Ako si vybrať kotol na tuhé palivo

22. feb 2022

Aby ste si mohli užívať zimu s nohami v teple, musíte mať zabezpečené stabilné teplo. Preto treba starostlivo zvážiť ako a čím kúriť v chladných mesiacoch. Prečítajte si, aké výhody a nevýhody majú kotly na tuhé palivo.

Cena, pohodlie, ekológia

Keď si vyberáte kotol na tuhé palivo, musíte zvážiť mnoho faktorov. Asi najdôležitejšia je cena. Koľko bude stáť zariadenie? Koľko bude stáť palivo, ktoré budete potrebovať? Takisto by ste sa mali zamyslieť nad náročnosťou obsluhy kotla –⁠ ako často budete musieť prikladať a ako ho chcete ovládať. Nemenej závažná je otázka vplyvu na životné prostredie. Akú emisnú triedu vybrať? A ako zamedziť vzniku splodín?

Aby sa vám z toho nezatočila hlava, bez príkras vám prezradíme, ako o kotloch na tuhé palivo premýšľať.

Na čo myslieť pri výbere

Súčasné kotly na tuhé palivo sú veľmi účinné. To znamená, že spaľovaním vytvárajú pre vás teplo. Nevýpušťajú takmer žiadne škodliviny do ovzdušia. Vďaka veľkej násypnej šachte poskytujú aj dlhší čas horenia paliva na jedno naloženie.

Skôr ako si vyberiete ideálne palivo, ujasnite si základné požiadavky na vykurovanie. Tie sa síce navzájom ovplyvňujú, aj tak si ich však vymenujeme.

1.    Bude pre vás kotol na tuhé palivá výhradný alebo doplnkový zdroj vykurovania?
2.    Chcete prikladať vždy ručne alebo aj automaticky?
3.    Chcete ako palivo používať drevo (biomasu), pelety, uhlie alebo ich kombináciu?

Výhradný alebo doplnkový zdroj vykurovania

Niektorí používatelia kombinujú kúrenie tuhými palivami s inými zdrojmi vykurovania, napríklad s plynovým kotlom alebo elektrokotlom. Ktorý zdroj tepla je hlavný a ktorý doplnkový sa líši podľa osobných preferencií.

Niektorí ľudia nemajú počas pracovných dní čas ani chuť na prikladanie, preto v tomto období kúria plynom a cez víkend kúria drevom. Iní zase primárne kúria drevom a plynom či elektrinou len keď nie sú doma.

A potom sú takí, ktorí kúria drevom len keď ho majú k dispozícii, napríklad zo záhrady. Ďalšou možnosťou je používať celú sezónu kotol na pevné palivo. Žiadny spôsob nie je správny, vždy záleží na tom, čo vám najviac vyhovuje.

Ručné, alebo automatické prikladanie?

Automatické prikladanie môžete využívať na všetkých moderných kotloch na pelety alebo uhlie, ktoré majú zásobník. Do zásobníka – teda násypky, ktorá môže mať rôznu veľkosť, nasypete palivo manuálne a kotol si už sám postupne prikladá. Minimálne 3 dni, ak si však zadovážite väčšiu násypku pokojne aj týždeň. Alebo dokonca celú sezónu, keď budete mať priestor na silo.

Na začiatku je dôležité nechať si kotol dobre nastaviť, len tak dokáže sám temperovať teplotu a na diaľku sa zapáliť. Môžete ho väčšinou ovládať z mobilu alebo počítača.

Na druhej strane sú automatické kotly na tuhé palivo do určitej miery závislé na elektrickej energii. Kotly na ručné prikladanie môžu alebo nemusia používať elektrinu. Na ručné prikladanie sú kotly na uhlie, drevo a rôzne typy brikiet. Prikladáte výhradne ručne. Kotol naložíte a keď vyhasne, spolu s kotlom chladne aj váš dom.
Aj preto sa tieto kotly dopĺňajú akumulačnou nádržou, ktorá prebytočné teplo uloží a otepľuje priestor, keď vyhasne kotol. Spojenie ručného kotla s akumulačnou nádobou znižuje frekvenciu prikladania.

