Ako najlepšie eliminovať hlukovú záťaž

18. jún 2018

V dnešnej uponáhľanej dobe stále viac vyžadujeme, aby sme aspoň v súkromí mali príjemné a nerušené prostredie. Nárast hluku sa snažíme eliminovať utesňovaním okien, dverí, pri novej výstavbe volíme murivo, ktoré nám pomôže hluk čo najviac odstrániť. Narastajúca hlučnosť tak núti aj výrobcov stavebných materiálov, aby na túto negatívnu záťaž, nepriaznivo pôsobiacu na ľudské zdravie, adekvátne reagovali. Spoločnosť HELUZ má vo svojom výrobnom portfóliu už niekoľko rokov viacero typov akustických tehál predovšetkým určených na konštrukcie s vyššími nárokmi na zvukovú izoláciu. Akustická tehla HELUZ AKU 20 i tehlový blok HELUZ AKU 25 MK boli použité napríklad aj pri výstavbe kúpeľného domu Hvězda v Poděbradoch. Výsledok zodpovedal nárokom z hľadiska statiky, ale aj nutnej a požadovanej akustiky.

HELUZ AKU Z 17,5 brúsená 

Akustické tehly na obvodové aj vnútorné murivo

Medzi stavebníkmi je veľmi obľúbená tehla HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená. Ide o prvú brúsenú AKU tehlu so zvukovou nepriezvučnosťou 57 dB. Tehlové bloky AKU sa používajú na oddelenie jednotlivých bytov v bytových domoch, ubytovacích zariadeniach, ale i v rodinných domoch, napríklad na oddelenie spální od hlučných priestorov.

HELUZ AKU KOMPAKT 21 brúsená

Spoločnosť HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. prichádza na trh s ďalšou novinkou – tehlovým blokom HELUZ AKU Z 17,5 brúsená. Ako už názov výrobku napovedá, ide o tehlový brúsený akustický blok, ktorý je určený na nosné a nenosné murivo vyžadujúce väčšiu zvukovú izoláciu. Murovací blok hneď na prvý pohľad zaujme svojou špecifickou geometriou v tvare pripomínajúcom písmeno „Z“, ktoré preto nemohlo chýbať v názve výrobku. Tento nový produkt nahradí v sortimente spoločnosti HELUZ cihlářský průmysl v.o.s. existujúce tehly HELUZ 17,5 brúsená a nebrúsenú akustickú tehlu HELUZ AKU 17,5 MK, ktorá sa pre tzv. maltovacie kapsy vyznačovala vyššou prácnosťou a spotrebou malty.

Aj vďaka špecifickému „tvarovému zámku“ („Z“) sa v prípade omietnutého muriva z brúsených AKU tehál dosahuje hodnota zvukovej izolácie Rw = 51 dB. Murivo z týchto tehál sa dá využiť na vytvorenie obvodových a hlavne vnútorných nosných konštrukcií, na ktoré sa výhodne môžu uložiť stropy HELUZ MIAKO.

Uloženie stropných nosníkov na HELUZ AKU Z 17,5 brúsená

AKU tehly HELUZ dokážu odhlučniť i tepelne izolovať

Murivo vyniká aj veľmi dobrou tepelnou akumuláciou, ktorá má priaznivý vplyv na vnútornú teplotnú stabilitu. Túto dôležitú vlastnosť muriva oceníme predovšetkým v pasívnych a nízkoenergetických stavbách. Hlavnou vlastnosťou muriva je však zvuková izolácia.

Štíhlosť a pevnosť týchto tehál sa dá využiť na konštrukciu dvojitých stien medzi radovými domami alebo dvojdomami. Táto tehla sa rovnako hodí aj na obmurovanie šácht v bytových domoch, na zhotovenie priečok v bungalovoch, ako aj iných konštrukcií vyžadujúcich lepšiu zvukovú izoláciu.

Pevnosť, akustika, akumulácia, štíhlosť, rýchlosť výstavby – to sú základné výhody nového tehlového bloku s jedinečným „zámkom“ v tvare Z.

Odporúčané konštrukčné schéma z tehlových blokov HELUZ AKU Z 17,5 brúsená

Nové typy akustických tehál spoločnosti HELUZ predovšetkým znižujú akustickú záťaž, dokážu odhlučniť susedný byt, alebo prevádzkové priestory. Majú však i priaznivý vplyv na vnútornú teplotnú stabilitu v obytných miestnostiach. Dokážu oddeliť miestnosť, ktorá sa nevykuruje od obytnej časti, kde sa kúri.