5 pravidiel ako si zaistiť zdravé bývanie

10. okt 2016

Ponuka realitného trhu nás bombarduje sloganmi o lacnom, úspornom aj komfortnom bývaní. Často sa však zabúda na prívlastok zdravé, ktorý by mal byť základom celkovej kvalitatívnej stránky každej nehnuteľnosti.

Ak má byť pojem zdravé bývanie skutočným charakterovým prvkom predávaného objektu a nie len formou cieleného marketingu, potom musí stav nehnuteľnosti prinášať istý štandard. K jeho docieleniu by malo byť splnených 5 základných pravidiel, ktorých rešpektovanie pri výstavbe, zariaďovaní aj následnom obývaní umožní obyvateľom žiť v zdravom vnútornom prostredí, čím podporia celkovú kvalitu svojho života.

1. Prísun denného svetla

Vzhľadom na nastavenie ľudského biorytmu je bývanie bez denného svetla nemožné a ak áno, tak určite sa nedá hovoriť o jeho dobrej kvalite. Dať si záležať na intenzívnych dávkach svetla je alfou a omegou spokojného života. Návod na jeho pravidelný prísun spočíva v minimálnom využívaní tieniacej techniky. Dôležitá je takisto veľkosť a správne umiestnenie okien, čo však skôr ovplyvnia majitelia rodinných domov ako obyvatelia bytoviek.

2. Čerstvý a kvalitný vzduch

Pohyb na čerstvom vzduchu je odporúčaný všetkými lekármi, no prečo jeho príjem zužovať len na čas strávený vonku. Čerstvý a kvalitný vzduch si môžeme dopriať aj doma a to celkom jednoducho. Stačí pravidelne a v dostatočných dávkach vetrať, čím si zabezpečíme pravidelnú cirkuláciu vzduchu v domácnosti. Tá je podobne ako prísun denného svetla potrebná pre našu myseľ a jej vyrovnanú činnosť.

3. Dostatok priestoru v miestnostiach

Na náš psychický stav vplýva aj to, či máme pri bývaní dostatok priestoru a môžeme sa doma cítiť voľne. Nie náhodou si ľudia v rámci možností kupujú čo najväčšie byty a stavajú väčšie domy, ktoré im túto životnú potrebu dokážu splniť. Priestrannosť je dôležitá v každej z izieb, v ktorej trávime viac času a zdržiavame sa tam aj niekoľko hodín vkuse.

4. Súkromie pre každého obyvateľa

S dostatkom priestoru súvisí aj štvrté pravidlo, ktoré ukazuje na potrebu mať doma súkromie. Každý z obyvateľov by mal mať svoju zónu, do ktorej mu nebude nik chodiť. Napríklad otec sa môže zdržiavať v pracovni, jeho partnerka vo svojom módnom či umeleckom kútiku a deti si prídu na svoje vo vlastnej detskej izbe. Tieto možnosti sú však obmedzené vždy, ak nežijete vo väčšom rodinnom dome.

5. Zdravé materiály

Posledným pravidlom vedúcim k snahe zaistiť si zdravé bývanie je použitie materiálov, ktoré sa vyznačujú dobrým vplyvom na zdravie obyvateľov. V tomto prípade hovoríme napríklad o dreve, kameni alebo koži, ktoré sú na rozdiel od plastických a niektorých keramických hmôt omnoho lepšie. Odporúčanie teda znie, preferujte prírodné materiály, ktorých je v súčasnosti na trhu viac než dosť.