Záhrada do svahu. Čo s ňou?

Profilova fotka
Ahojte strechaci... Co s takov zahradov kedze je do svahu... Treba spravit aj kaskadu? Dajte nejake napady:) dakujem
Odpovedať
Zavisi co tam chces pestovat alebo mat. Na ovocny sad netreba s tym nic robit, na nejake pestovanie zeleniny sa mozno oplati porobit terasy, ale asi radsej mensie s malymi vyskovymi rozdielmi ako jdenu velku, to je moc premiestnovania zeminy a este musi skryt ornicu z celej plochy, vzrovnat podlozie a potom zas ornicu naviezt. Staci ak si kazdy rok spravite jednu terasu tak na 2 metre a zvysok nechat na svahu. Aj na svahoch sa da zelenina pestovat. Ak to ma byt iba okrasna zahrada, tak nic, vysadbu spravit tak aby vychadzala z toho, ze zahrada je na svahu. Prirodu netreba znasilnovat ked to nie je bezpodmienecne nutne, ona si aj tak spravi svoje a urobit pevne oporne mury, ktore vydrzia aj tlak zeminy aj privalove dazde stoji nemale peniaze a treba to vediet spravit
Odpovedať
@1cimina1 Koňa, ovce. :-p :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 a co by ste dali na vrh svahu tam dozadu? Ja som tam chcela detsky kutik..lenze zas dom je dole nemala by som nad nimi dozor....a este aj sused tam ma umiestnene vcely :/
Odpovedať
Profilova fotka
Terasy za mňa zbytočne prácne, ten svah vypadá byť celkom fajn a sedí i do krajiny. Detský kútik daj čo najbližšie k domu, alebo proste deťom nechaj voľnosť v záhrade. Všetci sme nejaké tie rozbité kolená prežili. Včeličky by som nechala radšej bokom.
Odpovedať
Profilova fotka
Po lavej strane chcem dat zivy plot na celu dlzku..je to dobry napad?
Odpovedať
Profilova fotka
Živý plot je vždy dobrý nápad :). Zeleň je určite peknejšia ako akékoľvek pletivo a nedajbože potiahnuté zelenou plachtou :-D Je len na tebe akú zeleň zvolíš. Určite by som nešla do jednodruhového plota a ani do strihaného.
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb a do akeho? Kedze ja nemam v takychto veciach moc jasno :/
Odpovedať
Profilova fotka
Popozeraj si albumy záhrad okolo domov tu na MS. Kĺudne by som kombinovala ihličnany, listnáče, rôzne farby a kultivary sú z každého druhu. Ak máš pozemok široky i viac radov zelene v rôznych výškach ukáže veľmi pekne. Jasne záleží od typu záhrady čo chceš vypestovať, ale podľa foto je to dedina a klasická zástavba, tam by som žiadne francúzske parky neriešila. Minimálne do jari máš čas študovať, pýtať sa, pozerať obrázky. A nič si z toho nerob že o tom nič nevieš. Tiež tak budujem záhradu. Pokus/omyl, ale so svojim citením, nie predstavami architekta :)
Odpovedať
Profilova fotka
@jankazb dakujem moc ;) idem studovat :) ;-)
Odpovedať
okolo plota jedly zivy plot, okolo celej zahrady, hore par ovocných stromov, pod tym par hriadok zeleniny od "dvora" oddelenych zas niecim jedlym ako ribezle, cernice na drotenke alebo kiwi na pletive (moznosti je viac) a dole pri dome uz len taku odpocinkovu zahradu, trosku priestoru pre deti, nejake sedenie s grilom, hodi aj pod pergolou po ktorej sa bude tahat vinic (ak ste vo vhodnej oblasti) a zvysok trava a kvetinove zahony na okraji. Casom mozno niekde pred tymi cernicami bazen miesto detského ihriska
Odpovedať
Kozy! :-D Tie môžu zožrať asi všetko a nikdy sa im nič nestane, nemusíte kosiť a ešte aj bude mať kozie mlieko. Najlepšie riešenie
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 bazen uz mame vykopany na mieste tej hliny ;) .. A sedenie /altanok/ chcem dat na pravo hned za domom..
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marianna_1 ano, zozeru vsetko. Vratane pradla na snure, novin co trcia zo schranky, konarov na strome a neviem coho. Koza ano, ale nie aby sluzila ako kosacka na zahrade a dvore. Ked stvornohu kosacku, tak ovecku a aj to treba oplotit mrkvu.
Odpovedať
Ja by som si v blízkosti domu spravil rovinku - zeminu tam máte, tam altán, sedenie, ihrisko, na koniec by som vysadil ovocné stromi. Ak sa s kaskádami preženie, tak to nevyzerá pekne, vyterá ako čínske záhrady.
Odpovedať
Profilova fotka
kolíky a vlek a hurá na lyže
Odpovedať
Profilova fotka
@wolodymyr tak to ano..deti sa hore pustia a. Az dole zastavia ;) na taketo cinnosti je to fajn:)
Odpovedať
určite odporúčam si záhradu dobre premyslieť a rozdeliť podľa funkcií. Miesta kde sa budete najviac zdržiavať dať čo najbližšie k domu a určite aj to detské ihrisko nedávať na koniec záhrady, aby ste na deti videli. Okrasnú výsadbu, bylinkové záhony, altánok je dobre tiež navrhnúť v prednej časti záhrady a v okolí rodinného domu. Zvyšok záhrady, je dobré navrhnúť jednoduchší na údržbu, čiže žiadne zložité výsadby, namiesto trávnika zvážiť použitie kvetnatej lúky. Môžete túto časť využiť aj na výsadbu ovocných stromov, krov, prípadne určiť dáky priestor na pestovanie (napr. vyvýšené záhony). Čo sa týka svahu, ak ho budete chcieť, resp. potrebovať na niektorých miestach zmierniť môžete použiť napr. oporné múry, pri nižších prevýšeniach aj suché múriky. Niekedy sa zvyknú používať aj svahové tvárnice, alebo palisády (nie všetky pôsobia esteticky, lepšie vyzerá múrik z prírodného kameňa). A ak by ste potrebovali spevniť svah môžete na to použiť aj výsadbu. Živý plot je dobrý nápad ako aj zmiešaná výsadba rôznych druhov krov.
Odpovedať
Profilova fotka
Najhoršie riešenia sú veľké terasy s múrmi naprieč na svah. Veľké terasy len v prípade ak máte špecálnu požiadavku na veľkosť plochy. Ak máte ešte malé deti nad vyššími múrikmi či strmími svahmi je dobré umiestniť aj zábradlia a dbať na to, aby tam neboli ostré hrany.... Pozrite si našu stránku na MS-pro alebo www. Možno tam nájdete vhodnú inšpiráciu. Máte na pozemku zhotovený polohopis a výškopis od geodeta ? Alebo viete aspoň zhruba zmerať terén ?
Odpovedať
Profilova fotka
Živý plot okolo celej záhrady by som určite nedoporučoval. Pretnete optické prepojenie na vidiecku krajinu a pribudnú Vám nároky na údržbu. Pokiaľ rozmýšľate nad tujami tak navrhujem, aby ste týmto smerom vôbec neuvažovali. Pohľad na pekný sad by tým veľmi utrpel. Plot by som riešil maximálne pri bazéne ak s ním susedí. S okrasnou záhradou sa sústrediť len na okolie domu a plynule prejsť do užitkovej časti. Zelenina sa dá pestovať aj vo svahu a pokiaľ tam nechcete ihrisko tak sú terasy drahé a zbytočné riešenie. Všetkým by skôr pomôhol záber zhora na celu záhradu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?