Kuracie prsia s maslovo-vínovou omáčkou a špenátom

  • 25.02.2024

Ak milujete chutné a jednoduché varenie, tento rýchly recept na kuracie prsia s maslovo-vínovou omáčkou a špenátom sa určite zapíše aj do vašej kuchárskej knihy. Na jeho prípravu budete potrebovať len 5 surovín a koreniny na dochutenie. Zabudnite na dlhé státie pri sporáku. Tento obed sa uvarí skoro sám!

Suroviny:

• kuracie prsia

• maslo

• cesnak

• biele víno

• čerstvý špenát

Na dochutenie:

• soľ

• čierne mleté korenie

• mletá sladká paprika

• čerstvý alebo sušený tymián

kuracie prsia na panvici s vínovou omáčkou

Postup prípravy:

Umyté kuracie prsia osušíme a odblaníme. Takto celé, bez krájania, ich z oboch strán osolíme, okoreníme a posypeme sladkou mletou červenou paprikou. Tou rozhodne nešetríme, pretože v tomto recepte zohráva dôležitú úlohu. Mäso ňou doslova bohato obsypeme a pridáme tymián.

Tip od Modrej strechy:

Máte doma veľa čerstvého tymiánu a nestíhate ho míňať do jedál? Urobte si z neho čaj alebo použite vetvičky do limonády. Zaujímavú chuť dodá čerstvý tymián aj alkoholickým nápojom.

Do panvice alebo hrnca dáme roztopiť maslo. Keďže maslo tvorí základ omáčky, kuracie mäso v ňom musí doslova plávať. Do roztopeného masla vložíme kuracie prsia a každú stranu opečieme približne 5 minút. Kuracie prsia sme neprekrojili, aby si mäso zachovalo šťavnatosť. Preto ho v tejto fáze potrebujeme prepiecť na stredne silnej teplote.

Kým sa mäso opečie, očistíme si ľubovoľný počet cesnakových hlavičiek (podľa toho, či máme radi cesnak), ktoré buď pretlačíme alebo nakrájame na drobné kúsky. Cesnak pridáme ku kuraciemu mäsu a chvíľu osmahneme. Napokon mäso podlejeme aspoň 200 ml bieleho, najlepšie suchého alebo polosladkého vína a necháme dusiť asi 15 – 20 minút, kým sa zredukuje omáčka. V pravidelných intervaloch mäso otočíme, prípadne podlejeme ešte vínom alebo pridáme maslo.

špenát

Po uvarení hrniec odstavíme z plameňa a na kuracie mäso naukladáme bohatú vrstvu čerstvého špenátu. Prikryjeme pokrievkou a špenát necháme trochu podusiť na pare, ktorá ostala v hrnci. Špenát nedusíme na ohni, takáto tepelná úprava mu stačí, aby bol al dente. Hotové kuracie prsia s maslovo-vínovou omáčkou a špenátom podávame s pečenými zemiakmi alebo zemiakovou kašou.

Prajeme vám dobrú chuť!

Aké sú vaše obľúbené recepty z kuracieho mäsa? Napíšte nám ich do komentárov a inšpirujte ostatných strecháčov.

Autorka článku: Dana Račko

Zdroj foto: iStock

Diskusie na tému článku