Závlaha do svahu

Zdravím všetkých, chcem sa s vami poradiť o jednej veci v záhrade mám dve terasy a na každej je rozdelovací box z elektroventilmi ktoré napájajú okruhy závlahy na príslušnej terase. celkovo mám 12 okruhov. môj problém je z jednou vetvou ktorá že na šikmej ploche (cesta medzi dvoma terasami, prevýsenie cca 3 metre) že po skončení polievania vždy vytečie všetka voda cez spodnú trisku. keď som to reklamoval realizátorskej firme tak povedali že to sainak nedá spravit a je to v poriadku čo si ja nemyslím. môj názor je taký že zle navrhli rozmiestnenie závlahy lebo tá vetva je napájaná z horneho rozdelovača a tým pádom sa nedá použiť spatna klapka, alebo im ten systém netesní a aj po zavretí elektroventilu to niekde chytá vzduch a preto mi celá vetva vytečie cez spodnú trysku von. máte niekto nejakú radu ako to vyriešiť? myslím si to to malo byť napájáná zo spodneho rozdelovača a voda tlačená do kopca a nie naopak
Odpovedať
Profilova fotka
a je to až taký problém? moc ti to podmáča to konkrétne miesto alebo čo ti na tom vlastne vadí?
Odpovedať
jo vytečie z toho velmi veľa vody nakolko ta vetva je dlhá cca 25 metrov a hadica je 32mm. tým že je to už všetko poliate a už tá voda nevsakuje a vody mi tam "vyviera" z postrekovača aj pol hodinu ešte po skončení polievania.
Odpovedať
Aké tam máte presne postrekovače (značka, typ)? Napríklad do Hunter pro spray existuje spätný ventil , účinkuje do 3m prevýšenia, https://kdgarden.sk/zavlaha/779-spatn... treba dať pre istotu do všetkých na tej vetve. Existuje aj do turbín: pgp, pgj, srm a I-20. Stojí niečo cez 1 euro.
Odpovedať
@mullerko A keď prší, tak tam máš koľko vody? Hľadáš problémy tam, kde nie sú. Riešiš zbytočnosti.
Odpovedať
@thecloverparadox Spätný ventil mu nepomôže, lebo potom nebude môcť polievať. Prečítaj si zadanie a uvažuj logicky.
Odpovedať
@chrobak7 kebyže si prečítate aspoň popis na tom linku, tak nepíšete nezmysel. Citujem priamo z popisu produktu: "spätný ventil proti vytekaniu vody, zabráni vytekaniu vody z najnižšie položeného postrekovača až do prevýšenia Pros Spray -3 m, PRS 30, PRS 40 - 4,3 m." Funkciu polievania to neovplyvní, možno to veľmi málo zoberie z tlaku, ale to neviem naisto. Má aj toro do klasických postrekovačov, ostatné značky neviem, nepozeral som.
Odpovedať
zdravím chlapi, kľud 🙂, mám tam trisky rotátori a PRS 40 zo spätným ventilom. to som jasne že hned kontroloval nehľadám problém kde nie je. trisky sú umiestnené stredom šikmeho výjazdu a po skončení polievania je tam fakt veľa vody a pri spodnej triske je to všetko stále premočené a je tam fakt veľmi veľ vody.
Odpovedať
Treba fyzicky skontrolovať, či reálne vyteká voda z postrekovača po skončení zavlažovania. Ak je "vo vode", treba počkať pár hodín/dní a pustiť zvlášť tú jednu sekciu, či sa zdvíha pomalšie/inak ako ostatné (pred spustením vytečie voda zo sekcie, teda najprv pri spustení ide vzduch). Ak nie je "vo vode" môžte jej utrieť vršok postrekovača a sledovať, či sa zamokrí. Ak to ide odtial, treba pozrieť či tam ten spätný ventil aj reálne je, či nie je zanesený a skúsiť ho aj vymeniť. Môže to byť ale aj súbeh viacerých vecí naraz. -Môže sa na tom mieste prekrývať priveľa postrekovačov a ide tam priveľa vody -môžete polievať príliš dlho (vzhľadom na absorbčnú schopnosť pôdy) a časť vody tam stečie priamo po pôde zo svahu. Tu by pomohla funkcia "cycle and soak" ak máte hunter ovládaciu jednotku. Proste sa polieva viackrát s prestávkami a kratšie. Ja polievam iba v jeden deň z piatich dní a zjednodušene povedané 8 krát za sebou spustí cca 1/8 programu. Tým sa zabezpečí lepšie vsiaknutie vody. Mám solar sync takže trvanie zavlažovania sa samo upraví na základe teploty a slnečného žiarenia. -Taktiež vám asi robili závlahu drážkovačom- perfektne prekyprená pôda v ryhe vytvára akoby dialnicu pre vodu, pričom "vaša dialnica" ide z kopca, tak najviac vody bude dole. -pri rýchlych dažďoch čast vody stečie a drží sa pri najnižšom bode pri tej tryske, kde je potom možno síce optimálne závlaha, ale je tam veľa vlahy zo zásoby a je to premokrené. V 25m 32mm hadice je cca 13 litrov vody, niečo v postrekovačoch. To je cca 2-3 krhly vody aj s postrekovačmi a odbočkami, naozaj by to až tak podľa vás zamokrilo? Ešte by som skúsil rozobrať a prepláchnut vnútro solenoidu, možno jemne prepúšťa vodu a tá vyteká spodkom.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?