Ísť do starého domu a prerobiť alebo kúpiť už prerobený, ale za vyššiu cenu?

Ahojte. Dúfam, že to dávam do správnej kategórie. Moja situácia: Bývam v byte v NZ, ktorý má hodnotu cca. 150-160 000 €, hypotéku na ňho mám 106 000€, chcem ho predať a ísť do domu na dedinu blízko NZ, takže po predaji mi zostane cca. 50 000€, usporené svoje peniaze mám okolo 30 000€. A teraz mám dilemu ako to vyriešiť, či 1. kúpiť na dedine starinu za cca. 60 000€ (dom obývateľný, ale pôvodný 40-50 ročný stav) iba kôli pozemku na dobrom mieste (v danej dedine ešte nieje kanalizácia, iba žumpa) a preobiť ho úúúplne komplet od tehly vrátane novej vodoinštalácie, elektriny, kanalizácie (nechal by som iba holé múry): odpadajú mi rôzne povolenia, akurát za prerábku dám pár desiatok tisíc € a na to neviem, či banka poskytuje hypotéku, keď chcem zo starého domu urobiť "nový", ale na pôvodných základoch a múroch, alebo 2. kúpiť už prerobený dom v danej dedine (na novostavbu nemám) za cca. 180 000€ s tým, že by som zaplatil 50 000€ z tých peňazí (čiže hypotéku by som bral 130 000€), ktoré mi ostali za predaj bytu a rovno sa nasťahoval, len jurčite v tom dome budem niečo, čo budem chcieť urobiť ináč, najmä chcem na strechu solárne panely aby som bol sebestačnejší a toaletu, sprchu, umývačku, práčku napojiť na vodu zo studne, čo pri prerobenom byte bude komplikácia zaz rozbíjať steny a už keď nie vodu, tak aspoň tie solárne panely dať na strechu, ale aj tak bude trochu komplikácia potiahnúť káble do rozvodnej skrine 3. kúpiť čisto iba pozemok a postaviť novostavbu za cca. 130 000€, len pokým sa postaví, musel by som ísť do podnájmu, lebo by som nemal kde bývať. Ďakujem za každú radu, kľudne príjmem aj kritiku, ak je oprávnená a rozumná, keďže sa v tom nevyznám detailne, doposiaľ som býval iba v bytoch, ale verím, že niekto ochotný sa nájde, kto mi dobre poradí, prípadne tu nájdem aj niekoho, kto mi ten dom postaví, prípadne prerobí podľa mojich predstáv za rozumnú cenu aby boli spokojné obe strany.
Odpovedať
1
2
Predtým ako sa rozhodneš, nezabudni na jednu vec, ktorú tú väčšina ľudí absolútne nekalkuluje. je to najdrahšia jednotka. ČAS.
Odpovedať
@marcos33 Presne to, čas zohľadním určite. Novostavba je brutál dlhý čas, už len kým budem mať všetky povolenia. A to ešte nehovorím o tom, že treba nájsť naozaj spoľahlivých majstrov. Prerábal som už 3 byty a toľko ako som sa nap.čoval kôli nim, to už as mi zažívať nechce 🙂.
Odpovedať
@strejdo001 aj pri verzii 1 nebudeš mať kde bývať, či chceš bývať v dome kde ostanú len holé tehly? Nad verziou 3 by som ani neuvažovala, 130 000 je na novostavbu v dnešnej dobe málo, ledaže budeš stavať vlastnými rukami.
