Festina lente

30. júl 2019

Nikdy som k tomuto krédu neiklinoval, ale s vekom  človek spomalí. Nepridal som tu nič 2 roky,  nie preto, že sa tomu nevenujem ale preto, že sa stav  menil.  Vďaka vytrvalosti výkonného riaditeľa OZ " Priatelia zeme" p.  Zamkovského sa téma koreňových ČOV dostala na stôl MŽP SR a posunula  ďalej. Úrad vlády SR objednal projekty a v júli  odsúhlasil pre obec Rakytník  (300 EO)  finančnéprostriedky  na vybudovanie Koreňovej ČOV podľa môjho projektu.  V technologickej časti budú použité prvky, ktoré sa v čistiarenstve ešte ani v strednej Európe nepoužili.  Pokladám to za prelomový bod hlavne pre uvolnenie povoľovania KČOV v okresoch.  Výsledky umožnia poskytnúť údaje o reálnom využití v našich podmienkach.  Domnievam sa, že na Slovensku je postavených viac ako  100 vegetačných čistiarní, legálne však mizivé percento. V štatistike vedie Banská Štiavnica, tam asi  tradícia tajchov  viedla k serióznemu prístupu pri povoľovaní KČOV.  Kupodivu, najväčšie problémy sú v okresoch, kde skoro ani kanalizáciu nemajú (Turčianske Teplice, 37%). 

Prvá časť je z júla 2019, covid spomalil chod spoločnosti, ale KČOV Rakytník je  pred dokončením. Na slovenské pomery je to veľký projekt bez predošlého overenia v reálnych podmienkach, naviac ide do špecifických prevádzkových podmienok. 

Našťastie sa podarilo počas lockdownu spustiť prevádzku menšej KČOV pre cca 100EO, jej výsledky sú zhodné s výsledkami úspešných KČOV v zahraničí,  (11.6. BSK5-5,4 mg/l, 11.8. BSK5 3 mg/l).

 

  • jankazbTak to je veľký úspech. 👍
    • topvideomusel som si vugooooogliť 🙂 ponáhľaj sa pomaly