľní sa s nimi môžete stretať stále častejšie. Problém však nastáva v prípade, ak máte obvodové steny zo sadrokartónu, ktorý na také zaťaženie nemusí stačiť.

V takom prípade je vhodnejšie použitie voľne stojacich skriniek, ktoré sú vybavené nožičkami, aby sa v spodnej časti neusadzovala vlhkosť. Kvôli nožičkám sa priestor pod skrinkou horšie udržuje, ale ak zakúpite vyššie nožičky, ani to nebude problém. Veľkými plusmi sú ľahká manipulácia so skrinkou a montáž bez stavebných zásahov.

Spôsob otvárania pre ľahší prístup

Kúpeľňové skrinky sa vyrábajú vo vyhotovení s dvierkami aj so zásuvkami, ale stretnete sa tiež s kombináciami. Či už sa rozhodnete pre dvierka alebo zásuvkový systém, zamerajte sa na to, aby pri ich otváraní nič nebránilo ľahkému vkladaniu a vykladaniu vecí. Zásuvky sú spravidla pohodlnejšie, pretože sa k ich obsahu pristupuje zhora, v prípade dvierok sa musíte ohnúť a ťažko sa dostanete k predmetom uloženým v zadnej časti. Hlavne pre tehotné ženy či seniorov je dverové vyhotovenie menej vhodné.

Materiál

Nekupujte skrinku, u ktorej predajca uvádza, že nie je určená do vlhkých priestorov. Materiál musí zniesť štandardnú vlhkosť aj zmenu teplôt a nemala by mu vadiť ani drobná spŕška vody. Väčšina skriniek býva obstaraná vrstvou laku či fóliou. Počítajte však s tým, že aj nábytok určený do kúpeľne musíte po zamokrení otrieť suchou handričkou.

Medzi najpoužívanejšie materiály patria MDF dosky v kombinácii s laminom. Takémuto riešeniu nahráva predovšetkým cenová dostupnosť. Problém nepredstavuje v podstate žiadne farebné vyhotovenie, povrch je možné obstarať ktorýmkoľvek odtieňom zo vzorkovníku RAL. Ak sa vám páči drevený dekór, vyberte skrinku s fóliou a garantujeme vám, že na pohľad ju od masívu nerozoznáte. Obľúbený je napríklad dekór morená čerešňa, dub sonoma, bielený dub, buk či orech.

Naozajstného masívu sa ale rozhodne nemusíte vzdávať ani v kúpeľni. Exotické drevo, napríklad teak či wenge, odoláva vlhkosti priamo bravúrne. Dreviny ako buk alebo breza sú naopak menej odolné, preto je pri kúpe potrebné zistiť, ako sú povrchovo upravené. Dlhšiu životnosť im prepožičia ošetrenie voskom, olejom alebo lakom. Zaujímajte sa aj o to, koľko vrstiev bolo použitých.

Nesmieme zabudnúť tiež na plastové skrinky. Plastu vlhko ani teplo zásadným spôsobom nevadí a tiež sa ľahko udržiava, postačí obyčajný saponát. Moderné plasty navyše existujú v celom rade farebných kombinácií. Či si vyberiete závesnú skrinku alebo tú pod umývadlo, dôležité je, aby sa jednalo o materiál dostatočne pevný.

Ak máte v kúpeľni okno, tak sa predovšetkým u bieleho nábytku zaujímajte tiež o odolnosť jeho povrchu proti UV žiareniu. Pôsobením priamych slnečných lúčov totiž povrch nekvalitného bieleho nábytku žltne a objavujú sa škvrny. Tmavé farby síce tiež strácajú časom na sýtosti, u bielej sú však zmeny najviditeľnejšie.