4 kroky výberu spoľahlivých okien

31. okt 2019

Rozhodli ste sa definitívne skoncovať so starými oknami, cez ktoré v zime ťahá do bytu? Výberu nových okien venujte dostatočnú pozornosť. Kvalita totiž nie je zadarmo a šetrenie na obstarávacích nákladoch nemusí byť vždy výhra.

1.   Typ okien a zasklenia

Váhate medzi plastovými a drevenými oknami? Mali by ste vedieť, že materiál nemá zásadný vplyv na izolačné vlastnosti okien. Všetky moderné okná majú výborné vlastnosti, ale ak sa chcete lepšie chrániť napr. pred hlukom z okolia, potrebujete viac.

Poraďte sa o výbere okien s odborníkom, ktorý vám podľa konkrétnej situácie odporučí vhodný profil aj zasklenie. „Okná a dvere vyrábame výhradne na zákazku. Dodávame vždy výrobky na mieru podľa potrieb i možností zákazníka,“ hovorí R. Kubálek, obchodný riaditeľ firmy VEKRA okna.

Zásadný vplyv na vlastnosti okien má stavebná hĺbka profilového systému a typ zasklenia. Vo všeobecnosti platí, že čím väčšia je stavebná hĺbka, tým profilový systém lepšie tepelne izoluje. Čo sa týka zasklenia, lepšie izoluje trojsklo. Tlmenie zvuku sa ale musí riešiť špeciálnym protihlukovým zasklením, pretože trojsklo nemá v tomto smere výrazne lepšie vlastnosti než dvojsklo.

2.   Príslušenstvo a doplnky

Spolu s oknami si zaobstarajte aj tienenie a ďalšie doplnky. Záruku aj servis vám potom bude garantovať jeden dodávateľ. „V nových veľkých vzorkovniach VEKRA si možno vyskúšať moderné riešenie pre každú stavbu a inšpirovať sa ním,“ dodáva R. Kubálek.

Doplnky nielenže musia s novými oknami farebne ladiť, ale všetko musí spolu aj správne fungovať. Ak uvažujete o vonkajšom tienení, ktoré je v boxe pod omietkou, je montáž súčasne s oknami nevyhnutná, vyhnete sa tak totiž dodatočným stavebným prácam.

3.   Služby

Pamätajte si, že neodborná montáž môže znehodnotiť aj akokoľvek kvalitné okná. „Na okná, väčšinu príslušenstva a montáž, ktorú sami vykonáme, poskytujeme automaticky predĺženú záruku 5 rokov,“ vysvetľuje R. Kubálek z VEKRY.

Pri montáži nejde len o správne osadenie okien, ale predovšetkým o úpravu pripájacej škáry. Pri nesprávnej montáži môže byť práve tu slabé miesto, kadiaľ do bytu fúka a zateká.

4.   Výber dodávateľa

Vedieť, kto okná a dvere skutočne vyrobil, predstavuje istotu do budúcnosti Kvalita okien a dverí sa môže prejaviť až po nejakom čase, takže je nevyhnutné dodávateľovi dôverovať. „Napríklad v prípade plastových okien sa kvalita skrýva vnútri profilu, a to v hrúbke plastových stien a sile kovového vystuženia. Bez rozrezania okenného profilu nezistíte skutočnú kvalitu. Tá sa môže prejaviť aj s odstupom niekoľkých rokov,“ upresňuje R. Kubálek z VEKRY.

TIP: Spoločnosť Vekra pre vás pripravila Praktického poradcu pri výbere okien