Dom č.153 v obci N. v okrese PD sme si nechali postaviť podľa projektu architekta R. Murgaša.
Projekt bol robený na mieru - na konkrétnu parcelu, aby v maximálnej miere využíval danosti terénu a slnečné zisky.
Výstavba trvala 9 mesiacov, kolaudácia (bez jedinej pripomienky) bola 7.7.2015.
Dom bol podľa našich požiadaviek koncipovaný ako prízemný, nízkoenergetický a (na čo sme takisto kládli mimoriadny dôraz) bezbariérový...
Veríme, že sa to podarilo nielen vďaka dispozícii a orientácii na svetové strany, ale aj vďaka použitiu zodpovedajúcich materiálov a technológií: Tehla je brúsená Heluz Family 30 cm (tepelný odpor R=3,78 m²K/W), na nej je aplikovaný fasádny zatepľovací systém Baumit Open 20 cm (R=5). Okná sú Slovaktual Pasiv HL s izolačným trojsklom (Ug=0,6 W/m²K). V podlahe sa nachádza 16 cm tvrdeného polystyrénu (R=4), v stropoch 40 cm minerálnej vlny (R=10). Kúrenie je elektrické podlahové Fénix, prípravu TUV zabezpečuje tepelné čeradlo Ariston Nuos 110 s COP 3,4. Pre prípad výpadku energie je v objekte inštalovaná krbová piecka Haas + Sohn s externým prívodom vzduchu a s výkonom 3 - 6,4 kW. Celková tepelná strata objektu je vypočítaná na úrovni 3,5 kW. V reáli však bude akiste ešte nižšia vďaka systému prevetrávania 2 lokálnymi rekuperačnými jednotkami Twinfresh Comfo RA-50+, ktoré energetický audit nebral do úvahy. Lenže vďaka nim sa počas celej vykurovacej sezóny u nás nevetrá oknami. Dom je na parcele situovaný tak, aby prijímal počas celého dňa slnečné zisky, pričom má dostatočné strešné presahy na odfiltrovanie nežiaduceho žiarenia v letných mesiacoch.
Úžitková plocha domu je 96 m2. Vstup je z východu (V), kde je aj 1 exteriérová terasa s drevenou podlahou. Na V je orientovaná kuchyňa a hosťovská. Na J je orientované okno jedálenskej časti centrálnej dispozície a na Z bohato presklená obývačka. A spálňa. Na západnej strane je aj 2. exteriérová terasa s drevenou podlahou, ktorá má takisto vplyv na to, že objekt sa v lete neprehrieva.
Pokiaľ ste si pozreli aj druhú časť nášho fotoblogu, tak viete, že na parcele sa nachádzal schátraný domček z r. 1937, ktorý sme si zrekonštruovali a takisto ho aktívne využívame. Moja polovička hovorí, že starý domček je krásny, ale bývanie je lepšie v novostavbe, ktorá poskytuje omnoho viac komfortu a vďaka bohatému preskleniu potešenie z nádherných výhľadov.
Veríme, že sa nám podarilo to, o čo nám od začiatku šlo a že sme vytvorili na 1 spoločnom priestranstve sympatickú kompozíciu 2 navzájom súvisiacich objektov: rekonštrukcie tradičného vidieckeho domu z roku 1937 (č.20) a nízkoenergetickej novostavby z roku 2015 (č.153). Oba domčeky navzájom kontrastujú a súčasne harmonizujú – o.i. svojim napojením na nádhernú okolitú prírodu. U novostavby sa to prejavuje aj vytiahnutím jej obytnej funkcie do exteriéru - na 2 terasy, ktoré sa tak stávajú ďalšími kvázi obývačkami uprostred prírody.
Príroda je zase vťahovaná do interiéru bohatým presklením s výhľadom na okolité hory. Sedíš v obývačke a cítiš, že si v lone prírody...
Spoločné však majú oba domy najmä to, že je v nich veľa pozitívnej energie.