Zmluva so susedom - pristup na pozemok rucenie za skodu, depozit.....

Profilova fotka
dobry den, firma mi ma montovat balkom. Na susedovom pozemku budu mat pristavene male nakledna auto s hydraolickou rukou, toto auto bude potrebovat pristup na jeho pozemok, sused povedal ze vstup povoli len musim spisat zmluvu ohladom pripadnej skody zamkovej dlazby na ktorej bude toto auto stat. Taktiez chce aby som dal do depozitu 1000€ co sa mi moc nepaci. Ako sa takato zmluva ma riesit?
Odpovedať
Nuž otázka znie čo spravíš ak nebudeš súhlasiť? Montáž tvojho balkóna nepatrí k udržiavacím prácam ktoré ti musí sused umožniť aj prístupom na svoj pozemok. Vždy lepšia takáto dohoda ako žiadna... :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@maciakba Nevidim v tom nic zle zo strany suseda. Skus sa na to pozriet z jeho pohladu. On ti v dobrom umysle chce pomoct a umoznit vstup na svoj pozemok a chrani si pripadne poskodenie (co sa neda vylucit) co potom? Bez zmluvy by si mu zaplatil opravu chodnika? Ako to riesit? No jednoducho zmluva je o dohode dvoch stran.
Odpovedať
@maciakba Ja, keď som išiel stavať, tak sme ešte nemali vybudovanú cestu. Potreboval som prístup cez vedľajší pozemok, čo bolo pole. Tak som sa stretol s majiteľom, spísali sme zmluvu o dočasnom práve prechodu cez pozemok a dohodli sme sa, že po ukončení stavby dám pole do pôvodného stavu, t.j. zrovnám tie vyjazdené koľajnice od nákladiakov. Pre prípad, že by tom to nesplnil, tak sme sa dohodli na zálohe 100 € (čo bola zhruba cena pre bagristu, ktorý by to na koniec pobehal a splaníroval). Po dokončení našej cesty som mu ten pozemok upravil a zálohu mi vrátil. Ak sused pýta 1000 €, tak asi vychádza z toho, čo by stála oprava tej dlažby, keby si mu ju poničil. Ak sa nič nestane, predpokladám, že ti zálohu vráti. Môžeš skúsiť navrhnúť nižšiu zálohu, ale buď rád, že ti dovolí vstup na jeho pozemok - a dokonca s ťažkou technikou.
Odpovedať
@maciakba bud mu das ten liter, alebo nakup OSB dosky, nech po nich nakladiak prejde a skus ho ukecat na znizenie opcie za týchto podmienok... Moj skromny nazor. Kup susedovi dobru palenocku, susede kyticu a detom cokoladu formatu A4 a chod za nimi a spis tu dohodu. Mozes dakovat vsetkym svatym, ze mas takého suseda, su pripady, ked susedia nepustia na svoj pozemok ani v pripade ohrozenia majetku, zivota a zdravia...
Odpovedať
Z pohľadu suseda je to ok, môžeš byť naozaj rád, že ti to dovolí a len si chráni svoj majetok pred prípadným proškodením, ak mu niečo zničia. Odporúčam ale ešte predtým si uvedený priestor s jeho dovolením alebo spoločne odfotiť a fotky pôvodného stavu priložiť k zmluve, aby ste sa neskôr nehádali, čo už mal poškodené a čo mu poškodili prípadne pri montáži - lebo stať sa to môže a stáva sa to často. A zároveň si porieš ako ti písali vyššie nejakú ochranu dlažby, hlavne ak sa bude pätkovať autom doskami.
Odpovedať
@maciakba tebe sa nepáči dať depozit 1000€, ale takto si povedzme máš na výber? Nie, pretože prítup na jeho pozemok potrebuješ, do zmluvy to napíšte, že si dal depozit, ktorý bude vrátny v prípade, že nevznikne žiadna škoda, urobte fotodokumentáciu dlažby, aby si mal dôkaz, že to tak isto vyzeralo pred tým, než tam chodili s tým autom, daj mu 1000€ a on ti dá prístup, môžeš byť rád, že sa s ním dá dohodnúť, zámková dlažba nie je lacná záležitosť..
Odpovedať
Profilova fotka
sused je vlastnik domov, je to v podstate firma... mne sa len zda 1000€ ako depozit vela, ale zas fakt nepozeral som co stoja dlazby mozno je to OK v ramci ceny dlazby... este dalsia otazka mozem ja po firme ktora mi to bude montovat dalsiu zmluvu kde zas oni budu rucit ze nic neposkodia ak ano uhradia skody?
Odpovedať
Profilova fotka
inak este nahodou nema niekto uz takuto zmluvu o depozite predpripravenu?
Odpovedať
@maciakba osobne firmu upozorni na vážnosť situácie, nech urobí opatrenie na prípadné poškodenie chodníka a iných súčastí stavby. Určite sa to auto bude pätkovať. Zmluvu si robiť nemusíš, ak niečo poškodia, uhradíš im menej o sumu vynaloženú na opravu. Ale osobne by som dohliadal na opatrenia proti poškodeniu.
Odpovedať
@maciakba je uplne normalne, ze tvoj sused sa k tomu postavil takto. Chrani si svoj majetok uz vopred. A myslim, ze ty nebudes mat inu moznost ako s tym suhlasit, ked ten balkom chces.
Odpovedať
@maciakba o aku velku plochu dlazby ide? no samotna dlazba stoji od 8 do 50e/m2 zalezi aka aje praca je tam naozaj draha ... preto som si uz dlazby robil na vedlajsie chodniky sam doma :-D
Odpovedať
@maciakba Koniec koncov - ide len o zálohu. Pokiaľ sa nič nestane, tak ti ju celú vráti. Ak sa niečo pol,škodí, opravíš to, zaplatíš to (aj keby to stálo menej ako 1000 €) a zase ti len vráti zálohu.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@maciakba môžeš byť rád, že sa chce dohodnúť, budeš to mať na papieri a čierne na bielom, ako písal vyššie niekto nafoť si ako to vyzerá, nemá ťa viac menej ako obtiahnuť o peniaze, na pozemok by ťa vôbec nemusel pustiť
Odpovedať
Pokial chce zalohu,isla by som cez notara. U notara sa ukladaju peniaze do depozitu,ale su to dalsie poplatky navyse. Neviem,ktora firma by podpisala taku zmluvu,ze si od nich mozes uplatnit nahradu skody. Opytaj sa ich,ake maju skusenosti a ci do toho pojdu. Samotne auto nemusi poskodit dlazbu, skor vysunute vzpery,ci ako sa to vola,co vysuvaju kvoli stabilizacii,tie mu poskodia dlazbu. Ostanu tam skrabance. Treba to konzultovat s firmou.
Odpovedať
@hoblinka13 bezne som videl masivne hranoly pod vzperamy ...toz prip. nezabudnut na ne / spytat sa firmy
Odpovedať
@shadowmilan aj my sme tak davali,ale napadlo to nas. Oni by veselo vysuvali bez podlozenia :-D
Odpovedať
@hoblinka13 ja verim ze firme je to fuk :D teda vacsine ...ale najde sa samozrejme vynimka :)
Odpovedať
Profilova fotka
oukiii.... a inak nema niekto taku zmluvu?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?