Odpovedať
@zltalienka Stavať vlastnými rukami určite nie, na to nemám ani čas, ani chuť, keďže okrem zamestnania trénujem každý deň a pripravujem sa na ďalšiu olympiádu. Pri verzii 1 sa budem musieť na pár mesiacov uskromniť a buď pôjdem do podnájmu (musím platiť podnájom) alebo naozaj budem bývať v danom dome, bude to náročné, ale dá sa to, v najhoršom prípade budem prespávať v robote, ak mi to firma dovolí 🙂
Odpovedať
Siel by som radsej cestou opravy starsieho domu nech viete na com ste pri rekonstrukcii. Kto vie o domoch velky prd, sa lahko necha uchlacholit peknymi kachlickami, novou podlahou a malovkou. Co je pod podlahou a omietkami nevidno. Osobne poznam najmenej dva domy ktore vyzerali na spadnutie, po rekonstrukcii, urobene ako cukricek sa predali neznalym novym majitelom ktorym ostala pod novymi omietkami stara plesniva barabizna.
Odpovedať
@robo91 Presne to. Veď aj byt keď som kupoval, ešte realitáčka nás chcela odrbať, že vraj "kompletná rekonštrukcia", nová eletrika 😄, stačilo, že som otvoril rozvodnú skriňu a videl som síce nové ističe a medené káble, ale za každým káblom čokoládka a pokračoval hliník, nechali aj staré zásuvky a vypínače 😄. Na také detaily by som si učite posvietil a keďže som detailista, tak veru odrbať by som sa nenechal prerábkou "na oko".
Odpovedať
@strejdo001 Hlavne tie ciastocne rekonstrukcie su vacsinou o najlacnejsich plastovych oknach, vymalovanych krivych stenach a plavajucej podlahe za 4 Eura OBI. Podobne aj kupelky ako z internatu.
Odpovedať
@strejdo001 zisti si, čo sa v Tvojej lokalite ponúka na predaj. Nikde nepíše, že sa pri obhliadkach musíš zameriavať len na jednu z týchto verzií. Takto sa sám presvedčíš ktorá verzia je pre Teba tá správna.
Odpovedať
@zltalienka Jasné, pozerám aj také ponuky, aj také. Som rozhodnutý pre jednu dedinu kôli tomu, aby som bol po rozvode blízko pri malej, takže na jednej dedine veľa ponúk nenájdeš, preto musím vyberať poriadne a aj si to dôkladne rozmyslieť 🙂.
Odpovedať
Nekupovala by som dom ktorý už niekto zrekonštruoval. Ľudia sú občas fakt tupoňi, šetria kde nemajú, púšťajú sa do veci ktorým nerozumejú (lebo zaplatiť si projektanta ci nedajbože architekta sa neoplatí) a potom častokrat tie rekonštrukcie aj tak vyzerajú... To by ma muselo vyložene osloviť... Polohou, pozemkom, vzhľadom, cenou..... Na tvojom mieste by som šla do možnosti 1 alebo 3 ale s tým ze by som najskôr investovala do malého nového "mobil house" kde by som rok dva bývala kým by sa nepostavil/nezrekonstruoval dom. Mobil house vieš potom vždy predať, obzvlášť ak je nový a pekný.
Odpovedať
Profilova fotka
Tiez sme dlho nad tym uvazovali. Chceli sme kupit nieco starsie a postupne hoc aj pomalicky by sme si prerabali. Ale nakoniec sa situacia zmenila a dom sme si dali postavit. Ako sa hovori, clovek mieni...
Odpovedať
@stenla Nakoniec aj ja tak uvažujem, len brutál pálky sú teraz za materiál..
Odpovedať
Článok sa načítava...
Ja by som šla do prerábky ale rataj tak rok a pol kým to prerobia a nech to poriadne preschne a rátaj80- 100 tis.na prerábku
Odpovedať
@strejdo001 len také doplnenie, pri verzii 1 ti "neodpadajú rôzne povolenia". je jasné, že pri takej kompletnej rekonštrukcii potrebuješ komplet stavebné povolenie. a to už máš potom lepšie postaviť tam komplet dom nanovo, nenechávať staré základy či obvodové múry. to by bolo limitujúce a prakticky nič neušetríš. lebo 10 z 10 ľudí, čo takto "rekonštruovali" dom, by ti povedalo, že druhýkrát by to už postavili úplne nanovo. len škoda, že človek sa učí až na vlastných skúsenostiach, chybách.
