5 bodov, na ktorých stojí dobrá šikmá strecha

18. jan 2016

O  šikmej streche sa vraví, že zatepliť ju úspešne zvládne aj šikovný laik, keď má dostatok informácií a odbornú radu a pomoc. Skúsení stavbári s tým súhlasia, upozorňujú však, že výsledok môže byť, naopak, aj veľkým sklamaním, ak sa nedodrží niekoľko zásadných pravidiel.

Strecha je veľmi dôležitou súčasťou domu, chráni ho pred poveternostnými vplyvmi a udržiava tepelnú pohodu. Aby svoje funkcie plnila, potrebuje správne zateplenie, aby pod ňou nebolo v zime chladno a v lete horúco. Ako to dosiahneme?

  1. 1.       Hrúbka tepelnej izolácie

Častou chybou pri zatepľovaní šikmej strechy býva príliš tenká alebo nesúvislá  izolácia, umiestnená medzi strešné krokvy. Bežná výška krokiev v existujúcom rodinnom dome je okolo  12 až 18cm a takáto hrúbka izolácie už na dnešný tepelný komfort nestačí a nezodpovedá ani normám. Treba rátať s minimálne 2 vrstvami tepelnej izolácie, kde sa druhá vrstva vkladá do pomocného roštu. Podľa noriem platných od roku 2013 by mala byť hrúbka izolácie približne 26 cm, od 1. januára 2016 je však platná nová norma, podľa ktorej si projekt vyžaduje ešte vyššiu hrúbku. Pre účinné zateplenie strechy je potrebné si okrem hrúbky všmať aj lambdu (súčiniteľ tepelnej vodivosti), ktorá hovorí o tepelno – izolačných schopnostiach izolantu. Čím je hodnota lambdy nižiša, tým lepšie materiál izoluje. Napríklad, ak chcete splniť požiadavky norm pre zateplenie šikmej strechy bude celková hrúbka izolácie: minerálna izolácia Unfit 037 hrúbku 430 mm a pri výrobku  Unfit 032 budete potrebovať hrúbku 370 mm.Potrebnú hrúbku izolácie pre vašu strechu vám pomôže vyrátať naša kalkulačka.

  1. 2.       Uloženie izolácieje dôležité

Tí, ktorí majú so šikmými strechami skúsenosti, potvrdia, že pre ich zateplenie sú vhodné produkty z minerálnej vlny. Majú vláknitú štruktúru, takže sa ideálne prispôsobujú nerovnostiam v strešnej konštrukcii, flexibilne vypĺňajú medzery medzi krokvami a vynikajúco prepúšťajú vodné pary. Prvým dôležitým krokom je správne narezanie izolácie na potrebný rozmer. Odporúčame ju narezať kvôli tesnosti s miernym presahom. Pri ukladaní treba dávať pozor, aby neostali medzery medzi izoláciou a krokvami, tie by vytvorili tepelné mosty. Spoje izolácie jednotlivých vrstiev neumiestnite nad sebou, treba ich ukladať striedavo, aby všetky miesta dotykovv prvej vrstve boli prekryté.

  1. 3.       Parozábrana z interiéru je nevyhnutná

Zvnútra musí byť tepelná izolácia oddelená parozábranovou fóliou. Jej nesprávne zabudovanie do konštrukcie býva často fatálnou chybou pri zatepľovaní. „Keď je parotesná zábrana narušená na viac ako 30 % plochy, preniká cez ňu do strechy príliš veľa vlhkosti a stáva sa neúčinnou,“ upozorňuje Karol Tužinský, odborník na tepelné izolácie z KnaufInsulation. K ďalším chybám, pred ktorými sa trebavystríhať, patrí zámena odporúčaných parozábran lacnými stavebnými fóliami. Aj keď na nich majstri ušetria, neskôr spôsobujú poškodenie zateplenia.

  1. 4.       Vzduchotesnosť je podmienkou

Pre vnútornú konštrukciu strechy je vlhkosť smrteľne nebezpečná. Aby do nej neprenikla, treba používať vhodné a kvalitné fólie a účinné tesnenie vo forme pások a tmelov. Pre dosiahnutie súvislej parozábranovej vrstvy použijeme na napojenie parozábranovej fólie na murivo tesniace pásiky. Tesniaci pásik alebo tmel je dobré nalepiť súvisle na omietku po obvode šikmej strechyaj na vzájomných stykoch a následne napojiť naparozábranovúvstvu. Pre jej celistvosť je potrebné prelepiť aj vzájomné styky fólie. „Používajú sa na to špeciálne lepiace pásky, na miestach spojov s murivom, kde páska môže strácať lepivosť, je vhodné použiť správny tmel. Miesta, kde sa parozábrana poruší, je nutné tiež opraviť tesniacou páskou,“ dodáva Karol Tužinský. Pozor, nekvalitné pásky prepustia do strechy vlhkosť a po pár rokoch  izolácia postupne stráca  svoje vlastnosti.

  1. 5.       Zámena poistnej hydroizolačnej fólie s parozábranou môže stáť strechu život

Niekedy sa stáva, že si majstri  fólie zamenia, je to pre strechu nenapraviteľná škoda. „Poistná hydroizolačná fólia, nazývaná tiež difúzne otvorená membrána, má byť umiestnená navrchu, pod strešnou krytinou a jej funkciou je chrániť strechu pred zatečením zrážkovej vody. Zároveň by však mala prepúšťať pary zvnútra konštrukcie,“ vysvetľuje Karol Tužinský z KnaufInsulation. Parozábranová fólia musí byť umiestnená zvnútra, zo strany interiéru, a zachytáva pary, aby neprenikli do tepelnej izolácie vo vnútri strechy a nepoškodili ju. Treba si tiež overiť, či je difúzna membrána umiestnená „správnou stranou“ do konštrukcie strechy a smerom von.

Viac informácií na www.ecose.sk  alebo na www.knaufinsulation.sk