Ako si vybrať projekt vášho ideálneho rodinného domu

18. feb 2017

Pristavme sa na chvíľu pri tom, ako je definovaný rodinný dom v projektovej dokumentácii. Rodinný dom je budova určená na rodinné bývanie so samostatným vstupom z verejnej komunikácie (v osobitných prípadoch sa do domu môže vstupovať aj z iného súkromného pozemku, známe právo prechodu, prejazdu, tzv. vecné bremeno). Rodinný dom môže mať najviac tri byty, dve nadzemné podlažia a podkrovie. Stavba, ktorá nepresahuje 300 m2 zastavanej plochy a má jedno nadzemné podlažie a podkrovie (a práve take tvoria gro ponuky katalógových projektov rodinných domov), spĺňa kritériá jednoduchej stavby. Vzťahujú sa preto na ňu niektoré zjednodušenia, napríklad že jej povoľovanie stavebný úrad môže spojiť s územným konaním a vydá tak len jedno rozhodnutie.
Projektom domu určujeme jeho polohu a výšku, tzv. výškopis a polohopis, napojenie a zásobovanie domu pitnou vodou, elektrickou energiou, plynom a odvádzanie odpadových vôd, ako aj vykurovanie. Projektová dokumentácia katalógového rodinného domu v štandardnej dodávke slúži pre stavebné konanie a následnú výstavbu len jedného rodinného domu. Katalógový projekt je kompletný, to znamená, že obsahuje architektúru, energetické hodnotenie budovy, projekt požiarnej ochrany, statiku, zdravotechniku, ústredné vykurovanie a elektroinštaláciu. Projekty je možné vyhotoviť aj zrkadlovo obrátené (najčastejšou príčinou potreby tohto úkonu je zlá orientácia pozemku na svetové strany alebo pôvodné natočenie z hľadiska susedných stavieb). Zrkadlový projekt však nie je len pôvodný projekt opečiatkovaný pečiatkou “Zrkadlový obraz”, ale kompletná prekreslená dokumentácia v zrkadlovom obraze, vrátane všetkých profesií! Projekty sú dodávané v 5 paré.
Za svoje peniaze potrebuje investor dostať maximum. Preto okrem samotného predaja projektov by mu firma mala ponúknuť aj poradenstvo pri výbere projektu, poradenstvo pri osadení rodinného domu na pozemok, konzultácie ohľadne zmien v projekte a zakomponovanie týchto zmien do projektovej dokumentácie podľa jeho potrieb. Z toho vyplýva, že investor už nemusí navštíviť iného projektanta kvôli osadeniu objektu na pozemok, napojeniu na inžinierske siete, zrkadlovému obrazu či drobným prevádzkovým a materiálovým zmenám. Kompletný produkt tak dostane pod jednou strechou.
Výhody katalógového projektu spočívajú v prvom rade v tom, že cena katalógového projektu je podstatne nižšia, než cena individuálneho projektu, avšak pri garancii rovnakej kvality. Ďalším nesporným kladom je, že investor si môže v pokoji domova podrobne pozrieť vizualizáciu, t.j. výzor každého domu a aké je jeho dispozičné riešenie. To pomáha najmä investorom so zlou priestorovou predstavivosťou a komunikačnými bariérami. Kým by totiž investor vysvetlil architektovi, akú má predstavu a kým by ju spoločne preniesli na papier, prešli by neraz celé týždne. To, že pri katalógovom rodinnom dome sú hneď od začiatku jasné štýly, zas umožňuje investorovi, aby sa necítil spiatočnícky, pokiaľ chce „len” tradičný rodinný dom a nie najmodernejšie architektonické dielo. Progresívne založení investori však v katalógu nájdu aj modernú architektúru, takže v konečnom dôsledku si každý môže vybrať taký dom, aký sa mu najviac páči. Veľkým pozitívom katalógových projektov je i citeľná úspora času, pretože vybraný projekt investor obdrží v priebehu niekoľkých dní (dodacia lehota katalógového projektu je do 12 pracovných dní!). Zároveň si ho môže objednať nielen osobne, ale aj písomné či prostredníctvom on-line formulára, takže so samotnou výstavbou môže začať v podstate okamžite. Už pri letmom nahliadnutí sú jasné aj cenové kalkulácie, t.j. približné prepočty cien materiálov, ktoré uľahčujú investorom komunikáciu so stavebnými firmami pri tvorbe cenovej ponuky.

www.domnamieru.sk