V hlavnej úlohe recepty z cukety: Od predjedla cez polievku a hlavné jedlo až po dezert
Cuketa je výborná zelenina, ktorú často používame v rôznych slaných jedlách. Viete však, že je skvelá aj v sladkých dezertoch? Pripravili sme pre vás chutné recepty z cukety, ktoré vás presvedčia o všestrannosti tejto letnej zeleniny. Môžete si s nami vytvoriť celé cuketové menu. S našimi tipmi na prípravu cukety zistíte, že to nie je len nudná zelenina do letných šalátov, ale aj skvelý základ pre chutné a zdravé jedlá.
Cuketa na viacero spôsobov: Cuketové placky
Existuje viacero spôsobov, ako môžete pripraviť cuketové placky a vyčariť tak chutné predjedlo. Hlavné zásady prípravy ostávajú rovnaké, môžete však meniť a variovať ingrediencie.
Základné ingrediencie
- 1 stredne veľká cuketa
- 2 vajcia
- 1 šálka múky
- ½ šálky strúhaného syra
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- olej na vyprážanie
Postup prípravy
- Cuketu nastrúhajte na hrubom strúhadle. Odporúčame nechať nastrúhanú cuketu chvíľu odležať a poriadne ju vyžmýkať.
- V miske zmiešajte vajcia, múku, strúhaný syr, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie. Pridajte nastrúhanú cuketu. Zmes dôkladne premiešajte.
- Na panvici si rozohrejte olej. Placky na ňom vyprážajte do zlatista z oboch strán.
Do zmesi môžete pridať viaceré ingrediencie a vytvoriť tak napríklad cuketové placky s bylinkami. Pridajte sušené oregano, rozmarín a štipku čierneho korenia. Ak vám chýba mäso, vyskúšajte do placiek údenú slaninu. Nakrájajte ju na malé kocky a dolaďte cibuľou. Je dobré slaninku vopred upiecť do chrumkava, potom vo výpeku orestovať cibuľu do sklovita a pridať k základným ingredienciám. Cuketové placky výborne chutia aj s feta syrom a petržlenovou vňaťou.
Namiesto múky môžete použiť aj ovsené vločky. Vôbec ich však nemusíte mlieť, ak vám nevadí hrubšia textúra pokrmu. Cuketu môžete zmiešať aj so zemiakom a vytvoriť tak naozaj skvelú kombináciu. Určite ňou očaríte aj tých, ktorí si pred cuketou ešte stále udržiavajú odstup. Placky podávajte s rôznymi dipmi, kyslou smotanou alebo si vytvorte vlastné kombinácie.
Cuketa sa výborne hodí k čerstvému kôpru
Recepty z cukety nepoznajú hranic. Môžete si z pripraviť napríklad cuketovú polievku, ktorú máte hotovú za chvíľočku.
Ingrediencie
- 1 veľká cuketa
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 liter zeleninového vývaru
- 200 ml smotany na varenie
- olivový olej
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- tymian
- čerstvý kôpor
Postup prípravy
- Cuketu, cibuľu a cesnak očistite a nakrájajte na menšie kúsky. Orestujte na olivovom oleji a krátko poduste.
- Zeleninu zalejte zeleninovým vývarom, osoľte a okoreňte podľa chuti. Pridajte tymian a varte približne 15 minút, kým cuketa zmäkne.
- Uvarenú zmes rozmixujte ponorným mixérom.
- Do polievky pridajte smotanu na varenie a ešte krátko povarte.
- V miske cuketovú polievku ozdobte čerstvým kôprom.
Polievku môžete podávať aj s krutónmi alebo opraženými semienkami. Odporúčame tekvicové alebo slnečnicové. Nič nepokazíte ani strúhaným syrom, napríklad parmezánom. Ak máte doma aj inú zeleninu, môžete pridať napríklad mrkvu, zeler alebo zemiaky. Zužitkujete tak celú úrodu.
Cuketa ovládla aj svet sociálnych médií: Hitom sú cuketové špagety
Cuketové špagety sú predurčené na úspech, pretože celý pokrm pripravíte za menej ako 30 minút. Zároveň si ho môžete vychutnať úplne bez výčitiek, pretože cuketa je plná vitamínov a vlákniny. Cuketové špagety môžete kombinovať s rôznymi prísadami a vytvoriť tak aj úplne nové recepty.
Základné ingrediencie
- 1 veľká cuketa
Postup prípravy
- Cuketu umyte. Pomocou špeciálneho špirálovitého krájača alebo obyčajného strúhadla ju nastrúhajte na tenké pásiky, ktoré majú pripomínať špagety.
- Cuketové špagety blanšírujte vo vriacej vode približne 2 až 3 minúty. Sceďte a prelejte studenou vodou, aby boli chutne chrumkavé a zachovali si nádhernú zelenú farbu.
Cuketové špagety zmiešajte s pestom, pridajte rozpolené cherry paradajky a dochuťte soľou či korením. Hotový pokrm na tanieri posypte strúhaným parmezánom. Toto je však jeden z tých receptov, ktoré môžete variovať takmer donekonečna. Parmezán môžete nahradiť iným tvrdým syrom alebo ho úplne vynechať. Skúšať môžete aj rôzne príchute pesta. Cuketové špagety však skvelo doplnia aj grilované kúsky kuracieho mäsa alebo zapečené tofu. Môžete ich kombinovať naozaj s čímkoľvek.
Recepty z cukety ako sladká bodka na záver
Ak ste čakali, že sladkou bodkou na záver bude klasický perník z cukety, mýlili ste sa. Ide síce o výborný dezert, ale máme pre vás chutnejší recept. Určite vyskúšajte výnimočné cuketové brownies, ktoré jedinečne spájajú sladkú chuť čokolády s jemnosťou cukety.
Ingrediencie
- 1 stredne veľká cuketa
- 150 g rozpusteného masla
- 200 g trstinového cukru
- 2 vajcia
- 100 g hladkej múky
- 50 g kakaa
- ½ prášku do pečiva
- štipka soli
- 100 g čokolády na varenie
Postup prípravy
- Cuketu nastrúhajte na najjemnejšom strúhadle a zbavte prebytočnej šťavy.
- V miske zmiešajte rozpustené maslo s cukrom a pridajte vajcia. Postupne domiešavajte múku, kakao, prášok do pečiva, soľ a napokon nastrúhanú cuketu. Nakoniec zamiešajte na malé kúsky nasekanú čokoládu na varenie.
- Cesto vylejte do vymastenej a múkou vysypanej formy. Pečte v rúre predhriatej na 180 °C približne 25 až 30 minút.
- Upečené brownies nakrájajte na kocky.
Do cesta môžete pridať aj nasekané orechy, či už vlašské, alebo lieskové. Ak chcete ešte viac podčiarknuť chuť čokolády, pridajte do cesta lyžičku instantnej kávy. Výsledok vás určite prekvapí.
Veríme, že sme vás presvedčili o tom, že cuketa má v kuchyni oveľa širšie využitie, než ste si mysleli. Nezabudnite však, že recepty, ktoré sme vám ponúkli, sú v skutočnosti len špičkou ľadovca. Experimentujte preto s rôznymi príchuťami a ingredienciami a vytvárajte si vlastné unikátne cuketové dobroty. Prekvapte svojich blízkych originálnymi chuťovými kombináciami.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Nestíhate jesť zrelé rajčiny? Využite ich inak. Vyskúšajte náš overený a rýchly…