Odpovedať
@strejdo001 Prerabku vo vlastnej rezii nikdy. Neusetris nic, roboty nasobne viac a novostavba na 100% podla tvojich predstav z toho nebude. A nie je vacsia sprostost, ako prerabka starej barabizne stylom, ze ti ostanu len 4 osrate zavlhnute krive steny.
Odpovedať
@worker_falcon nepotrebujes pri reko komplet stavebne povolenie ak zburas dom a stavas novy, nevola sa to rekonstrukcia
Odpovedať
@shadowmilan hej, pokiaľ ťa neudá sused, tak stačí ohláška 😎 a čo, veď aj pri stavbe úplne načierno dostane stavebník pokutu 1000€ a bude všetko v poriadku...
Odpovedať
Profilova fotka
Siel by som do noveho alebo pozerat po developeroch. Vacsinavide na cenu ale najdubsa aj vynimnky. Co savtyka prechodnehonobdobiavdavsa byvat aj v starom my sme takto 7 mesiecov zostali byvat s tym ze som ponukol dobru cenu pri predaji s podmienkou byvat par mesiacov. Ps. Mal som stastie na vyber dodavatela. Termin sa neposuval.
Odpovedať
ja som robil rekonštrukciu starého domu a neľutujem. Zatiaľ som sa stále nedostal na cenu nového domu v danej lokalite (mám ešte rezervu nejakých 30-50 tisíc- ešte mi chýba dorobiť podkrovie a zatepliť). Rekonštrukciu som robil kompletnú 🙂
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrych pozemkov je malo. Takze ak vyhovuje lokalita, kupit stary. Ten bud uplne zburat alebo zrekonstruovat s architektom a hlavne statikom. Rekonstrukciu po niekom inom by som nekupovala. Viem o com hovorim, prave prerabame 😉 Ak je novostavba na vyhovujucom mieste, preco nie? Ale je v okoli vybavenost? Aka je dostupnost lekarov, skolky, skoly, obchodu? Cas zozerie aj novostavba aj rekonstrukcia. Peniaze takisto.
Odpovedať
Profilova fotka
no tak toto je velmi individualne. ak sa vam pozemok paci a viete, ze inde uz taky nezozeniete, preco nie kupit aj stary dom. len teda treba asi pocitat so vsetkym pri takej prerabke no. ci vas to nebude stat viac namahy a nervov ako keby ste postavili novy.
Odpovedať
1novy pozemok a postaviť nový dom... ak je pozemok podla predstav. 2) ak je pozemok so starým nezrekonstruovaným domom na dobrom mieste isla by somdo toho. 3) zrekonštruovaný dom by som v ziadnom pripade nekupovala...
Odpovedať
@sissik To je dilema asi mnohých ľudí, ale sko píšeš, dobrých pozemkov je málo a sú predražené, preto som chcel ísť do starého domu už keď nie kôli rekonštrukcii, tak kôli pozemku. A výjde lacnejšie aj keby som sa rozhodol zbúrať dom a zaplatil za "odpad". Mal som vybraný tento dom a chcel som ho prerobiť tak, že na prízemí asi 3 izby na prenájom (je to kúpeľne mesto) a hore by som býval ja: https://reality.bazos.sk/inzerat/1287... Bol som ho pozrieť aj so statikom a stav. firmou. Stav vyhovujúci, steny nepraskajú, pivnice bez zamákania. Len majitelia nechcú spustiť, že minimum 87000€, ale aj to je veľa v danej lokalite a ten dom potrebuje komplet prerábku od základov, takže ďalších, hmmm, 100 000€? Minimálne. A pri mojich nárokoch a smerovaní smerom k zelenej energii (fotovoltaika, rekuperácia, tepelné čerpadlo) sa určite nezmestím do 100k€. 🙂
Odpovedať
Radsej asi kupit stary a postupne prerabat, kamaratka teraz si tak s muzom v CR kupili a teda postupne si to prerabaju podla seba, deti uz maju hotove izby, takze uz sa pohli o kus vpred. Pri dnesnych cenach a vsetkom by som asi do stavby noveho nesla.
