Podlahové lampy nahradia lustre

27. jan 2012

Katana

 

 

Namiesto lustrov
Bez svetla by bol náš život nemožný. Svetlo má nesmiernu moc pôsobiť na našu psychiku, ovplyvňuje naše zmysly, vnímanie, náladu, aktivitu, zvyšuje energiu a vytrvalosť, vďaka nemu môžeme vidieť všetko okolo seba. Už dávno sa nemusíme spoliehať len na lúče slnka, jediným pohybom vieme rozjasniť aj tú najtmavšiu noc.
Je prekvapujúce, akú moc má pri narábaní s priestorom, akú atmosféru a koľko neuveriteľných scén vie vhodne zvolené svetlo vyčariť.  

Ideálna pre akýkoľvek štýl interiéru je jednoduchá lampa Flag, ktorú navrhol Emanuele Zener.  Umožňuje umiestniť svetlo presne tam, kde ho najviac potrebujete, napríklad nad stolom, alebo pri obľúbenom „čítacom“ kresle.  Tienidlá z bielej, čiernej, červenej alebo striebornej tkaniny vyčaria po rozsvietení originálne farebné žiary. (Cattelan Italia)

 

Lustre v centre
Vývod na stropné svetlo uprostred miestnosti je vo väčšine našich príbytkov pravidlom. Tradičný, centrálne umiestnený luster síce rýchlo celý priestor osvetlí, no vnímanie takéhoto svetla nemusí vytvárať pocit pohody. A tá je pri plánovaní osvetlenia prvoradá. Hoci má tradícia hlboké korene, nenechávajte lustre v žiadnom prípade osamotené. Veď pri každej konkrétnej činnosti potrebujete niečo dobre vidieť, niečo ukázať a niečo ukryť v tieni.

Svetlo a priestor  
Okrem rýdzo praktického poslania – zviditeľniť, má svetlo v interiéri nezastupiteľnú vlastnosť – modelovať. Intenzita, tón, farba, súhra svetla a tieňa, princíp odrazu, lesk a zrkadlenie môžu priestor obohatiť, pridávajú mu hĺbku a štruktúru. Vhodným umiestnením svetla a nasmerovaním pozornosti na zvláštne objekty a detaily sa dá aj zneviditeľniť to, čo za pohľad nestojí. Platí, že čím viac svetelných zdrojov použijete, tým lepšie vizuálne efekty môžete vytvoriť a prekvapiť novými vnemami a príjemnými pocitmi. Pri vytváraní svetelných scén budete musieť v interiéri použiť viac druhov centrálneho i doplnkového osvetlenia, preto vyberajte (s citom pre mieru, aj v tomto prípade všetkého priveľa škodí) z jednej série. Nemiešajte rôzne štýly, ktoré spolu neharmonizujú.   

Stojaca lampa namiesto lustra
Súčasné moderné spoločenské priestory sú takpovediac multifunkčné. Sú miestom, na prácu, čítanie či sledovanie televízie, miestom na prijímanie hostí, relax. Veľmi často býva obývačka spojená s kuchyňou a jedálňou. V takomto prípade sa určite zaobídete bez centrálneho osvetlenia, ktoré vnímanie celého priestoru skresľuje. Okrem toho, stropné svietidlo uprostred stropu je veľmi nepraktické. Napríklad preto, že väčšina jedálenských stolov, alebo sedenie s konferenčným stolíkom sú umiestnené excentricky. A nemusia mať navždy svoje „pevné“ miesto. Pri prestavovaní interiéru, keď sa mení poloha zariadenia, môže elektrický kábel vedúci od výstupu na novú pozíciu spôsobiť zbytočné ťažkosti. Jednoduchým riešením, ako sa vyhnúť takémuto problému, je kombinácia stojacej lampy, nástenných svietidiel a príručných stolových lámp.

