Hľadáte inšpiráciu na ľahké letné recepty? Máme skvelé tipy
V horúcich letných dňoch sú chutné a ľahké jedlá to, čo najviac potrebujeme. Určite aj vy preto hľadáte recepty na niečo nenáročné, svieže, chutné a rýchlo pripravené. Veríme, že vás v nasledujúcich riadkoch inšpirujeme. Medzi najobľúbenejšie ľahké letné recepty patria šaláty, grilované dobroty, studené polievky, rýchle a ľahké hlavné jedlá z cestovín alebo zdravé dezerty.

Klasika, ktorá nikdy nesklame: Ryba na grile s bylinkami
Na grilovanie odporúčame ryby s pevným mäsom. Do tejto kategórie delikates patrí losos, pstruh, morský vlk, makrela alebo tuniak. Bylinky, ktoré sa k rybám hodia naozaj dokonale, sú rozmarín tymian a kôpor.
Ingrediencie
- ryba
- olivový olej
- soľ
- bylinky
- citrón
- cesnak
Postup
Rybu opláchnite, osušte a osoľte. V miske zmiešajte olivový olej s nasekanými bylinkami a pretlačeným cesnakom. Dolaďte šťavou z ½ citróna. Marinádou potrite filet a nechajte ho chvíľu odležať. Potom rybu grilujte na rozpálenom grile z každej strany približne 3 až 5 minút. Dbajte o to, aby ste rybu nevysušili. Hotovú pochúťku ešte pokvapkajte citrónovou šťavou a podávajte s obľúbenou prílohou.

Ľahké letné recepty a chuť na sladké: Osviežujúce smoothie
Smoothie je skvelý spôsob, ako si v lete môžete dopriať veľkú dávku vitamínov a minerálov a zároveň sa aj osviežiť. Kombinovať môžete v podstate akékoľvek ovocie a zeleninu. Pridať môžete mlieko alebo jogurt.
Smoothie patrí medzi ľahké letné recepty, ktoré sú nielen jednoduché, ale aj veľmi chutné. Ako rýchly zdroj energie môžete smoothie piť na raňajky alebo ako zdravú desiatu. Medzi základné ingrediencie patrí ovocie a zelenina. Zo zeleniny odporúčame špenát, uhorku, mrkvu a zeler. Každé správne smoothie by však malo obsahovať aj malú dávku tuku. Pridajte preto orechy alebo semienka, prípadne kokosový olej.
Tipy na chutné smoothie
- Zelené smoothie: špenát, banán, jablko, kokosová voda
- Ovocné smoothie: jahody, banán, maliny, chia semienka, mandľové mlieko
- Detoxikačné smoothie: ananás, uhorka, špenát, zázvor, kokosová voda

Ľahké letné recepty na šaláty pre každého
Šaláty veru nie sú len pre vegetariánov. Keď sa do zeleniny a obilnín pridá kuracie mäso, ryba alebo krevety, môžu si aj milovníci mäsa pochutnať na ľahkom, sýtom a zdravom jedle plnom vitamínov a minerálov.
Šaláty majú množstvo výhod. Pripravíte ich za pár minút, obsahujú veľa vlákniny, vitamínov a minerálov, môžete ich pripraviť z rôznych druhov zeleniny, ovocia, obilnín a bielkovín a sú ako stvorené na letné dni. Príprava je v podstate veľmi jednoduchá. Stačí všetko nakrájať na malé kúsky, trochu experimentovať s dresingami a šalát je na svete. Môžete použiť rôznorodé ingrediencie. My vám prinášame klasický recept na najobľúbenejší šalát vôbec.