A teraz to palivo…

Kotly na tuhé palivo je možné vybrať podľa paliva, ktoré chcete používať. Preto sa podrobnejšie pozrieme na jednotlivé typy.

Pelety sú malé zlisované valčeky dreva. Kotly so zásobníkom si ich dokážu dopĺňať sami

Pelety

Pelety sú zlisovaný drevený odpad, kúsky dreva, ktoré pri spracovaní na píle odpadajú. Ide o ekologický spôsob vykurovania, pretože kedysi odpad končil na skládkach alebo sa pálil.

Cena peliet je pomerne nízka a v rámci roka len mierne kolíše (po sezóne sa dajú kúpiť lacnejšie). Podľa najnovších údajov rodinný dom spotrebuje pri vykurovaní peletami cca 4,5 – 5 ton peliet za vykurovaciu sezónu (pri výkone kotla 20 kW).

Malý a štandardizovaný tvar peliet umožňuje kotlom na pelety dopĺňať si palivo samostatne, a to vrátane zapaľovania.

Vykurovanie peletami je považované za pohodlné, čisté a jednoduché. Odporcovia kotlov na pelety majú strach o dostupnosť v budúcnosti a prekáža im ich závislosť na elektrickej energii. Také strachy však nie sú podložené vierohodnými faktami.

Vykurovanie drevom je klasika. Keď ho navyše spojíte s akumulačnou nádržou, nevyžaduje ani vašu plnú pozornosť

Drevo

Vykurovanie drevom je klasika. Milovníci dreva hovoria, že teplo z dreva je iné, vraj dlhšie vydrží, je teplejšie a navyše dom rozvonia.

Je treba však vziať do úvahy potrebu priestoru. Než drevo do krbu, pece alebo kotla hodíte, mali by ste ho nechať poriadne vyschnúť. Ideálne 2 roky.

Cena kusového dreva je nižšia než cena peliet. Podľa dostupných údajov sa za rok v rodinnom dome spotrebuje okolo 15 metrov kubických dreva na vykurovanie pri výkone kotla 20 kW. Ak má niekto k dispozícii drevo z vlastného lesa, stojí ho to len čas a prácu.

A s drevom je práca naozaj spojená. Aj najmodernejšie kotly na drevo sú ručné. To sa niekomu môže zdať ako nevýhoda, niektorí zákazníci však oceňujú jednoduché ovládanie a nulovú závislosť na elektrine. Ak kúrite výhradne drevom, môžete kotol na pevné palivo doplniť akumulačnou nádržou, ktorá ukladá teplo. Keď kotol vyhasne, použije sa zohriata voda z nádrže na vykurovanie domu.

Kúrenie uhlím je momentálne najlacnejší spôsob vykurovania. Navyše si kotly so zásobníkom dokážu uhlie dávkovať sami

Uhlie

Uhlie je veľmi horľavá surovina a radí sa medzi neobnoviteľné zdroje. Kúrenie uhlím je momentálne najlacnejší spôsob vykurovania kotlom na tuhé palivo. Momentálne sa spotreba na rok pre rodinný dom pohybuje okolo 5,5 tony. Zlé jazyky sa obávajú, že sa cena paliva môže veľmi výrazne zvyšovať kvôli ekologickej politike, ktorá nepraje používaniu uhliu.

Aký kotol vybrať do domu

Keď sa rozhodnete, aký typ kotla na tuhé palivo chcete do domu, prichádza na rad konkrétny výber značky. Odporúčame vám vybrať si takú, ktorá má solídne zastúpenie vo vašom regióne, pretože potrebujete využiť montážnu firmu, aby vám vybrala správny rozmer a výkon kotla. Tiež vám kotol objedná, nainštaluje a v ideálnom prípade bude aj pravidelne servisovať.

Výber kotla nenechávajte na emóciách. Ujastnite si vaše základné požiadavky a nájdite si vhodného predajcu, ktorý vás prevedie od nákupného procesu až po správne zapojenie.