Prekáža hortenziám slnko?

Ahojte, chcela by som poprosiť o radu s výsadbou hortenzii macrophyla. Viem,že má rada polotieň a potrebovala by som vedieť,či by jej vadilo slniečko cca asi nejak od 14 tej hodiny az do večera. Ďakujem.
Odpovedať
Prudke slnko moze hortenzii vadit. Hlavne ked je mladsia. Ak nemas inu moznost zasadenia,tak ju mozes chranit v prudkych horucich,slnecnych dnoch nejakou zastenou,ktora jej bude trochu tienit. Kvety zasadene v nevyhovujuch podmienkach mozu prezit,ale niekedy zivoria,nekvitnu ako ocakavame,mozu trpiet chorobami a pod. Zasad a uvidis,ci sa prisposobi. Ak nie,presadis inam ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@triumka bolo by najidealnejsie keby bola v tieni najviac kolko sa da. Ale myslim ze to poobedne slnko jej uz tak neublizi predsa nie je take silne ako doobeda.
Odpovedať
@majki555 ma uz 3 roky,je v kvetinaci,len ju lutujem,ze by jej bolo lepsie asi v zemi,aj by sa mohla rozrast. V kvetinaci nikdy nebude taka velka pekna. Ale fakt nejak nemam odvahu,preto potrebujem poradit. Zatienit ju nemam ako,do 14tej jej tieni dom,potom uz nie.
Odpovedať
@feradka Ja si zas myslim, ze v lete praveze to poobedne slnko moze uskodit
Odpovedať
@triumka Tak ju presad do vacsieho kvetinaca , kup novu zeminu-raselinu. Ked sa jej dari,asi je spokojna j v tom kvetinaci ;-) Obcas pohnoj hnojivom na hortenzie.
Odpovedať
@majki555 vacsi uz nechcem,tento je uz dost tazky na prenasanie na zimu. budu musiet asi predsa ostat v kvetinacoch,lebo tien mam iba na terase,max.asi 2hodky zapadajuceho slnka.
Odpovedať
@majki555 hnojim,zeminu mam raselinu a kazdu jar pekne zvrchu vymenim za cerstvu. len som citala,ze v kvetinacoch nikdy nebudu take pekne a nemaju dlhu zivotnost. tak preto som tajne dufala,ze slnko neuskodi. ale nechcem veru riskovat radsej
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez si myslim, ze aj to poobedne slnko jej moze uskodit. Bolo by najidealnejsie keby bola vacsinou v tieni, pretoze v lete byva praveze aj poobedne slnko dost agresivne a na rastlinky obzvlast.
Odpovedať
@triumka Ja ked som mala hortenziu malu,tak som ju tienila pred poobednym slnkom vacsim kartonom. iba som ho postavila a podoprela tyckami,aby slnko nesvietilo priamo na rastlinku.Teraz je vacsia,uz ju tienia ine kriky, ktore mi medzitym podrastli. Takze jej poobedne slniecko nevadi,lebo nesvieti na nu priamo.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som mala na poobednajsom slnku a veru musela som ju presadit, lebo jej to neprospievalo, uplne zivorila:-(
Odpovedať
Profilova fotka
radsej by som ju dala na tien aby netrpela, od druhej ti tam svieti slnko? to je este dost silne slnko
Odpovedať
Profilova fotka
@majki555 normalne som zavahala, ked som zbadala aj komentar od @libe .. Ja som bola v tom ze to poobednajsie slnko je naozaj neskodnejsie ako doobedne. Ale tak rastlinky si o tom myslia asi nieco ine :)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Doobedne slnko je severne al.vychodne a popoludnajsie je juzne a zapadne cize pre hortenzie asi najhorsie
Odpovedať
Profilova fotka
@feradka naozaj, ja som skor ked uz slnko tak asi doobeda, poobede, im uskodi.. mam jednu medzi tujkami a ta je pekna a jednu som mala nechranenu od poobednajsieho slnka, aj som jej davala slnecnik, ale to nepomohlo, tak som ju teraz na jar vykopala a dala do kvetinaca a dala na tien, spamatava sa..
Odpovedať
Profilova fotka
Hortenzie a slnko, to je celkovo hazard. Tie by som povedal ze nenavidia slnko :) tie by najradsej presedeli cele dni len v chladku. Ale mnohokrat je velmi narocne im najst take miesto aby mali cely den tien. Preto je lepsie ich dat do kvetinaca a ked je potrebne presunut.
Odpovedať
Profilova fotka
@libe myslim ze celkovo by si vystacili bez slnka. Ani to doobednajsie im nerobi najlepsie, ale zniest ho znesu.
Odpovedať
ahoj.
Odpovedať
uz som videl hortenziu na plnom poludnajsom slnku.a dari sa im.zrejme boli od malicka zvykane na slnko.ja osobne som hortenziu dal do kvetinaca bez dna a do raseliny.cez obed je v chladku stromu.doobeda na nu svieti slnko a aj poobede.zatial sa jej dari.ahoj
Odpovedať
Profilova fotka
Ako vidim tak asi u kazdeho sa hortenzii dari v inom prostredi. U nas ju mama ma na slnku skoro cele poobedie a tiez je v pohode. Neviem cim to moze byt :/
Odpovedať
Profilova fotka
@triumka Pokiaľ ju predsa len chcete pestovať v záhrade, prispôsobte okolitú výsadbu tak, aby jej tienila vyššia etáž stromov a krov. Dá sa navrhnúť aj taká kompozícia a tým vytvoríte prirodzený tieň. Veľa však záleží od typu záhrady a domu, orientácie. Nepoznáme priestor. Alebo vložte fotku, kde plánujete hortenziu vysadiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@triumka Hydrangea macrophyla vyžaduje tienisté stanovište, ideálne dosiahneme okolitou výsadbou, alebo vysádzame do časti záhrady kde tieň prirodzene je. Hydrangea quercifolia je varianta do plného slnka ak chcete vyslovene hortenziu.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?