Pripravte si s nami Caesar šalát
Toto ľahké letné jedlo kombinuje chrumkavý šalát, slaninu, krutóny a krémový dresing. Jeho chuť a kombinácia rôznych textúr z neho robí najobľúbenejší šalát na svete.
Ingrediencie
- šalát
- kuracie prsia
- krutóny
- slanina
- parmezán
- cesnak
- ančovičky
- vajce
- dijonská horčica
- kapary
- citrónová šťava
- olivový olej
Postup
- Ako prvé si pripravte krutóny. Nakrájajte chlieb na kocky, pokvapkajte olivovým olejom, posypte cesnakom a pečte v rúre do zlatista.
- Ďalej v mixéri zmiešajte vaječný žĺtok, ančovičky, dijonskú horčicu, kapary, citrónovú šťavu a nastrúhaný parmezán. Postupne pridávajte olivový olej a mixujte až kým dresing nezhustne.
- Na taniere alebo do misky rozložte listy šalátu. Tradičnou voľbou je rímsky šalát. Pridajte kúsky grilovaného alebo upečeného kuracieho mäsa, krutóny, do chrumkava upečenú slaninu a nastrúhaný parmezán. Zalejte Caesar dresingom a premiešajte.
Zeleninu v lete nevyhadzujte. Pripravte si cestoviny so zeleninovou omáčkou
Ak vám zostáva zelenina, napríklad cuketa, paprika, mrkva, cibuľa alebo paradajky, nikdy ju nevyhadzujte. Aj keď už ako čerstvá nevyzerá vábne, môžete si z nej pripraviť zeleninovú omáčku, ktorá sa ideálne hodí k cestovinám, alebo ju skombinovať aj s inou prílohou, napríklad pečenými zemiakmi alebo domácimi hriankami.
Zeleninovú omáčku si pripravíte veľmi jednoducho
Na panvici rozohrejte olivový olej, pridajte nakrájaný cesnak a opečte ho do zlatista. Potom pridajte na kocky nakrájanú zeleninu. Keď je zelenina mäkká, pridajte bylinky, napríklad bazalku, oregano alebo tymian. Nezabudnite na soľ a korenie. Omáčka je hotová!

Môžete ju pomixovať, ak túžite po hladšej konzistencii, alebo do nej dokonca pridať smotanu na varenie, a získať tak krémovú zeleninovú omáčku.
Ľahké letné recepty na polievky: Na prvom mieste gazpacho
Ak si chcete uvariť tradičnú španielsku studenú polievku ideálnu na horúce dni, budete potrebovať predovšetkým paradajky. Táto polievka je nielen chutná, ale aj zdravá.
Ingrediencie
- 1,5 kg zrelých paradajok
- 1 červená paprika
- 2 zelené papriky
- 1 väčšia šalátová uhorka
- 1 malá cibuľa
- ½ strúčika cesnaku
- 1 dcl olivového oleja
- 2 lyžice vínneho octu
- soľ
- čierne korenie
- čerstvé bylinky (bazalka, koriander)
Postup
- Najprv si pripravte zeleninu. Dôkladne ju očistite a nakrájajte na väčšie kusy.
- Všetku zeleninu, olivový olej, ocot, soľ a korenie vložte do mixéra a do hladka rozmixujte. Vodu pridávajte podľa potreby.
Gazpacho sa konzumuje studené, preto ho dajte aspoň na hodinu do chladničky. Potom polievku ozdobte kockami uhorky alebo papriky, posypte čerstvými bylinkami. Môžete podávať s krutónmi, tortilla chipsami alebo kúskami chleba.

Aké sú vaše najobľúbenejšie ľahké letné recepty?
V lete si každý pripraví aspoň raz šalát, pretože je to klasika, ktorá nikdy nesklame. Kombinovať môžete naozaj rôzne druhy zeleniny, ale aj ovocia, orechov a semien. Obľúbené sú samozrejme aj grilované dobroty. Veď všetko chutí lepšie z grilu.
A čo máte radi vy? Pripravujete si studené polievky? Vyskúšali te už skvelé letné osvieženie v podobe gazpacha?
P.S. – Vedeli ste, že originálne inšpirácie do záhrady, nápady na projekt domu či rady do domácnosti nájdete aj u našich susedov? Navštívte našu českú Modrou střechu.
Autor: Denisa Hajdúková – Nájomný spisovateľ
Zdroj foto: iStock
Ahojte, ako isto viete, v našom Magazíne máme aj kategóriu recepty, ktorú postup…