Firma Drevodomy PG

31. máj 2020

„Je to drevodom – vždy tam budú diery a hmyz“ – zrejme motto, jednej firmy, ktorá nám stavala sendvičovú nadstavbu na náš zrubový dom. Vraj laty na vonkajší obklad sú prvej triedy, mali by byť aj sušené a diery po vypadnutých hrčiach (a to tam tých dier bolo ozaj neúrekom, pochybovali sme o funčnosti obkladu, pokiaľ nemal byť ako domček pre hmyz) ako na laty začalo svietiť slnko sú normálne a tiež ohnuté a popraskané laty. To sa udialo možno v priebehu ani nie dvoch týždňov, čo bol obklad a nám ostali obavy, čo urobia ďalšie týždne, mesiace...A to je len malý kúsok z tých všetkých skúseností, ktoré máme s touto firmou.

Firmu sme vzali, lebo sme čiastočne verili, že v tejto dobe nebude ďalšia firma, ktorá by svoju prácu až tak fušovala a po ubezpečovaní –„spokojný zákazník je prvoradý“ sme sa rozhodli pre nich aj z dôvodu, že sme potrebovali nutne stavbu zastrešiť a boli sme radi, že bola firma ochotná pokračovať už v rozrobenej stavbe.

Firma začala stavať bez problémov a v termíne. Práca postupovala rýchlo, prvé viditeľné problémy začali keď dávali fóliu pod strechu – fóliu na veľa miestach poškodili. Nasledovala pokladka strešnej krytiny. Začali krytinou na prízemnej časti strechy – na technickej miestnosti. Komín oplechovali bez použitia ohýbačky na plech. V oplechovaní boli diery po šroboch – z vnútra miestnosti sme videli na nebo – oplechovanie bolo celé krivé, pokrčené a od silikónu.  A strecha – čistá hrôza - plech poprehýbaný, na veľa miestach poškriabaný (a to aj plech, ktorý nebol ešte na streche – hlboké škrabance) a narezaný hádam nožnicami na papier. Šroby na streche neboli utiahnuté – rukou sa dali vyšrobovať, krivo zašrobované. Sneholapače natlačené vedľa seba nahusto, neboli v jednej rovine ale tancovali všetkými smermi... okapové žľaby boli zošikma, niekde boli bližšie k streche a niekde ďalej zo spodu vyzerali ako vlnovka a v nich prázdne diery po šroboch (načo sú dieravé okapové žľaby??!!) Jeden žľab nevedie nikam ani nie je ukončený, teda keď bude pršať tak to bude liať voda rovno pod strechu a teda nemá zmysel....

Následovalo riešenie problémov, volali sme majiteľovi – keď niečo nájdeme musíme to hneď riešiť  a nemáme to riešiť s ním on si chlapov najíma musíme to riešiť s majstrom, ale keď sme sa pýtali chlapov aké práce ešte robievajú už riešil, že všetko musíme riešiť len sním. Ale od reklamácie dal ruky preč. Tak sme riešili s majstrom. Majster na stavbe nebýval, miesto toho tam bol jeho syn a ten by to určite tak neurobil, máme to riešiť s jeho synom. Povedali sme čo všetko je zle, povedal teda, že príde ďalší týždeň v utorok – pondelok sa aj tak kvôli zlému počasiu nebude robiť. V utorok majster prišiel. Zobral papier pero a spolu s manželom pospisovali čo všetko je zle a musí sa opraviť. Podľa jeho slov dal chalanom kázeň a postavil ich do laty. Tak sme čakali nápravu. Majstrov syn teda začal riešiť, zháňať nové oplechovanie na komín a dúfali sme, že už budú robiť prácu riadne. Žiaľ po dokončení strechy a na našu chybu neskorej obhliadke, sme zistili, že tie chyby čo robili na prvej streche urobili aj na celej streche. Teda firma nám zničila strechu za 4000e, s ktorou teraz neviem čo budeme robiť.

Neskôr sme prišli na ďalšie chyby, napríklad klieštiny na krovy neboli zviazané závitovými tyčami ale jednostranne jedným šrobom do dreva?! Väznice neboli podoprené , krokvy mali zle vyrezaný spoj a teda boli krivo spojené. Strešné okno nám osadili na nesprávne miesto a potom ho museli vyberať a presúvať znova - teda zbytočne zničili fóliu pod strechou (prelepenie difúznej fólie sa robí zvonku a nie zvnútra, kde páska ani nedrží). K estetickým chybám – obloženie stien nie všade pekne vyrezané, šroby  boli zašrobované nie v rovine ale krivo, lišty pod obložením „spojené“ s medzerami. Po celom pozemku neskutočný neporiadok – obaly z jedla, plehovky, fľaše, mikroténové vrecká  a samozrejme stavebný materiál a asi tak milión šrobov všade a všetko rozfúkané po okolitých pozemkoch... po napomenutí si teda neporiadok začali upratovať ale len tak naoko.

 

Firma reklamáciu riešila – asi 4-5 krát boli opravovať vonkajší obklad a nikdy neopravili riadne, na naše pripomienky povedali, že nemajú material. Na strechu objednali nové plechy, lebo časť strechy bola úplne zle. Peniaze nám odmietli vrátiť späť, lebo však opravia. Doriešili sme to dosť bolestne pre nás a to tak, že keď prišiel nový plech, poslali sme ich preč zo strachu, že zničia aj ten a ten ich prvotriedny drevený obklad robíme celý nanovo. Záver našich skúseností s touto firmou je, že zničili skoro všetok materiál, plech na strechu a poškodili aj to s čím nerobili (zrub), jedine krov bol spravený priemerne a aj ten sme museli dorábať. Zaplatili sme im peniaze za prácu a materiál ale výsledná hodnota toho čo spravili je asi štvrtina z celkovej sumy. Je to čiastočne aj naša chyba, mali sme kontrolovať a stáť nad nimi stále a vraciame sa k starému zlatému svojpomocne najlepšie. Je mi len ľúto, že v tejto dobe plnej možností, technológií, krásneho materiálu sú stále firmy, ktoré chcú len zarobiť, bez ohľadu na kvalitu a spokojnosť zákazníka.

 

  • rvkoJe to hroznééé a veľmi smutné, že človek príde o peniaze a aj o chuť do života.