Dobrá strecha nie je žiadna veda

PR článok

Rekonštrukcia strechy je často veľmi náročná nielen finančne, ale aj organizačne. Majitelia rodinných domov s poškodenou strechou mnohokrát volia „polovičné“ riešenia, ktoré nedokonalosti strechy neodstránia, ale problém iba oddialia a často stoja nemalé finančné prostriedky. Lepšou voľbou je poriadna rekonštrukcia, ktorú je potrebné dôsledne naplánovať a  potom si už len správne vybrať tú „pravú“ strechu. 

Tvar, štruktúra plochy strechy a jej farebnosť tvoria komplexný architektonický celok. Strecha musí byť okrem estetického hľadiska aj dokonale funkčná. Predovšetkým je to odolnosť voči pôsobeniu vonkajších vplyvov, ale aj zaistenie tepelnej pohody vo vnútri objektu. Práve prostredníctvom strechy uniká podľa analýz viac ako 30% tepla. Kvalitná a dobre remeselne namontovaná strecha súčasne ochráni interiér pred nežiaducim hlukom a splní aj protipožiarnu úlohu. 

Výber strešnej krytiny nie je náhodný. Pri výbere je potrebné poznať možnosti domu, jeho základy aj z čoho sú vyrobené obvodové múry. Podľa toho posudzujeme aj hmotnosť strechy, ktorú dom unesie. Staršie domy častokrát trpia pod váhou ťažkých strešných krytín a preto dnes pri rekonštrukciách majitelia dávajú prednosť ľahkej plechovej streche.

Moderné plechové strechy predstavujú efektívne riešenie strechy nielen pre novostavby, ale aj pre staršie obytné domy. Najčastejšie sa vyrábajú z ocele, hliníku, medi, alebo zinku. Odporúčaný sklon je od 8°. S plechovou strechou sa traduje aj jej hlučnosť. Dnes sa však plechové krytiny vyrábajú tvarovo aj materiálovo precíznejšie, takže tento problém je eliminovaný. Najväčšou devízou plechových striech je jej hmotnosť. Preto sa používa nielen na novostavbách, ale hlavne pri rekonštrukciách starších domov. Okrem hmotnosti je pozitívom aj povrchová úprava. Práve povrchová úprava najvýraznejšie vplýva na záruku, ako aj na schopnosť odolávať poveternostným vplyvom.

Pred niekoľkými rokmi dominovala povrchová úprava v prevedení polyesteru, resp. matného polyesteru. U nekvalitnejších výrobcov prevláda táto povrchová úprava dodnes. Avšak v dôsledku postupných klimatických zmien, zvyšovania vplyvu agresívneho prostredia a inými, s týmto súvisiacimi skutočnosťami, polyesterová úprava oceľových strešných krytín je už pomaly na ústupe. Dnes na trhu nájdete strešnú krytinu s povrchovou úpravou Pural matný. Túto najkvalitnejšiu povrchovú úpravu má patentovanú spoločnosť RUUKKI, ktorá na krytiny s úpravou Pural matný poskytuje až 50 ročnú záruku. Jeho vlastnosti ako napr. odolnosť voči poškriabaniu, korózií, teplota tvarovania, UV stálosť, estetický vzhľad výrazne prevyšujú úžitkové vlastnosti polyesteru.

Pri výbere strešného systému dajte prednosť produktom, ktoré sú preverené rokmi skúseností, majú potrebné osvedčenia a certifikáty. Kvalitný ucelený systém od jedného výrobcu dáva záruku istoty, že sa nestanú nechcené poruchy, ktoré sú najčastejšie spôsobené náhradami originálnych systémových komponentov alebo nesprávnou montážou. Výhodou, ktorú ocení každý, je ucelený a komplexný systém riešenia striech. Komponenty do seba perfektne zapadajú. Tým sa stáva montáž pohodlnou a rýchlou. V prípade výberu strešného systému od spoločnosti Ruukki máte istotu kvality a funkčnosti. Samozrejmosťou je odborná montáž, servis a špecializované poradenstvo, ktoré vždy poskytne pomoc pri akejkoľvek technickej otázke.

Zapojte sa do našej súťaže a vyhrajte montáž strechy v hodnote 4000 EUR.

Viac informácií nájdete na ruukkistrechy.sk, alebo sa môžete obrátiť na tel. číslach: Západ SR: 0905 286 791, Stred SR: 0907 970 026, Východ SR: 0907 922 527. Bezplatné poradenstvo - Poradca pre strechy: 0800 11 66 55