Veľká noc počas prísnych opatrení: Našimi tipmi si ju určite spríjemníš.

Veľká noc tento rok bohužiaľ nebude taká, na akú sme zvyknutí. Jeden z najväčších kresťanských sviatkov dostal zabrať a nové opatrenia, o ktorých sa dnes dozvieme viac, nám zakážu cestovať za najbližšími a osláviť predĺžený víkend tak, ako sa patrí. To však neznamená, že si Veľkú noc nemôžeme pripraviť doma, s členmi našej domácnosti, prípadne aj na diaľku cez videohovor. V našich fotoblogoch už teraz môžete nájsť zaujímavé inšpirácie na veľkonočné dekorácie a pár som si pre vás pripravila aj ja. :)

Veľká noc

1. Veľkonočné stromčeky

Ak si myslíte, že stromčeky sa zdobia len na Vianoce, ste na omyle. Velkonočné stromčeky doslova kričia jarou a mne sa tieto jednoduché dekorácie veľmi páčia. Môžeme na ne zavesiť veľkonočné vajíčka, ozdobiť vetvy stužkami či inými ozdobami.

V skutočnosti sa tradícia veľkonočných stromov (nazývaná „Ostereierbaum“) začala v Nemecku už pred storočiami. Neskôr si Švédi vytvorili svoju vlastnú verziu s Påskrisom, tradíciou, kde na tieto stromčeky vešali vajíčka a perie. Veľkonočné stromy sú bežnou ozdobou v domoch po celom svete bez ohľadu na to, či majú ľudia švédske alebo nemecké korene.

Čo ich teda odlišuje od tých, ktoré sa chystáte ozdobiť na Vianoce? Veľkonočné stromy sú zvyčajne menšie, menej vyzdobené a pokryté doplnkami, ktoré súvisia s jarou: pastelové odtiene, kvetinové akcenty a krásne zdobené veľkonočné vajíčka. 

veľkonočný strom

Zdroj foto: https://sk.pinterest.com/pin/77687162311250303/

Pekné tipy na jednoduché veľkonočné dekorácie nájdete napríklad aj v albume našej Janky s názvom Jar a Veľká noc v duchu Škandinávie a minimalizmu.

2. Veľká noc - projekt DIY

Veľkonočné sviatky a kutilstvo k sebe jednoducho pasujú. Teplé počasie nás ťahá do záhrady či na balkón, kde realizujeme svoje nápady. Od farbenia vajíčok (jedného z najdôležitejších veľkonočných remesiel vôbec), až po výrobu veselých veľkonočných košíkov. Existuje veľa dôvodov, prečo by ste mali vytiahnuť vašu súpravu pre domácich majstrov a vyzdobiť si domov. Najmä v týchto časoch určite každý z nás ocení pozitívnu energiu, ktorú nám takáto výzdoba dodá. A online obchody predsa fungujú. :)

veľkonočné ozdoby

Zdroj foto: https://sk.pinterest.com/pin/527202700130392268/

Nápady pre DIY veľkonočné ozdoby nájdete v albume pani Moniky "Jar, Veľká noc Dekorácie - DIY nápady"

3. Veľká noc na záhrade a balkóne

Veľkonočné sviatky a teplé počasie sú v podstate otvorenou pozvánkou na oslavu v záhrade či na balkóne. Síce si nemôžeme pozvať hostí ale vyzdobiť si tieto priestory môžeme. Ozdobte svoj dvor, terasu, prednú verandu alebo dvere veľkonočnými vencami, kvetináčmi, do ktorých umiestnite veľkonočných zajačikov či malými kuriatkami. Možností je veľa. Ak patríte k šťastlivcom, ktorí takéto priestory majú, určite by ste si mali užiť slnečné počasie, ktoré nás čaká. Vitamín D je predsa telu prospešný. :)

záhradné veľkonočné dekorácie

Zdroj foto: https://sk.pinterest.com/pin/499618152413520778/

Ďalšie inšpirácie nájdete aj tu:

1. 6 tvorivých nápadov na veľkonočnú výzdobu záhrady + extra skrýše pred kúpačmi

2. Škandi Veľká noc

3. Jarné inšpirácie a Veľká noc

4. Vôňa jari