Solárny ohrev bazéna

Má niekto nejaký solárny ohrev bazéna ktorý sa môže dať aj na strechu domu? Cca 3m výška. Pri tých lacnejších je uvedené že sa nesmú dávať na strechu a pod.
Odpovedať
@andrejito_zemanito Neviem, čo myslíš tými "lacnejšími", ale v podstate je jedno, kam solárny ohrievač umiestniš - či na zem alebo na strechu. Na strechu ich nedoporučujú umiestňovať preto, lebo nemajú kotvenie a je riziko, že ti ho silnejší vietor odfúkne. Ak to ale nejakým spôsobom dostatočne upevníš, tak nie je problém ich mať aj na streche. Druhé riziko je výška umiestnenia - máš dosť silné čerpadlo, aby vytlačilo vodu do 3 metrovej výšky? Tretie riziko je výkon ohrievača. Mám ten gumový ohrievač 1,2x1,2 m a na 3 m3 bazén je to dosť slabé, od rána to zohreje vodu len o pár stupňov. Musel by si zapojiť viac ohrievačom za sebou. Preto som ešte prikúpil elektrický ohrievač.
Odpovedať
@chrobak7 tými lacnejšími som myslel presne tie gumene. Filtraciu som kupoval silnejsiu (8m3/h) tak snáď stym nebude mat problem. Teraz mam 4m3 bazen ale planujem väčší okolo 10m3.
Odpovedať
@chrobak7 Aj to funguje? Vrátil som ten gumáč po dvoch dňoch. Spravil som test napojil som ho len na okruh ohrievač-200l sud, čerpadlo /kartušová filtrácia bez filtra/. Za hodinu pri riadnom úpeku to zohrialo o niečo viac ako 1 stupeň. Takže 5 kubíkový bazén sa viac zohreje pod bublinkovou fóliou-aj o 6 stupňov za deň. Problém je, že najviac to ohrieva keď je besne teplo a vtedy mi to je na ... Chcem ohrievať keď je chladnejšie! 😄 Mal som v pláne si spraviť z rámu na plast. okno a medenej rúrky, ale tá tak zdražela, že sa radšej budem asi viac otužovať. 😛 🤔
Odpovedať
@dodok Ako nemôžeš očakávať od takej malej plochy zázraky. Trubicový solárny ohrievač na streche s 30 trubicami ( cca 4 m2) mi zohreje 300 litrov vody pri slnečnom počasí na 60 °C. Ako môžeš chcieť, aby ti 1 m2 zohrial 3000 a viac litrov vody za pár hodín? Zohrieva to, ale pomaly. Alebo treba zapojiť viac panelov za sebou. Najhoršie je, že počas chladnej noci bazén vychladne o viac, než sa cez deň zohreje. Ale tá fólia na hladine tiež pomôže, najmä v noci. Pozri si tento rozhovor, niektoré fakty a tvrdenia ma tiež prekvapili. https://www.youtube.com/watch?v=bI8g1...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?