Tvorba architektov...

Tvorba architektov má dávať stavbám zmysel a nie len užitočnosť. Má dávať iba toľko pohodlia, aby ľudia neupadali do sladkej ničoty dokonalosti z toho, kde sú, ale aby ich priestor oslovoval a kládol otázky.

Stavba by mala mať tajomný priestor, ktorý by podnecoval túžbu odhaľovať tajomstvá okolo seba. Tajomstvo toho priestoru nemôže byť odhalené, lebo zmyslom toho priestoru je tajomstvo. 

Priestor, kde ľudia žiju nemôže byť len múrmi, mal by byť pre nich palácom, lebo palác je ním ak má svojho ducha a nie len priestor. Ako človek môže dať priestoru ducha? Dá mu ticho, smiech deti, návraty, vôňu obľubenej polievky, privreté oči...

Priestor sa má dať ľuďom dotvoriť, necháť vtisnúť vlastnú pečať, to nie je vo farbe múrov, je to akoby múrmi mohol hýbať a ako? To je tvorba architektov...

Priestor má mať okná na miesta, ktoré sú pre ľudí nedostupné a pritom stále pútajúce naše túžby. Daj priestoru žiaru hviezd a ľudia, ktorí v ňom žijú budú sa im chcieť priblížiť. A výhľad mora bude žiadať objavovať,  hory vystúpiť, rieky napojiť a polia siať.

Rozprávajme sa čím je domov domovom! Lebo architektom je ten, kto tvorí priestor a nielen ten, kto ho kreslí!

Čím je tvoj domov domovov? (teším sa na Vaše odpovede :)