Svetelné scény
Keď máte vyriešenú dispozíciu, ujasnené funkčné a priestorové vzťahy, pri vytvorení „svetelného plánu“ vám pomôže jednoduchý náčrt izby s rozmiestnením nábytku. Označíte si v ňom miesta, kde bezpodmienečne potrebujete hlavné osvetlenie a kde chcete zvýrazniť zariadenie, či zaujímavé detaily doplnkovým osvetlením. Pri výbere podlahovej lampy si najprv ujasnite, na aký účel bude použitá. Keď bude slúžiť ako hlavný zdroj svetla, pripravte jej strategické miesto. Existuje množstvo moderných stojanových lámp na priame, alebo nepriame (svietia na strop alebo stenu, od ktorých sa svetlo odráža) dostatočne jasné, či tlmené osvetlenie. Výhodou je, ak sa dajú svetelné toky rôzne kombinovať, smerovať a keď môžete regulovať intenzitu svetla (stmievať).
Tak, ako všetko, aj výber svietidiel podlieha štýlu zariadenia domácnosti. Napríklad, do interiéru s dreveným rustikálnym nábytkom sa nehodí futuristicky stvárnená lampa. To, čo je práve „in“ určujú často sa meniace módne trendy. Jeden rok sú moderné farebné plastové cylindre, druhý rok je v móde fialové plisé, inokedy tienidlá zo sklenených perličiek... Dizajnové svietidlá toto neriešia, prekonávajú všetky módne výstrelky.  Sú stálicami, ktoré sa dedia z generácie na generáciu. Sú dokonale technicky a funkčne vymyslené a už niekoľko desaťročí reprezentujú svojich tvorcov. Sú krásne v noci, aj cez deň.
Stojacie lampy Libra s nastaviteľnou výškou, dĺžkou a sklonom sú ideálne pre ľubovoľné miesto v akejkoľvek miestnosti. Kvalita materiálov a dokonalé remeselné spracovanie s dôrazom na detail zaručia, že prežije aj niekoľko generácií.


Štýl v najčistejšej podobe, kombinácia mramoru a tienidla z leštenej nerezovej ocele. Luxusná stojaca lampa Satin s elegantným klenutím

Stropné svietidlo býva zvyčajne umiestnené uprostred stropu, ale väčšina jedálenských stolov uprostred miestnosti nebýva. Praktickým a variabilným riešením na osvetlenie stola je použitie stojanovej lampy.

lampa Linealight Folia s future dizajnom a s výkonnými LED zdrojmi svetla má nastaviteľnú výšku pomocou závažia. V rovnakom štýle sú  stropné, nástenné svietidla s otočným reflektorom, alebo stolná lampa

Legenda, ktorú vytvorili bratia Achille a Pier Giacomo Castiglione – lampa Arco, bola inšpirovaná modelom pouličnej lampy. Hoci ju dizajnéri vytvorili už v roku 1962, v nezmenenej podobe ju vyrába dodnes firma Flos. Podstavec je z bieleho carrarského mramoru, svietidlo je vo výške 170 cm nad podlahou Tienidlo z hliníka je v hornej časti dierované.

Lampa Archimoon je  majstrovským dielom univerzálneho dizajnéra Philippa Starcka. Kombinuje moderný a efektívny dizajn s nostalgiou. Archimoon je k dispozícii aj ako stolová pracovná, lampa so svorkou, či podstavcom, alebo ako nástenné svietidlo

Marc Sadler - Twiggy

Samurai

1. Archimoon  2. Anglepoise Type 3  3. Hebi in black  4. Twiggy in white  5. AJ Visor in anthracite 6. Focus table light

  • designe3Tá Flag je bomba. Nádherná. Má krásne rameno- je dokonalá.
    • mojzisovaAspon tento clanok sa zachoval 🙂
      • janinojaj toto je moja salka kavy 🙂
        • ma
          AUTOR
          @mojzisova  stary archiv, co som pre istotu zalohovala.🙂
          • meggdakujem za perfektny a pre mna aktualny clanok. Lampy su nadherne, pre mna vitaz Twiggy v bielom, snad niekedy 🙂