Podmurovanie alebo purenit?

Zdravim, okenar nám odporučil kvôli stabilite podmurovanie väčších okien 5x (výška 235 cm a širka 2m) ytongom a použitie 3cm compact foam. Výšku podlahy máme 15cm a v suteréne na jedných vchodových dverách 20cm. Nevýhodu v podmurovani vidím že poter bude len vo výške 3cm na ytongu, vyhoda vyššia stabilita. Pri purenite som dostal skúsenost, že pri dverách nedrží tak stabilne a môže cítieť vôľu pri zatváraní. Chcem sa spýtať čo odporúčate či podmurovanie alebo purenit na plnú výšku?
Odpovedať
1
2
@uzivatel11 aka vola? kde sa da zmerat a cim konkretne vznikla? ved ram je kotveny komplexne po celom obvode
Odpovedať
Vieš aký je tvrdý ten purenit asi si to nemal ešte v rukách a hlavne je nenasiakavy ytong tam nemá čo robit
Odpovedať
@uzivatel11 Ten rám ti aj tak nebude priamo stáť na tom purenite. Rám je ako písal @rapidek a medzi purenitom a rámom je predsa ešte montážna pena tak, ako bude aj medzi ytongom a rámom keď sa rozhodneš pre Ytong, tak aká nestabilita?
Odpovedať
@ruren medzi purenit a rám určite nejde pur pena aspoň ja som nedával lebo podľa hrúbky dosadne priamo na rám.
Odpovedať
@ruren ram ide priamo na purenit. - mne uz doniesli hs portal zmontovany aj s purenitom, len ho polozili na HI a finito.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren prave na to je purenit aby pod ram nesla pena 😄
Odpovedať
Profilova fotka
@uzivatel11 purenit je recyklat ktory ma chabe izolacne vlastnosti navyse je to plast ktory je menej stabilny ano porobeton ktory je neporovnatelne lacnejsi a ma lepsie izolacne vlastnosti, vodeodolne riesenie tam nieje potrebne takze tato vyhoda purenitu nehra ziadnu rolu, najlepsi je nato ale compact foam, je to nieco ako polystyren beton len ovela hustejsi, ma izolacne vlastnosti ako eps, a je mozne do neho kotvit, ale cena je zas niekde inde, takze porobeton je vo vsetkych smeroch najlepsia volba.
Odpovedať
Profilova fotka
@uzivatel11 tento profil si treba vybrať podľa toho akú výšku potrebuješ dosiahnuť. V prípade potreby je možné ho jednoducho a presne upraviť (hobľovaním, brúsením alebo pílením.) https://www.okentes.sk/izolacni-mater...
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze čo znamená v reči čísiel "chabe izolacne vlastnosti" purenitu vs "lepsie izolacne vlastnosti" porobetónu ?
Odpovedať
Profilova fotka
@eagleowl tusim to je purenit niekde okolo 0.85 a porobeton 0.77 ak dobre pametam no viem ze purenit proste nicim nevynika,
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze ale ved hned za purenitom je podlahovy eps tak naco by mal mat nejake vysoke izolacne vlastnosti
Odpovedať
Profilova fotka
@muska414 no ja chcem od fasady a od otvorov aby kazdy prvok mal co najlepsie izolacne vlastnosti, , a kolko cm ho bude prekryvat podlahovy eps? max 2 cm, treba sa nato pozriet z hora, nie z boku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jblaze vyhoda purenitu nebo podobneho materialu je ze vam ho dodaji v profile ramu okna takze vam to dole zapadne do vsech drazek v ramu (vetsinou to neni rovna placka). Pochybuju ze vam na stavbe delnici budou vyskrabavat ytong tak aby si to presne sedlo kam ma. Jinak Compacfoam CF 100 ma lambdu cca 0.04 takze cca 2lepsi nez ytong.
Odpovedať
Profilova fotka
@raziel628 to je hlupost, vecsina okien, ma z vonkajsej strany rovny profil nieje tam natom ziadna veda ani ziadne drazky ani ziadne frezovanie, mozno len tak oblbuju klientov.
