Najlepšie recepty z lístkového cesta: Sladké aj slané dobroty, ktoré sú jednoduché, rýchle a plné chuti
Lístkové cesto je skvelým základom pre množstvo sladkých a slaných pochúťok. Keďže jeho domáca príprava môže byť zdĺhavá, pokojne siahnite po hotovom ceste z obchodu. Ušetríte tak čas a môžete sa pustiť do pečenia kedykoľvek. Pripravili sme pre vás výber najlepších receptov z lístkového cesta, ktoré určite oceníte aj pri nečakanej návšteve.
Najlepšie sladké recepty z lístkového cesta: S ovocím, tvarohom i pudingom
Príprava tohto sladkého dezertu je veľmi jednoduché. Väčšinu základných ingrediencií máte vždy doma. Poďme na to.
Ingrediencie:
- hotové lístkové cesto
- jablká
- cukor
- škorica
- rozpustené maslo
- vajce
Postup:
- Pripravte si jablká. Ošúpte ich, nakrájajte na tenké plátky a posypte cukrom a škoricou.
- Lístkové cesto rozvaľkajte, nakrájajte na obdĺžniky a na každý poukladajte jabĺčka.
- Potrite ich rozšľahaným vajíčkom.
- Pečte v predhriatej rúre (200 °C) do zlatista.
Nemáte radi jablká? Použite hrušky, slivky, čerešne alebo akékoľvek iné ovocie podľa toho, čo vám chutí alebo čo máte práve v chladničke. Ak ste sa predsa len rozhodli pre jabĺčka, ale prídu vám veľmi jednoduché, môžete okrem škorice pridať aj hrozienka alebo oriešky. Fantázii sa naozaj medze nekladú. Takto pripravené koláčiky z lístkového cesta môžete dozdobiť rozpustenou čokoládou, vanilkovým pudingom alebo posypať práškovým cukrom.
Najlepšie slané recepty z lístkového cesta: Najchutnejšie záviny na svete
Princíp je takmer rovnaký ako pri sladkých dezertoch. V podstate budete potrebovať len hotové lístkové cesto, rôzne druhy náplní a vajce na potretie. Zopakujme si to.
Ingrediencie:
- hotové lístkové cesto
- náplň (šunka, syr, zelenina, olivy, bylinky)
- vajce
Postup:
- Vami zvolené ingrediencie si nakrájajte na malé kúsky a zmiešajte, aby ste vytvorili náplň.
- Lístkové cesto si rozvaľkajte, potrite ho náplňou a zrolujte. Výsledkom bude krásny závin.
- Takto zrolované cesto naplnené vami vybranými ingredienciami a potrite rozšľahaným vajcom.
- Pečte v predhriatej rúre (200 °C) do zlatista.
Experimentujte s rôznymi kombináciami prísad. Môžete pridať napríklad aj pesto, rôzne druhy syrov, tuniaka alebo špenát. Do náplne nezabudnite pridať aj rôzne bylinky a koreniny, napríklad rozmarín, tymian, čierne korenie a podobne. Namiesto závinu môžete z lístkového cesta vyformovať košíčky a naplniť ich.
Tipy a triky na prácu s lístkovým cestom
Máme pre vás niekoľko dôležitých rád, ako pracovať s lístkovým cestom, aby vám vaše dezerty alebo slané pochutiny naozaj vyšli tak, ako si to predstavujete:
- Lístkové cesto musí byť počas spracovania studené. Ak sa začne príliš zohrievať, odložte ho do chladničky.
- Pracovný povrch a valček si jemne poprášte múkou, aby sa cesto nelepilo.
- Snažte sa ho vyvaľkať na rovnakú hrúbku, aby sa v rúre prepieklo rovnomerne.
- Zvyšky lístkového cesta pokojne zamrazte a použite neskôr.
- Pred pečením cesto popichajte vidličkou, aby sa nenafúklo.
Experimentujte a objavujte nové chute
Lístkové cesto je úžasné, pretože z neho môžete vytvoriť nekonečné množstvo chutných a originálnych receptov. Ak máte chuť na sladké, zmiešajte tvaroh, cukor a vanilku, potrite touto zmesou rozvaľkané cesto, posypte škoricou a orechmi, zrolujte a upečte. Môžete tiež vytvarovať košíčky, ktoré naplníte ovocím, pudingom alebo zmrzlinou. Ak preferujete slané chute, naplňte cesto šunkou, syrom, špenátom, potrite nátierkou a posypte bylinkami. Dokonca aj obyčajný kečup a syr premenia lístkové cesto na chutný snack.
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Nestíhate jesť zrelé rajčiny? Využite ich inak. Vyskúšajte náš overený a rýchly…