Odpovedať
@strejdo001 ja by som brala ten nezrekonstruovany dom, obzvlášť, ak je na dobrom mieste a dobrom pozemku. My sme rekonstruovali v rodine cca 4 domy a stavali jeden. Ano, je fakt, ze novy si spravíš ako chceš, ale aj kompletná rekonštrukcia môže dopadnúť dobre. Vôbec by som sa toho nebála. Lokalita a pozemok by pre mňa mali určite top váhu.
Odpovedať
Dom je na veľmi dobrom mieste v slepej ulici, kde prejde málo áut s veľkým 14 árovym pozemkom. Tento potrebuje komplet prerábku "do tehly", resp. to je moja požiadavka, takže na ten čas by bol neobývateľný, musel by som riešiť čo najlacnejší podnájom a ísť z môjho krásneho 4 izbáku (ktorý chcem predať) do zaprdenej garzónky 🙉. Ale to nevadí, na pár mesiacov by som sa uskromnil. Len druhá dilema je, či naozaj chcem ostať v lokalite Nové Zámky, pretože sa mi tu vôbec nepáči, ale vôbec, žiadne kopce, hory, lesy, prestahoval som sa sem z Popradu, tak si viete predstaviť aký to je extrém. A ešte k tomu ísť do čisto maďarskej dediny, pričom som východniar 🤭, už to mi stačilo, že ženu som mal maďarku a nejak sa naše rozdielne nátury nezhodli, len to ma tu drži, že mám tu 3 ročnú dcérku, robotu neriesim, pretože ako hasič viem robiť kdekoľvek na Slovensku a som rodinne založený, len ostať tu kôli dcére lebo ju milujem a byť nespokojný s lokalitou, kde strávim najbližších 10-20 rokov? Sorry, odbočil som od zamerania tejto debaty 🙂.
Odpovedať
@strejdo001 za mna moznost 3. s tym, ze: Dat si postavit dobrej firme montovany dom. Byt predat s tym, ze v nom budes este 6-12 mesiacov, kym sa postavi dom. (tiez sme to tak urobili a pohoda). 130 tisic na dom staci, ak nechces nejaku obrovsku vilu.
Odpovedať
@igor256 Vilu nechcem, veď som sám (určite nie na dlho), ajkeď bungálovy sa mi nepáčia, to nieje dom, ale byt s pozemkom. Pravý dom má mať schody 🙂. Najdrahšia investícia bude asi tá moja fotovoltaika, rekuperácia a tepelné čerpadlo. To aby som ostal v byte 6-12 mesiacov, ...., mám kupcu na môj byt, ktorý tiež predáva svoj byt a on má tiež kupcu, takže to by museli súhlasiť až dvaja aby môj kupec mohol zostať vo svojom byte a ja vo svojom. Poprípade naozaj ísť do garzónky na ten čas.
Odpovedať
@strejdo001 tak najdi ineho kupcu... rekuperacia a tepelne cerpadlo to je otazka 10-15 tisic. FV mozes dorobit aj neskor. Poschodovy dom by sa mozno tiez vosiel do tej ceny... alebo si urob v bungalove schody na povalu ked na tom tak trvas 😄
Odpovedať
@igor256 A budem lozit pomedzi trámy 😁. Jasné, nájdem iného kupcu. Aj to je nevýhoda, že môj byt chce kolega a najhoršie je predávať známemu, ešte sme ani rezervačnú zmluvu nepodpísali a už ma " vyhadzuje" na ulicu, tažká komunikácia je s ním (bývalý vojak- typická guma. Nikoho som nechcel uraziť, ale nalejme si čisteho vína 🙂).
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?