Odpovedať
@jblaze Koukal jsem v rychlosti na Vekru a Schuco (HS portal) a ty to ze spodu uplne rovne teda nemaji viz obrazek… nerikam ze to ma kadzy vyrobce. Druha vec je 2x lepsi izolacni vlastnosti vlastnosti oproti ytongu. Jinak uprime purenit/compacfoam bych resil akorat u hs portalu + mozna vchodove dvere… jinde klidne xps, pokud to dovoli technicky list vyrobce…
Odpovedať
@jumt @rapidek @muska414 Purenit pod vstupné dvere, alebo Francúzke okno sa dáva hlavne preto, aby nevznikol medzi terasou, alebo závetrim a podlahou, tepelný most a nemá to nič s tesnením.
Odpovedať
@ruren ja som nikde netvrdil, ze je to tesnenie, to si si musel teraz vymysliet.
Odpovedať
@uzivatel11 máme okno vysoké 2330 mm a široké 2000 mm na purenite vyše 2 rokov. Každý deň sa tade niekoľkokrát chodí a bez problémov.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze (okrem toho že máš posunutú desatinnú čiarku) Nosné murivo z tvárnic Xella P2-400 λ= 0,105 ("okolo" 0,085 má LAMBDA YQ, ktorú vzhľadom na účel asi nie je vhodné použiť) Tvárnice porfix P2-440 λ=0,095 Purenit : https://www.puren.cz/www/upload/produ... λ= 0,08 https://www.vasestavebniny.sk/sucha-v... λ= 0,07 až 0,086 Teda nie je pravda že porobeton ma lepsie izolacne vlastnosti. Poznámka😞stuck_out_tongue:rofil, na ktorý som dal odkaz má λ zase niekde inde. Odkiaľ máš informácie o nejakej "nestabilite" netuším. Základ je tvrdá (PIR) pena, taká ktorá sa napríklad používa na izoláciu plochej strechy. Na purenit vzhľadom na jeho vlastnosti nie je potrebné "capkať" všelijaké hydroizolácie, na rozdiel od porobetónu.)
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze nechapem preco 2cm? Ved purenit ti ide od zakladovej dosky az po ram. Cize k purenitu davas vsetku izolaciu v podlahe. A v mojom pripade mam z vonkajsej strany aj soklovy eps az po 0 v dome.
Odpovedať
Profilova fotka
@ruren ja viem naco sluzi purenit…
Odpovedať
Profilova fotka
Za mna takto
Odpovedať
@roberto18 Aká je tam hrúbka pórobetónu ? 10cm ?
Odpovedať
Vyzerá to tak ze dat purenity nakoľko je to systémové riešenie.
Odpovedať
@raziel628 tzn, že ten purenit sa tvarovo prispôsobí nerovnostiam v otvore?
Odpovedať
Hlavna vyhoda purenitu je ze vies dotiahnuť podlahové kúrenie až k oknu, ďalej má dobré izolačné vlastnosti, prerušenie tepelného mosta, purenit sa tiez podlozkuje ale následne sa kotví Lkami do podlahy, je takisto dosť tvrdý. Co som volal asi do 6 spoločnosti všetci do výšky podlahy 20cm odporúčajú dávať purenity, dokonca aj dvaja projektanti. Ak okenar chce podmurovat, tak asi sa mu stym nechce robit (ako moj) ale uz som mu to vysvetlil. Podmurovanie tiež niečo stojí, tak sa asi oplatí priplatiť. Uvidím koľko mi to nacenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@tomik25 😄 tak keby sa prispôsoboval to by bola asi úplná tragédia.... Je to materiál konzistenciou a tvrdosťou porovnateľný s drevom a teda dá sa rovnako dobre opracovať (frézovať drážkovať vŕtať.....) Dá sa teda vyprofilovať na požadovaný tvar aby presne "sadol" do profilu dverí.
Odpovedať
@eagleowl chápem už teraz ako to myslel. Mne majú doviezť okná a súčasťou bude spodný purenitovy profil, resp. z obdobného materiálu. A keďže sa pod to už nedáva pena, premýšľam, že budem musieť lepidlom perfektne vyrovnať spodok otvoru
Odpovedať
Pod purenit idú podložky ale následne sa kotví do podlahy, takze zaťaženie bude na rohovnikoch. Tu je pekná ukážka. https://youtu.be/1sMjzA2rcDw
Odpovedať
Profilova fotka
@raziel628 myslel som okna ale to je jedno, tak ci tak nebude zafrezovany v tych drazkach, bude len prilepeny a boh vie ci aspon pur penou ktora vyplni tie dutiny co tam vzniknu,,, ale ani by som ho nechcel mat v drazkacj kedze ma slabe izolacne vlastnosti.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?