Zmluva o zriadení vecného bremena

Dobrý den, prosím o radu! Dnes nám prišiel list kde sa píše že na našom pozemku je naplánovaná vystavba verejnoprospešnej stavby a to ,,Zasobovanie vodou a kanalizacia,, Na našom pozemku bude uložene kanalizačne potrubie so šachtami v celkovej dlžke 25m s pasmom ochrany 1,5 metra na oboch stranach od okraja potrubia co predstavuje celkovu vymeru cca 40m2. Predmetom tejto zmluvy je zriadenie vecneho bremena na pozemku v prospech opravneneho( to je vodarenska spolocnost ) a nam z toho vyplýva povinnost respektovat ulozenie stavby (potrubia) v pripade opravy alebo vymeny potrubia im umoznit vstup na pozemok no a v pripade ze vznikne na nasom pozemku skoda sposobena spolocnostou tak su povinny to dat do povodneho stavu a uhradit škodu na pozemku (uz to vidim :-D ) Najviac ma trápi toto ze povinný( to sme akože MY) sa zaväzuje že vo ymedzenom pásme ochrany nad potrubím nebude :vysadzat trvale porasty vykonavat terenne upravy umiestnovat stavby alebo vykonavat ine cinnosti obmedzujuce pristup ku kanalizacii. Takze ak to dobre chapem tak ja na svojom pozemku nebudem moct ani v buducnosti sadit stromy ani stavat dom ? Kedže potrubie ide skrz naš pozemok tak asi polka pozemku bude takto obmedzena kedze sa tam musí dodrziavat ochranne pasmo. Ako dalej postupovat ?
Odpovedať
tpo je asi na pravnika a v nasom state je mozne vsetko. Treba si preverit, o aku stavbu ide a v akom je stádíu- konanie, ci uz bolo zacate alebo ako- najlepsie na prislusnom stavebnom urade, povedzte ze ste ucastnik konania a pozrite dokumentaciu. Potom by som si sadla s nejakym zdatnym pravnikom a napisala by som im take nesuhlasne stanovisko, ze by rychlo tu dokumentaciu prerobili. Ak by nepomohlo a pokracovali by v tom istom, tak by som oficialne ziádala nahradu za pozemok urcenu podla znaleckeho posudku. Proste by som asi vyskusala vsetko. Podla mojho nazoru kym nebudu mat zmluvu, nemaju titul k pozemku a tym padom nedostanu stavebne povolenie. Jedine ze by sa snazili potom to riesit vyvlastnenim, to ma vsak tiez svoje pravidla a je otazne, ci stavba vodovodnej vetvy, do toho spada. Nech si to umiestnia pod verejnu cestu a nie na sukromny pozemok, ved toto uz co sa tu deje v tomto state. Pokial to podpisete, urcite tam ani v ochrannom pasme nic nepostavite. POkial vam to ide stredom, tak vam znehodnotili cely pozemok. Mozno ma niekto ine skusenosti, ale ja by som zubami nechtami bojovala o to, aby to tam nebolo.
Odpovedať
No však to clovek sa do toho nevyzna podpise nieco a o 5 rokov ked tam cce stavat tak zisti co vlastne podpisal a ze jeho cenny pozemok je zrazu bezcenny...
Odpovedať
@oblacik00 s týmto musíte súhlasiť, preto je to zmluva o vecnom bremene.. na vašom mieste nič nepodpisujem, a idem kuknúť do dokumentácie ako radí dandy, zistiť čím viac..
Odpovedať
tak ale je to hrozne ze ty mas pozemok v super lokalite a oni ti stredom capnu nieco s cim nemozes pohnut ani tam stavat ved nam znehodnotia 40% pozemku
Odpovedať
@oblacik00 Utekať ihneď na stav. úrad a vyžiadať si dokumentáciu k nahliadnutiu - projkekt budúcej stavby- kadiaľ presne povedie potrubie, aby si vedela na koľko je to obmedzujúce a zároveň zisti v akej fáze je žiadosť o výstavbu. Prípadne požiadaj o kópie dokaldov, ako účastníkovi konania sú povinní Ti ich dať.( V prípade neodbitnosti argumentuj právnikom a nevjadruj prednimi svoj názor ;-) ) Následne si to v kľude doma preštuduj ( prípadne oslov právnika). Možnosti : 1. Akceptovať a zmieriť sa s osudom ]-( 2. Nesúhlasiť a písomne trvať na prepracovaní - posunutí potrubia mimo tvoj pozemok - najlepšie verejný ( obecný, mestský) ;-) Argumentovať obmedzením vlastníckych práv a 3. Písomne navrhnúť odpredaj predmetnej časti pozemku ( ak je taká možnosť - napr- nevyužité 2m po dĺžke/šírke), ale za trhovú cenu ! ;-) (Zastupiteľstvo bude musieť o tom hlasovať). 4. Zistiť, či takto poškodení nie sú aj ostatní susedia a spísať petíciu ! ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?