Tradičné a netradičné recepty na domáci vaječný likér

  • 07.12.2022

Sladučký a voňavý vaječný likér je ideálny na zimné dlhé večery. Ak máte chvíľku času a túžite po pravom domácom ,,vaječňáku“, prinášame vám recepty na domáci vaječný likér, ktoré vám skrátia hľadanie a dotvoria vianočnú atmosféru.

recepty na domáci vaječný likér
Foto: iStock

Tradičný domáci vaječný likér

Na prípravu budete potrebovať:

  • 3 žĺtky
  • 1 ks vanilkového cukru
  • 0,25l hnedého rumu
  • 1 plechovku kondenzovaného mlieka (salko)

Postup:

  • Žĺtky vyšľaháme s vanilkovým cukrom do peny.
  • Do zmesi prilejeme kondenzované mlieko a šľaháme ďalšie 3 minúty.
  • Nakoniec prilejeme rum a jemne premiešame.
  • Prelejeme do sklenej fľaše a skladujeme v chladničke.
recept na vaječný likér
Foto: iStock

Škoricový vaječný likér

Na 2 litre budete potrebovať:

  • 10 žĺtkov
  • 500 ml kondenzovaného nesladeného mlieka
  • 750 ml smotany na šľahanie
  • 2 vanilkové cukry
  • 1 lyžicu škorice
  • 500 ml rumu podľa výberu
  • 300 g kryštálového cukru

Hľadáte tipy na vianočné recepty?

Zapojte sa do najväčšieho diskusného Fóra o bývaní na Slovensku v časti „Varenie a grilovanie“

Postup:

Vymiešame žĺtky s kryštálovým a vanilkovým cukrom do peny. Môžete použiť mixér a miešať 5-10 minút.

Do peny postupne prilejeme kondenzované mlieko a smotanu na šľahanie. Znovu mixujeme ďalších 5 minút.

Nakoniec prisypte škoricu a len jemne premiešajte. Podľa chuti prilejte rum.

Likér prelejte do sklenej fľaše a skladujte v chladničke.

Náš tip: Ak nemáte radi surové vajíčka, zmes ešte prevarte vo vodnom kúpeli. Dajte pozor, aby likér nevrel a konštantne ho miešajte.

Škoricový vaječný likér
Foto: iStock

Pudingový likér

Budete potrebovať:

  • 3-4 dl rumu
  • 500 ml vanilkového pudingu
  • 1 vanilkový cukor
  • 1 plechovka Salka
  • 1 smotana na šľahanie

Postup:

  • Uvarte si vanilkový puding a nechajte ho vychladnúť.
  • Do mixéra nalejte Salko a smotanu na šľahanie a pomaly mixujte.
  • Prilejte vychladený puding a rum.
  • Na záver dosypte vanilkový cukor.

Vaječný likér bez vajec

Budeme potrebovať:

  • 2 kondenzované mlieka
  • 400 ml smotany na šľahanie
  • 500 ml rumu
  • Trochu mletej škorice alebo vanilkového cukru
Vaječný likér bez vajec
Foto: iStock

Postup:

Zatvorené konzervy od mlieka dáme variť do vody. Varíme cca 3 hodiny.
Po varení otvoríme plechovky a skaramelizované mlieko nalejeme do mixéru.

Pridáme rum a mixujeme. Vypneme mixér a pridáme šľahačkovú smotanu. Jemne premiešame. Dochutíme škoricou alebo vanilkovým cukrom.

Skladujeme v chladničke.

Pri vaječnom likéri je dôležité myslieť na jeho životnosť. Po príprave by ste ho mali skonzumovať do jedného týždňa. Udržiavajte ho v chlade na tmavom mieste.

P.S. – Vedeli ste, že Modrú strechu nájdete aj u našich susedov? Navštívte českú Modrú střechu a poraďte sa s ďalšími „strecháčmi“.

Autor: Nina Macáková

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku